Καθημερινή περιποίηση χαλιών εύκολα και γρήγορα!

by Aggeliki Tsoukana

 

Οι μοκέτες και τα χαλιά στο σπίτι χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση για να τα χαίρεσαι για πολλά χρόνια.

Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή που πρέπει να καθαρίσεις τα δάπεδα και τα χαλιά στο σπίτι χρειάζεσαι κάτι γρήγορο, ξεκούραστο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό. Με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάζονται κι οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες και καθαριστές χαλιών.

 

Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Πολλοί αναρωτιούνται για τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας στο χαλί τους, καθώς φοβούνται ότι προκαλεί φθορά στις ίνες των χαλιών. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που προκαλεί φθορά στα χαλιά είναι η σκόνη και η βρωμιά. Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο απόλυτος σύμμαχος για να διατηρείς τα χαλιά σου καθαρά. Μάλιστα, τα χαλιά και οι μοκέτες αντέχουν το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα αρκετές φορές την εβδομάδα χωρίς να φθείρονται. Η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται από τη χρήση του χαλιού όσο και από την πυκνότητά του. Όσο πυκνότερο είναι το χαλί, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται.

Η ηλεκτρική σκούπα απορροφά τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς κι αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιού. Ένα σκούπισμα την εβδομάδα απομακρύνει τις σκόνες που μένουν από την καθημερινή χρήση του χαλιού. Ιδανική είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με κυλινδρική βούρτσα η οποία προσφέρει βαθύ καθαρισμό στα χαλιά και τις μοκέτες.

Οι σκούπες stick προσφέρουν ευελιξία και ταχύτητα στο καθάρισμα του πατώματος και των χαλιών. Ξεχωρίζουν κυρίως επειδή καταργούν το σκύψιμο, χάρις στην πολύ μεγάλη κλίση που μπορεί να πάρει το «κοντάρι» τους. Επίσης, ελίσσονται με άνεση ανάμεσα στα έπιπλα, αποθηκεύονται εύκολα ακόμη και πίσω από μια πόρτα. Βέβαια, για να προσφέρει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ένα μοντέλο stick διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις σκούπες με καλώδιο. Έτσι, για παράδειγμα, «έρχεται» με κάδο μικρότερης χωρητικότητας και, βέβαια, με μπαταρία. Επομένως, χρειάζεται και ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορεί να σου προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια.

 

Καθαριότητα σε βάθος με καθαριστές χαλιών

Όταν χρειάζεται να φρεσκάρεις τα χαλιά σου, να αφαιρέσεις πατημασιές από τις μοκέτες σου ή να τις καθαρίσεις είναι απαραίτητος ένας καθαριστής χαλιών. Τα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως σκούπα ξηρής και υγρής αναρρόφησης, είναι πολύ αποτελεσματικά στην αφαίρεση λεπτόκοκκων ή υγρών ρύπων. Επιπρόσθετα, όλοι οι καθαριστές χαλιών διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα για να προσφέρουν αποτελεσματικό καθάρισμα για κάθε είδους τάπητα, ταπετσαρίες, ακόμα και έπιπλα.

Παράλληλα, οι πλυντικές σκούπες γίνονται ακόμα ένας σύμμαχος καθαριότητας και υγιεινής. Είναι ιδανικές για όσους έχουν οποιαδήποτε αλλεργία ή έχουν κατοικίδια, αφού αφαιρούν κάθε είδους λεκέ ή δυσάρεστη μυρωδιά, εισχωρώντας βαθιά στις ίνες των υφασμάτων. Σκούπισε και σφουγγάρισε όλα τα σκληρά δάπεδα του σπιτιού σου με ένα μόνο πέρασμα, εξασφαλίζοντας καθαριότητα και απόλυτη υγιεινή σε χρόνο ρεκόρ και με μεγάλη οικονομία σε νερό.

 

 

Καθαρισμός δαπέδων και χαλιών χωρίς τη δική σου παρέμβαση

Οι ρομποτικές σκούπες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αυτόνομα, να εκτελέσουν μία εργασία, να επιστρέψουν στη βάση τους, μα κυρίως μπορούν να επαναπρογραμματιστούν και να λειτουργήσουν και σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικό τρόπο χωρίς να είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο σου.

Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία με mobile apps για smartphone και tablet, μπορείς να χειριστείς τη ρομποτική σου σκούπα ακόμα κι όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ξεκινάει η λειτουργία της καθαρίζοντας κάθε γωνιά του δωματίου κι επιστρέφει στη βάση της, περιμένοντας την επόμενη αποστολή της.

Επιπλέον, από την οθόνη του κινητού σου, μπορείς να απολαύσεις πολλές ακόμη χρήσιμες λειτουργίες όπως τη δυνατότητα να προγραμματίζεις τον καθαρισμό οποιαδήποτε ημέρα ή ώρα της εβδομάδας, να πραγματοποιείς συντήρηση της σκούπας όπως ειδοποίηση για άδειασμα κάδου, καθάρισμα βουρτσών, να ελέγξεις το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ή να λάβεις χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής σου.

Πέρα από τη σκόνη, πολλά μοντέλα, όπως ο καθαριστής δαπέδου iRobot Braava Jet 240, υποστηρίζουν δυνατότητα και για σφουγγάρισμα, ενώ μπορούν να ανεβαίνουν και σε χαλιά τα οποία επίσης καθαρίζουν ικανοποιητικά. Μπορείς να προγραμματίσεις τη λειτουργία του ώστε να καθαρίζει τις ώρες που δεν είσαι σπίτι και απαιτεί ελάχιστο κόστος σε ρεύμα ή αναλώσιμα. Έτσι, αντί να μπλέκεις με σκούπα, φαράσι, ή σφουγγαρίστρες, απόλαυσε μια βόλτα με τα παιδιά, ή χαλάρωσε στον καναπέ του σπιτιού σου απολαμβάνοντας μια τηλεοπτική σειρά στη smart TV σου, κι άσε την καθαριότητα των δαπέδων και των χαλιών σου στη ρομποτική σκούπα σου.

 

Αποστείρωση και φρεσκάρισμα με ατμοκαθαριστή

Ενδείκνυται μία φορά τον χρόνο να καθαρίζεις τα χαλιά σου με ατμό. Ειδικά εάν πατάς με τα παπούτσια στα χαλιά, ή έχεις κατοικίδιο. Ο ατμοκαθαριστής θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις βακτήρια και ακάρεα και παράλληλα να φρεσκάρεις το χαλί σου, απομακρύνοντας τις δυσάρεστες μυρωδιές που έχουν επικαθίσει πάνω του.

Ο ατμοκαθαριστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να απομακρύνεις εύκολα ορισμένους λεκέδες τοπικά. Χρησιμοποίησε το ειδικό εξάρτημα (με ή χωρίς βούρτσα) και μετακινήσου αργά πάνω από τη λερωμένη περιοχή, αφήνοντας τον ατμό να εισχωρήσει. Σκούπισε με τη βούρτσα ή μια καθαρή πετσέτα και έπειτα σφούγγισε απαλά το σημείο, χωρίς να τρίψεις. Φρόντισε να ελέγχεις τη σταθερότητα των χρωμάτων παίρνοντας μια καθαρή, υγρή πετσέτα και τρίβοντας απαλά μια μικρή περιοχή στην άκρη του χαλιού. Αν βγει χρώμα πάνω στην πετσέτα, μπορεί να χρειαστεί στεγνό καθάρισμα. Επίσης, μετά το καθάρισμα με ατμό, πατάς ή σκουπίζεις το χαλί μόνο αφού στεγνώσει τελείως.

Οι παραπάνω λύσεις θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις «φρέσκα» και καθαρά τα στρωμένα χαλιά σου όλο τον χειμώνα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήμα και χρόνο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ηλεκτρικές σκούπες, καθαριστές χαλιών, σκούπες stick, ρομποτικές σκούπες, smartphone, tablet, smart TV, ατμοκαθαριστής.

Μπορείς να δεις ακόμη