|  | 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Καθαρότερος αέρας στο σπίτι με μία ηλεκτρική σκούπα μικρής επανεκπομπής σκόνης!

 

Εκτός απ’ το πόσο καθαρό θα είναι το δάπεδο, τα χαλιά και οι μοκέτες μετά το σκούπισμα, στις τεχνικές προδιαγραφές μιας ηλεκτρικής σκούπας συγκαταλέγεται και η ποιότητα του αέρα στο σπίτι. Ο λόγος είναι πως η σκούπα δεν μπορεί να συγκρατήσει στο εσωτερικό της όλη τη σκόνη που απορροφά, άρα αναπόφευκτα επανεκπέμπει ένα ποσοστό της.

 

Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερη είναι η σκόνη που ανακυκλώνεται, τόσο περισσότεροι είναι  και οι αόρατοι «εχθροί» της ανθρώπινης υγείας που κρύβονται σ’ αυτήν κι επιστρέφουν στο χώρο - όπως αλλεργιογόνες ουσίες (ακάρεα, γύρη, σπόρια μούχλας), ή ακόμη και βακτήρια. Μάλιστα, καθώς όλοι αυτοί οι «εχθροί» εκτινάσσονται απ’ τη σκούπα, παραμένουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα, με συνέπεια ν’ αυξάνουν την έκθεση όσων ζουν στο σπίτι κι επομένως την πιθανότητα να επιβαρύνουν το αναπνευστικό τους σύστημα.

 

Όπως είναι φυσικό, η πρώτη κατηγορία χρηστών που «αγγίζει» η ποσότητα της σκόνης που επανεκπέμπει μια σκούπα είναι τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ή χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα. Παράλληλα, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα επηρεάζει αρνητικά όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Η καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι –επίσης- σημαντική για τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

 

Πώς θα βρεις στην ενεργειακή ετικέτα την αποτελεσματικότητα κάθε μοντέλου στο φιλτράρισμα του αέρα

 

Αν και, όντως, καμία σκούπα δεν «φυλακίζει» το 100% της σκόνης που απορροφά, όλα τα μοντέλα δεν επιστρέφουν στο χώρο την ίδια ποσότητα. Έτσι, για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά τους στον καθαρισμό του αέρα, χρησιμοποιείται ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται κλάση επανεκπομπής σκόνης.

 

Η κλίμακα των κλάσεων ξεκινά απ’ την Α (μικρότερη επανεκπομπή) και φθάνει μέχρι την G (μεγαλύτερη), ενώ αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα κάθε σκούπας. Ενδεικτικά, η Α κλάση σημαίνει πως η συσκευή «απελευθερώνει» λιγότερο απ’ το 0,02% της σκόνης που απορρόφησε, ενώ η Ε περισσότερο από 0,35% και λιγότερο από 0,60%.

 

Επίσης, για όσα μοντέλα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ισχύει ο νέος κανονισμός της Ε.Ε., ο οποίος επιβάλλει για πρώτη φορά ως μέγιστο όριο το 1% στο ποσοστό επανεκπομπής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απ’ τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν μπορεί να κυκλοφορήσει προϊόν που να ανήκει στην τελευταία κλάση (G) επανεκπομπής.

 

 

Από τι εξαρτάται η επανεκπομπή σκόνης μίας σκούπας

 

Από δύο παράγοντες: τις τεχνολογίες κατακράτησης που χρησιμοποιεί κάθε μοντέλο και απ’ το πόσο αεροστεγές είναι – ώστε να μην εξέρχεται αέρας από διάφορα σημεία της συσκευής, πριν προλάβει να φιλτραριστεί. Όσον αφορά τις τεχνολογίες κατακράτησης, οι περισσότερες συσκευές επιστρατεύουν μία σειρά από φίλτρα φιλτραρίσματος του αέρα.

 

Έτσι, για παράδειγμα, ορισμένες σκούπες με σακούλα διαθέτουν φίλτρο ανάμεσα στον κινητήρα και τη σακούλα (η οποία λειτουργεί επίσης ως διπλό φίλτρο), ενώ ενσωματώνουν ένα ακόμη φίλτρο πριν απ’ το στόμιο εξόδου. Ωστόσο, υπάρχουν σκούπες με ακόμη περισσότερα απ’ αυτά τα 4 στάδια φιλτραρίσματος. Έτσι, θα βρεις συσκευές που «επιστρατεύουν» έως και 7 στάδια καθαρισμού.

 

Όσον αφορά τις σκούπες με κάδο, μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν και πάλι την ίδια λογική, δηλαδή φίλτρα κατακράτησης. Άλλα, πάλι, προϊόντα λειτουργούν με ειδικά σχεδιασμένη πολυκυκλωνική τεχνολογία ώστε να μη χρειάζονται φίλτρα, αφού ο τρόπος που στροβιλίζεται στο εσωτερικό τους ο αέρας έχει ως αποτέλεσμα οι αλλεργιογόνες ουσίες να συσσωρεύονται στον κάδο.

 

Τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορούν να συγκρατούν ακόμη και τα μικρότερα αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα, σε ποσοστό που φτάνει έως το 99,8%. Μάλιστα, κατά κανόνα, είναι πλενόμενα, ώστε να μην χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.

 

Επίσης, υπάρχουν σκούπες που διαθέτουν και φίλτρα κατακράτησης οσμών, κάτι που θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχεις κατοικίδια.

 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις σκούπες με σακούλα και τα μοντέλα με κάδο;

 

Τα μοντέλα με κάδο είναι πιο αποτελεσματικά απ’ τις σκούπες με σακούλα παλιότερης «γενιάς», αφού στις τελευταίες η ισχύς απορρόφησης μειώνεται όσο περισσότερο γεμίζει η σακούλα, κάτι που έχει αρνητική επίπτωση και στην επανεκπομπή σκόνης. Ωστόσο, οι νεότερες σκούπες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού διατηρούν σταθερή την ισχύ τους, ανεξάρτητα απ’ το πόση βρωμιά έχουν μαζέψει.

 

Αν πάντως υποφέρεις από αλλεργία και δεν επιλέξεις ένα μοντέλο με κάδο, καλό θα είναι να προτιμήσεις μία σκούπα που λειτουργεί με αυτοκόλλητες σακούλες. Τότε, όταν γεμίζει η σακούλα και πρέπει να την αλλάξεις, θα είσαι σίγουρος πως η σκόνη και οι υπόλοιπες βρωμιές θα μείνουν εγκλωβισμένες στο εσωτερικό της, χωρίς κανέναν κίνδυνο να τις εισπνεύσεις.

 

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

  E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

    Μια απο τις εκπλήξεις της παρουσίασης της Microsoft στην Ε3 2021 ήταν η ανακοίνωση της  πρώτης συνεργασίας με την

 • E3 2021: Halo Infinite

  E3 2021: Halo Infinite

    Ένα από τα μεγάλα χαρτιά της Microsoft για την Ε3 2021 ήταν το Halo Infinite. Μετά από την ακύρωση

 • E3 2021: Guardians Of The Galaxy

  E3 2021: Guardians Of The Galaxy

      Την παρουσίαση της Square Enix άνοιξε ένας νέος τίτλος στο σύμπαν της Marvel. Το Guardians of The Galaxy

 • E3 2021: Morza Horizon 5

  E3 2021: Morza Horizon 5

    Ένα ολοκαίνουριο Forza με άρωμα Λατινικής Αμερικής παρουσίασε η Microsoft στην Ε3 2021. Microsoft και Forza Horizon αποτελούν αναπόσπαστο

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

    Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης Arkane

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στη φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς