|  | 

Κουζίνα

Σαλάτα του Καίσαρα: Η ιστορία και η συνταγή μιας θρυλικής σαλάτας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η συγκεκριμένη σαλάτα δεν είναι ούτε αυτοκρατορική, ούτε έχει την παραμικρή σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα. Αλλά με έναν κοινό θνητό, ονόματι Caesar Cardini (1896 - 1956) ιταλικής καταγωγής ο οποίος μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πήγε μετανάστης στις Η.Π.Α. κι άνοιξε ένα οικογενειακό εστιατόριο στα σύνορα με το Μεξικό.

Η ιστορία λέει πως η σαλάτα δημιουργήθηκε τυχαία μια μέρα του 1924. Ήταν παραμονή της 4ης Ιουλίου, εθνικής γιορτής της Αμερικής, στο μαγαζί δεν έπεφτε καρφίτσα από τον πολύ κόσμο και κάποια στιγμή η κουζίνα ξέμεινε από υλικά. Ο σεφ με ό,τι είχε διαθέσιμο έφτιαξε μια πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ και τη σέρβιρε σαν πιάτο ημέρας. Τα υλικά που χρησιμοποίησε αρχικά ήταν μαρούλι, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν. Το dressing περιείχε ιταλικό ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξίδι και κρόκο αβγού. Η αντζούγια και το καλαμπόκι λέγεται πως προστέθηκαν αργότερα.

 

Η Julia Child διάσημη αμερικανίδα μαγείρισσα τη δεκαετία του ’20 ήταν παιδί ακόμα. Όμως είχε γνωριστεί προσωπικά με τη σαλάτα του Καίσαρα, την οποία έτρωγε με τεράστια όρεξη φτιαγμένη από τα χέρια του ίδιου του Cardini στο εστιατόριό του. Πενήντα χρόνια αργότερα έψαξε και βρήκε την κόρη του, Rosa Cardini και της ζήτησε τη συνταγή για να τη βάλει στο διάσημο πλέον βιβλίο της. Η αυθεντική Σαλάτα του Καίσαρα δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια. Ο Caesar χρησιμοποιούσε ολόκληρα τα φύλλα από το μαρούλι σαν βάση και μοίραζε πάνω τους τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε τη σαλάτα με το χέρι του φύλλο φύλλο με τη γέμισή τους και την έτρωγε.

 

Η συνταγή

Για τη σαλάτα

  • 1 μεγάλο μαρούλι (τα τρυφερά φύλλα)
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ κομμένο σε κυβάκια
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες

 

Για το dressing

  • ¼ φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 5-6 φιλέτα αντσούγιας στραγγισμένα
  • ½ κ.γ. Worcestershire sauce
  • 3/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Για το dressing: Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με τον χυμό λεμονιού, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα και τις αντσούγιες μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς, ώσπου να πήξει το dressing.
  2. Για τα κρουτόν: Ανακατεύουμε τα κυβάκια του ψωμιού με το λάδι και το σκόρδο μέσα σε ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για να ξεροψηθεί.
  3. Παράλληλα, μέσα σε ξεχωριστό ταψάκι ψήνουμε και το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Στο μεταξύ αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή ψηστιέρα. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε φέτες.
  5. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα φύλλα του μαρουλιού. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια κι αφήνουμε τα φυλλαράκια της καρδιάς του ολόκληρα.
  6. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα ή πιατέλα το μαρούλι με το τραγανό μπέικον, το ψητό κοτόπουλο και τα κρουτόν. Περιχύνουμε με το dressing, διακοσμούμε με τις φλούδες της παρμεζάνας και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δείτε ακόμη