Κάθε σπίτι θέλει τη σκούπα του: Διάλεξε το μοντέλο που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες!

by K Admin

 

Μήπως έχεις κατοικίδιο και πρέπει να εξαφανίζεις τα ίχνη που αφήνει ο τετράποδος φίλος σου σ’ όλους τους χώρους, απομακρύνοντας τις τρίχες του απ’ τα χαλιά και τα έπιπλα; Μήπως, απ’ την άλλη μεριά, υποφέρεις από αλλεργία ή έχεις μικρό παιδί, κι επομένως η ηλεκτρική σου σκούπα θα πρέπει να εξασφαλίζει υγιεινό αέρα στο σπίτι, απαλλαγμένο από ακάρεα σκόνης, γύρη και βακτήρια;

 

Επειδή οι ανάγκες στο καθάρισμα δεν είναι ίδιες ούτε για κάθε σπίτι, και βέβαια ούτε για όλους τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτό, στις περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες θα βρεις τεχνολογίες και λειτουργίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν διάφορες ειδικές “αποστολές”, όπως οι παραπάνω.

 

Εκτός, όμως, απ’ τις ειδικές ανάγκες που θέλεις να καλύπτεις, για να καταλήξεις σε μοντέλο, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου επίσης το πόσο συχνά θέλεις να τη χρησιμοποιείς – αφού, για παράδειγμα, οι σκούπες stick είναι ιδανικές για το καθημερινό καθάρισμα. Πάντως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ηλεκτρικές σκούπες , οπότε είναι σίγουρο πως θα βρεις τη σκούπα που ταιριάζει γάντι στις απαιτήσεις σου.

 

Σκούπες για κατοικίδια

Αν είσαι φιλόζωος, τότε υπάρχει μία μεγάλη γκάμα μοντέλων που υπόσχονται να γίνουν ο απόλυτος “σύμμαχός” σου, όταν καθαρίζεις τις τρίχες και τα χνούδια του τετράποδου φίλου σου ακόμη και απ’ τις “δύσκολες” επιφάνειες – όπως τα χαλιά, ή το κάλυμμα του καναπέ. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότερες σκούπες διαθέτουν ένα ειδικό πέλμα με περιστρεφόμενη βούρτσα, για ν’ αποκολλά τις τρίχες όσο βαθιά κι αν έχουν εισχωρήσει.

 

Ορισμένες σκούπες δέχονται επίσης, φίλτρο ενεργού άνθρακα, ώστε να κατακρατούν και τις οσμές.

 

Δες εδώ Πλυντικές Σκούπες.

 

Μοντέλα για υγιεινή ατμόσφαιρα

 

Η καλή ποιότητα αέρα γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις – όπως αν πχ. υποφέρεις από αλλεργίες, αν πάσχεις εσύ, ή κάποιος άλλος στο σπίτι από μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. άσθμα), αν έχεις παιδί, ή αν μένεις μαζί με κάποιον ηλικιωμένο. Τότε, θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο υψηλής κλάσης επανεκπομπής σκόνης, το οποίο να συγκρατεί στο εσωτερικό του όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό σκόνης και ν’ απορροφά τη μέγιστη δυνατή ποσότητα μικροοργανισμών.

 

Τα μοντέλα της υψηλότερης κλάσης Α έχουν τη μικρότερη επανεκπομπή, αφού “απελευθερώνουν” λιγότερο από το 0,02% της σκόνης που απορροφούν. Μάλιστα, σ’ αυτά τα μοντέλα θα βρεις και σκούπες με σακούλα, αλλά και σκούπες με κάδο.

 

Κατά κανόνα, για να πετύχουν τόσο καλές επιδόσεις, οι σκούπες Α κλάσης επανεκπομπής σκόνης ενσωματώνουν ειδικά φίλτρα (HEPA, AirClean +, Active Air) που δεσμεύουν έως και το 99,9% των σωματιδίων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως, εκτός απ’ τις επιφάνειες του σπιτιού σου, καθαρίζουν και τον αέρα που αναπνέεις.

 

Δες εδώ Σκουπάκια.

Προϊόντα “κομμένα και ραμμένα” για καθημερινό καθάρισμα

 

Στην περίπτωση που θέλεις ένα μοντέλο που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις εύκολα και ανά πάσα στιγμή, π.χ. για να καθαρίσεις το πάτωμα στην κουζίνα αμέσως μετά από κάθε είδους μικροατύχημα, τότε μία σκούπα stick κυριολεκτικά θα σου λύσει τα χέρια.  Ο λόγος είναι πως οι σκούπες stick έχουν το πλεονέκτημα πως “στέκονται” όρθιες, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται στον τοίχο.

 

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μικρές τους διαστάσεις, σημαίνει μεγάλη ευελιξία στη φύλαξή τους – αφού, για παράδειγμα, θα μπορείς ν’ αποθηκεύεις τη σκούπα σου σ’ ένα στενό ντουλάπι, ή ακόμη και πίσω από μία πόρτα, χωρίς να την αποσυναρμολογείς μετά τη χρήση. Επομένως, θα είναι πάντοτε έτοιμη για να την “επιστρατεύσεις” στο δευτερόλεπτο.

 

Εκτός απ’ τις περιπτώσεις άμεσης… επέμβασης, πολλά μοντέλα stick προορίζονται για να σε καλύψουν και στη γενική καθαριότητα του σπιτιού, έχοντας επιδόσεις, στο σκούπισμα σκληρών επιφανειών και χαλιών, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε την αποτελεσματικότητα των συμβατικών ηλεκτρικών σκουπών. Κι, αν θέλεις ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, θα βρεις τα περισσότερα μοντέλα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να ψάχνεις για ελεύθερη πρίζα, καθώς καθαρίζεις το ένα δωμάτιο του σπιτιού σου μετά το άλλο.

 

Δες εδώ Ατμοκαθαριστές.

 

 

Σκούπες με χαμηλά επίπεδα θορύβου

 

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις ηλεκτρικές σκούπες, που τέθηκαν σ’ εφαρμογή απ’ την 1η Σεπτεμβρίου 2017, θέτουν για πρώτη φορά ένα “πλαφόν” στο θόρυβο λειτουργίας, ο οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80 dB (ντεσιμπέλ). Επομένως, αν αγοράσεις ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε από εκείνη την ημερομηνία κι έπειτα, η ηχορρύπανση που προκαλεί δεν θα είναι σίγουρα τόσο εκκωφαντική όσο ορισμένων παλιότερων μοντέλων, που πραγματικά χαλούσαν τον… κόσμο όταν έμπαιναν σε λειτουργία.

 

Ωστόσο, είναι πιθανό το παραπάνω όριο να μην είναι αρκετό στην περίπτωσή σου – επειδή, για παράδειγμα, μένεις σε διαμέρισμα και συχνά αναγκάζεσαι να καθαρίζεις σε ώρες κοινής ησυχίας, ή γιατί έχεις μωρό και δεν θέλεις να υπάρχει περίπτωση ο θόρυβος της σκούπας να υπερκαλύψει το κλάμα του. Τότε, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις πολύ λιγότερο θορυβώδη μοντέλα.

 

Έτσι, θα βρεις αρκετές σκούπες που προκαλούν λιγότερο θόρυβο, όχι μόνο απ’ το κλάμα ενός μωρού (70 dB), αλλά και απ’ τη φυσιολογική ένταση μίας συζήτησης (65 dB). Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις ότι η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική. Επομένως, μία μικρή μείωση στα db ισοδυναμεί σε σημαντική διαφορά στον προκαλούμενο θόρυβο.

 

 

Σκούπες για σπίτια με πολλά επίπεδα

 

Αν όταν κάνεις γενική καθαριότητα χρειάζεται ν’ ανεβοκατεβαίνεις σκάλες για να σκουπίσεις όλους τους χώρους του σπιτιού, τότε καλό θα ήταν να δώσεις ιδιαίτερο βάρος στις διαστάσεις και το βάρος της συσκευής που θα επιλέξεις, για να μπορείς να τη μεταφέρεις εύκολα. Και εδώ έχουν πλεονέκτημα οι σκούπες stick, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετά συμπαγή και ελαφριά συμβατικά μοντέλα, που θα σου κάνουν πιο εύκολη τη ζωή.

 

Επίσης, αν δεν επιλέξεις κάποια σκούπα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, στην περίπτωσή σου είναι σημαντικό το μήκος του καλωδίου να είναι αρκετά μακρύ, ώστε να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στο σκούπισμα όλων των χώρων.

 

Δες εδώ Σακούλες για σκούπες & Aξεσουάρ.

Μπορείς να δεις ακόμη