Πώς τα σύγχρονα στεγνωτήρια κρατούν τα ρούχα σου σαν καινούρια!

by K Admin

 

Οι βροχερές, ή απλώς κρύες μέρες του χειμώνα, όπου η μπουγάδα μπορεί να παραμείνει πραγματικά για μέρες στην απλώστρα μέχρι να είναι έτοιμη για σιδέρωμα, αποτελεί έναν απ’ τους βασικούς λόγους για ν’ επιλέξεις τη λύση του στεγνωτηρίου ρούχων. Επίσης, τα καυσαέρια στον αέρα της πόλης, ή η μυρωδιά του καμένου ξύλου απ’ τα τζάκια που «πλημμυρίζει» το χειμώνα την ατμόσφαιρα, ώστε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα να μυρίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από… φρεσκάδα, είναι ακόμη ένα κίνητρο για να πεις «ναι» σ’ ένα στεγνωτήριο. Το ίδιο ισχύει κι αν υποφέρεις από αλλεργία, αφού την άνοιξη τα πλυμένα ρούχα –κυριολεκτικά- «μαγνητίζουν» τη γύρη και τα ακάρεα της σκόνης.

 

Η ευκολία, η εξοικονόμηση χρόνου, η υγιεινή αλλά και η προστασία απ’ τα αλλεργιογόνα εξηγούν γιατί τα στεγνωτήρια τα τελευταία χρόνια κερδίζουν μία θέση σ’ ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Μήπως όμως το «αντίτιμο» για όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα είναι η γρήγορη καταστροφή των ρούχων, αφού οι συσκευές αυτές αναγκαστικά τα… κακομεταχειρίζονται, για ν’ αφαιρέσουν την υγρασία;

 

Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρανόηση για τα στεγνωτήρια, απ’ την αντίληψη αυτή, ότι επιταχύνουν τη φθορά των ρούχων. Οι λειτουργίες στεγνώματος έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε τα σύγχρονα μοντέλα στεγνώνουν τα ρούχα σου με φροντίδα, χωρίς να τα ταλαιπωρούν στο παραμικρό.

 

Επομένως, τα σύγχρονα μοντέλα είναι εξαιρετικά «φιλικά» με τα ρούχα, διαθέτοντας μάλιστα μία μεγάλη γκάμα από προγράμματα, ώστε να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις διαφορετικές απαιτήσεις που έχει κάθε είδος υφάσματος. Έτσι, για παράδειγμα, θα βρεις συσκευές που μπορούν να στεγνώσουν με απόλυτη ασφάλεια ακόμη και ρούχα με αδιάβροχη επίστρωση, ή επίσης και μάλλινα που πλένονται στο χέρι.

 

Δες εδώ Πλυντήρια-Στεγνωτήρια. 

 

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που θα βρεις σε σημερινά μοντέλα και υπόσχονται πως τα ρούχα σου θα στεγνώνουν με απόλυτη ασφάλεια;

Ήπιες θερμοκρασίες

 

Οι σημερινές συσκευές μπορούν να «επιστρατεύσουν» χλιαρό αέρα για ν’ αφαιρέσουν την υγρασία απ’ τα ρούχα, κι όχι απαραίτητα μόνο καυτό, όπως τα παλιότερα μοντέλα. Επομένως, υποβάλλουν τα ρούχα σε συνθήκες που δεν διαφέρουν πολύ απ’ το στέγνωμα στην απλώστρα, με συνέπεια να προφυλάσσουν πολύ καλύτερα τις ίνες των υφασμάτων τους, ενώ παράλληλα καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια.

 

Παράλληλα, η ροή του αέρα μέσα στον κάδο γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να περνά απ’ όλα τα ρούχα και απ’ όλες τις πλευρές τους. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να στεγνώσουν ανομοιόμορφα και να «μπουν».

 

 

«Έξυπνο» στέγνωμα

 

Οι σημερινές συσκευές μπορούν να «παρακολουθούν» την πρόοδο του στεγνώματος, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό το σκοπό αισθητήρες που μετρούν τα επίπεδα της υγρασίας και της θερμοκρασίας μέσα στον κάδο.

 

Αυτό σημαίνει πως προστατεύουν τα υφάσματα απ’ την παρατεταμένη (και αχρείαστη) έκθεση στις συνθήκες στεγνώματος, ώστε να μην ξεραίνονται και ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο. Μάλιστα, υπάρχουν στεγνωτήρια που ανιχνεύουν ακόμη και την ποσότητα αλάτων (ασβεστίου) στο νερό, ώστε να προσαρμόζουν το στέγνωμα και στη σκλήρυνση του νερού.

 

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στους αισθητήρες, οι σύγχρονες συσκευές εξασφαλίζουν πως τα ρούχα σου θα διατηρήσουν για πολύ μεγαλύτερο χρόνο την ύφανση και το σχήμα τους, στην κατάσταση που ήταν όταν τα αγόρασες.

 

 

Εξειδικευμένα προγράμματα

 

Αν τα σύγχρονα στεγνωτήρια μπορούν να φροντίσουν ακόμη και το πιο ευαίσθητο ύφασμα, ένας σημαντικός λόγος είναι πως, με την επιλογή του αντίστοιχου προγράμματος, θα το υποβάλλουν  σε συνθήκες στεγνώματος που είναι «κομμένες και ραμμένες» στην αντοχή του. Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας, αλλά και με τον τρόπο κίνησης του κάδου – ο οποίος θα διασφαλίσει πως θα παραμείνει αναλλοίωτη η ποιότητα ύφανσης και το σχήμα του ρούχου.

 

Έτσι, ορισμένα στεγνωτήρια σε συγκεκριμένα προγράμματα περιστρέφουν τον κάδο τους και δεξιόστροφα και αριστερόστροφα, προς δύο κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, για να πετυχαίνουν ακόμη πιο ομοιόμορφο στέγνωμα. Άλλα πάλι μοντέλα μπορούν να στεγνώνουν έτσι ακόμη και μάλλινα που πλένονται στο χέρι, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να τα ξεχειλώσουν. Κι αυτό γιατί περιστρέφουν τον κάδο με τέτοια ταχύτητα ώστε τα μάλλινα να εφάπτονται στον κάδο, αντιγράφοντας το οριζόντιο στέγνωμα στην απλώστρα.

 

Εξελιγμένη σχεδίαση του κάδου

 

Η ομοιόμορφη ροή αέρα, ο οποίος υποβάλλει όλα τα ρούχα σε σταθερή θερμοκρασία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξελιγμένη σχεδίαση που έχει το τύμπανο των σύγχρονων στεγνωτηρίων. Παράλληλα, η ανάγλυφη επιφάνεια του τύμπανου μειώνει τις μηχανικές τριβές, ώστε να προλαμβάνει τη φθορά των υφασμάτων.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη