Καθαριότητα και οργάνωση σπιτιού μετά τις γιορτές

by K-Admin 1

 

Οι γιορτές τελείωσαν και ήρθε η ώρα να επανέλθουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας. Ωραία τα στολίδια, ωραία τα τραπέζια, τα γλυκά και οι μαγειρικές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τα παιδιά, αλλά τώρα ποιος μαζεύει;

Και, άντε καλά, τα στολίδια μαζεύτηκαν στα κουτιά τους και τα πήγες στο πατάρι ή στην αποθήκη. Όλο τον χαμό όμως που άφησαν πίσω πρέπει να τον καθαρίσεις, τα τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες πρέπει να πλυθούν, να σιδερωθούν και να μαζευτούν… Κι ο κλήρος πέφτει στο γενναίο: εσένα!

Αντί όμως να κάθεσαι σε κατάσταση απελπισίας και να σκέφτεσαι από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις, μήπως θα έπρεπε να σκεφτείς να επενδύσεις λίγο σε κάποιες συσκευές που κυριολεκτικά σου λύνουν τα χέρια σε παρόμοιες καταστάσεις;

 

Σερβίτσια και κατσαρολικά βουνό

Αν και περιορισμένα τα άτομα φέτος και ιδιαίτερες οι συνθήκες, τα εορταστικά τραπέζια είχαν την τιμητική τους. Και σίγουρα, τα πιάτα, τα ποτήρια, οι πιατέλες, τα μαχαιροπίρουνα κι οι κατσαρόλες έχουν στοιβαχτεί περιμένοντας καρτερικά την επόμενη πλύση.

Αναλογίσου, λοιπόν, πόσο εύκολη θα έκανε τη ζωή σου ένα πλυντήριο πιάτων. Πόσο χρόνο θα κέρδιζες και πόσο χώρο αφού δε θα χρειάζεται να στοιβάζεις τα πιάτα στο νεροχύτη ή στον πάγκο της κουζίνας. Πόση ταλαιπωρία θα γλίτωναν τα χέρια, η μέση και τα πόδια σου και πόσο καλό θα έκανες στο περιβάλλον, αφού τα πλυντήρια πιάτων κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων, όπως το Whirlpool WKFO3O32PX, κάνει εξαιρετική οικονομία νερού. Η επιλογή μεμονωμένου καλαθιού σου επιτρέπει να πλένεις μικρό αριθμό πιάτων χωρίς να περιμένεις να γεμίσει το πλυντήριο. Έτσι, απολαμβάνεις τέλεια αποτελέσματα και χαμηλή κατανάλωση νερού.

Με τη λειτουργία χρονοκαθυστέρησης, μπορείς να προεπιλέξεις το πρόγραμμα που θέλεις και την επιθυμητή ώρα έναρξης. Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου ευέλικτα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ εργάζεσαι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ειδικοί αισθητήρες εντοπίζουν πόσο λερωμένα είναι τα πιάτα και αναλόγως προσαρμόζουν την πλύση και το ξέβγαλμα, πετυχαίνοντας τέλεια αποτελέσματα και την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση νερού.

Επιπλέον, ανάλογα με τον όγκο των απλύτων, μπορείς να προσαρμόσεις το χώρο στο θάλαμο του πλυντηρίου όπως θέλεις.

Και αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, μπορείς να επιλέξεις ένα μικρό πλυντήριο πιάτων πάγκου, όπως το Bosch SKS51E36EU, που είναι μικρό αλλά θαυματουργό!

Προσφέρει ότι ακριβώς και ένα μεγάλο πλυντήριο, αλλά ο όγκος του είναι μικρότερος και μπορείς εύκολα να το εγκαταστήσεις στον πάγκο της κουζίνας σου ή σε ένα βοηθητικό τραπέζι.

Και μην ανησυχείς για τα ευαίσθητα και πολύτιμα σερβίτσια σου, γιατί τα πλυντήρια πιάτων της Bosch έχουν τεχνολογία προστασίας γυαλικών και ρυθμίζουν διαρκώς το βαθμό σκληρότητας του νερού, εξασφαλίζοντας την προστασία τους. Τέλεια φροντίδα για τα ευαίσθητα σκεύη σου, χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου!

Και, φυσικά, όλα τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι αθόρυβα, ώστε να μπορείς να τα λειτουργείς ακόμα και ενώ κοιμάσαι και δε θα καταλαβαίνεις καν ότι είναι εκεί.

 

Το καλάθι με τα άπλυτα ξεχείλισε

Ακόμα και το να βάλεις πλυντήριο έχει καταντήσει επιστήμη! Πρέπει να υπολογίσεις τη μετεωρολογική πρόγνωση, ώστε να μπορέσεις να απλώσεις, αλλά και το χρόνο πλυσίματος για να επωφεληθείς της ημέρας, καθώς το βράδυ η υγρασία αυξάνεται και τα ρούχα υγραίνονται εκ νέου. Για να μην πούμε για την έντονη μυρωδιά από την καύση των ξύλων για τα τζάκια που σίγουρα δε θέλεις να «καθίσει» στα φρεσκοπλυμένα και μυρωδάτα ρούχα σου.

Ο καιρός δε σε βοηθάει, αλλά το καλάθι με τα άπλυτα έχει ξεχειλίσει. Τραπεζομάντιλα, πετσέτες, ποδιές μαγειρικής, ριχτάρια κι ένα σωρό ρούχα…

Το στεγνωτήριο θα είναι ο σωτήρας σου! Τα ρούχα μπαίνουν κατευθείαν μόλις πλυθούν και με το ανάλογο πρόγραμμα μπορείς να επιλέξεις απλώς να βγούνε στεγνά, ή να βγούνε σχεδόν ατσαλάκωτα. Κι αν δεν μπορείς να βγάλεις τα ρούχα αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος, η λειτουργία αφαίρεσης τσαλακώματος εξασφαλίζει ότι τα ρούχα χαλαρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην τσαλακώνονται. Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας είναι κυρίως γνωστά για την ενεργειακή τους απόδοση. Στεγνώνουν τα ρούχα σου πολύ οικονομικά. Αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες της τεχνολογίας αντλίας θερμότητας προστατεύουν και τις ποιοτικές ίνες των ρούχων σου. Έτσι, μπορείς να στεγνώσεις ευαίσθητα υφάσματα με άνεση.

Υπάρχει μεγάλη γκάμα να επιλέξεις, ανάλογα με την τσέπη σου.

Το Indesit YTM0871REU είναι αρκετά οικονομικό και διαθέτει ευρύχωρο κάδο χωρητικότητας 7 κιλών, αντλία θερμότητας, δυνατότητα χρήσης βάσης στήριξης παπουτσιών. Το Καλάθι Παπουτσιών είναι το ιδανικό εξάρτημα για το στεγνωτήριο, αφού σου επιτρέπει να στεγνώνεις εύκολα και γρήγορα τα αγαπημένα σου παπούτσια, ενώ το πρόγραμμα Easy Mix έχει σχεδιαστεί για να στεγνώνει αποτελεσματικά έως και 3 κιλά ανάμεικτων υφασμάτων ώστε να μην χρειάζεται να ξεχωρίζεις τα ρούχα.

Κι αν μπορείς να διαθέσεις λίγα περισσότερα, τότε το Miele TWF640 WP είναι μία πολύ καλή επιλογή. Η τεχνολογία EcoDry της Miele εγγυάται συνεχώς χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και μικρούς χρόνους στεγνώματος. Με την αποτελεσματική αλληλεπίδραση του συστήματος φίλτρου της Miele και του εναλλάκτη θερμότητας που δεν χρειάζεται συντήρηση, ο εναλλάκτης θερμότητας δεν φράζει ποτέ με χνούδια μειώνοντας μόνιμα την απόδοση. Είτε πρόκειται για ένα τζιν, μια μπλούζα ή μια κάλτσα με τη λειτουργία AddLoad, μπορείς να προσθέσεις με ευκολία οποιοδήποτε ρούχο έχεις ξεχάσει  έως και λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ρούχα μόνο για ξέβγαλμα ή στύψιμο. Ο χειρισμός είναι εύκολος και η πόρτα ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού.

Και στην περίπτωση που πρόκειται να αγοράσεις καινούριο πλυντήριο, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική να πάρεις πλυντήριο-στεγνωτήριο, για εξοικονόμηση χώρου.

Το LG F4DV709H1E, για παράδειγμα, διαθέτει επαναστατική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης AI DD που εντοπίζει αυτόματα τον όγκο του φορτίου και γίνεται ακριβής αξιολόγηση της απαλότητας του υφάσματος, επιλέγοντας αυτόματα τις βέλτιστες κινήσεις για το ύφασμα. Τα ρούχα σου είναι πεντακάθαρα σε μόλις 39 λεπτά με τη λειτουργία TurboWash. Η τεχνολογία LG Steam εξουδετερώνει το 99,9% των αλλεργιογόνων ενώ παράλληλα μειώνονται οι ζάρες κατά 30%.

 

Τα έπλυνες, τα στέγνωσες και τώρα σειρά έχει το σιδέρωμα

Κι επειδή ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, μία πρέσα ατμού όπως η Singer Divina, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το χρόνο που σιδερώνεις στο μισό. Δύσκολα υφάσματα, πουκάμισα, παντελόνια είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Με την πρέσα σιδερώνεις πολύ πιο ξεκούραστα διότι σιδερώνεις καθιστή. Επίσης, η επιφάνεια σιδερώματος της πρέσας είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια που καλύπτουν τα απλά σίδερα, για να σιδερώνεις πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα ακόμη και μεγάλα υφάσματα όπως σεντόνια, πετσέτες, κουρτίνες, κλπ. Με μια μόνο κίνηση, έχεις άψογο αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές και χωρίς γυαλάδες στα ρούχα από την τριβή όπως συμβαίνει με ένα σίδερο ατμού.

Κι έχε υπόψη σου ότι η πρέσα ατμού έχει μικρότερο όγκο από μια σιδερώστρα και μπορεί να αποθηκευτεί είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη θέση, ώστε να μη σου πιάνει πολύ χώρο.

 

 

Ώρα για σκούπισμα

Μην απογοητεύεσαι κοιτάζοντας το χαμό που άφησαν πίσω τους τα στολίδια, τα μπισκότα και οι κουραμπιέδες. Ναι, σίγουρα έχουν κρυφτεί ψίχουλα και υπολείμματα γιρλάντας και ψεύτικου χιονιού κάτω από καναπέδες, πολυθρόνες και όπου τέλος πάντως μπορούν να κρυφτούν.

Μία ρομποτική σκούπα είναι αυτό που χρειάζεσαι!

Τώρα μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι χωρίς να σηκωθείς από τη θέση σου ή ακόμη χωρίς να είσαι καν στο σπίτι!

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάσεις την εφαρμογή της σκούπας που θα επιλέξεις και από το smartphone ή το τάμπλετ σου μπορείς να ελέγχεις και να χειρίζεσαι τη σκούπα σου, ακόμη κι αν δεν είσαι σπίτι. Μπορείς να προγραμματίσεις τη μέρα και την ώρα που θέλεις να καθαρίσεις.

Με την τελευταίας τεχνολογίας ρομποτική σκούπα iRobot Roomba i7, η κορυφή της σύγχρονης ρομποτικής θα έρθει στο σπίτι σου. Χάρη στο μοναδικό σύστημα πλοήγησης iAdapt 3.0 με έξυπνη χαρτογράφηση αποτυπώματος (Imprint), προσανατολίζεται τέλεια στον χώρο και επιλέγει πάντοτε τη βέλτιστη τεχνική καθαρισμού. Αποφασίζει για την πορεία της ανάλογα με το τι βρίσκει μπροστά της και επιμένει στις πολύ βρώμικες περιοχές. Παρακολουθεί μόνη της τη στάθμη της μπαταρίας και κατευθύνεται στη βάση φόρτισης εάν χρειαστεί. Μετά τη φόρτιση, συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε μέχρι να τελειώσει το καθάρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να καθαρίσει χώρους ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, αφού φορτίζει όταν χρειάζεται και συνεχίζει τη δουλειά της. Έχεις κατοικίδιο που αφήνει τρίχωμα; Η γάτα σου γεμίζει με άμμο όλο το σπίτι; Τα ρομπότ είναι τόσο έξυπνα ώστε να το εντοπίσουν και να το καθαρίσουν. Το προηγμένο σύστημα φιλτραρίσματος συλλαμβάνει κατά 99% τη μούχλα, τη γύρη, τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα που προέρχονται από σκύλους και γάτες, κρατώντας τα μακριά σου. Από χαλιά μέχρι σκληρά δάπεδα, τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με λειτουργίες που κάνουν το καθάρισμα από τα κατοικίδια τόσο εύκολο – έτσι μπορείς να περάσεις περισσότερο χρόνο με τους χνουδωτούς σου φίλους και λιγότερο καθαρίζοντας την ακαταστασία τους.

Μπορείς άνετα να ελέγχεις το ρομπότ σου χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet, για παράδειγμα από τον χώρο εργασίας σου. Απλώς πάτησε το κουμπί κι αυτή θα ξεκινήσει το καθάρισμα!

 

 

Με τη δύναμη του ατμού

Ο ατμοκαθαριστής είναι μία συσκευή που δε θα πρέπει να λείπει από το σπίτι σου. Και όχι μόνο γιατί κάνει πολύ εύκολη την καθαριότητα του σπιτιού, αλλά και γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια απολύμανσης των επιφανειών και καθαριότητας σε βάθος. Αφαιρεί γρήγορα, αποτελεσματικά και υγιεινά όχι μόνο τη βρωμιά, αλλά και τις δυσάρεστες οσμές, όπως το τσιγάρο.

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, με τον έντονο φόβο των μικροβίων, ένας ατμοκαθαριστής, όπως ο Ariete 4146 XVapor Deluxe αποτελεί την ιδανική επιλογή για την καθαριότητα του σπιτιού σου. Καθαρίζει και εξουδετερώνει τα λίπη χωρίς τη χρήση χημικών και απορρυπαντικών βοηθώντας στην απομάκρυνση των μικροβίων και των βακτηριδίων.

Η ρύθμιση του ατμού εξασφαλίζει την κατάλληλη ροή ανάλογα με την επιφάνεια καθαρισμού με αποτέλεσμα η καθαρή επιφάνεια να στεγνώνει σε λίγα λεπτά. Είναι ιδανικός για όλες τις επιφάνειες όπως κεραμίδια, γυάλινες επιφάνειες, παρκέ, μάρμαρο, χαλιά, υφάσματα. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ που επιτρέπουν τον λεπτομερή καθαρισμό κάθε είδους επιφάνειας ακόμη και των παραθύρων, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι!

Δε χρειάζεται, λοιπόν, να αγχώνεσαι ούτε να κουράζεσαι. Απλώς κάνε έξυπνες επιλογές συσκευών, που όχι μόνο θα μειώσουν αισθητά το χρόνο που χρειάζεται για να καθαρίσεις, να πλύνεις και να σιδερώσεις, αλλά κυρίως θα σε απαλλάξουν από την κούραση και την ταλαιπωρία.

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη