Κλιματιστικά με ανίχνευση παρουσίας: Οικονομία και δροσιά απολύτως στα μέτρα σου!

by Admin_

 

Ακόμη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και περισσότερη άνεση, μπορούν να εξασφαλίσουν μερικά από τα air-condition τελευταίας «γενιάς», τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν αν βρίσκεται κανείς στο δωμάτιο που κλιματίζουν. Επομένως, χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, ανάλογα με το αν εντοπίζουν ή όχι κάποιο άτομο στο δωμάτιο.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αξιοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές ώστε τα μοντέλα τους να έχουν ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση, αφού μπορούν να αυξομειώνουν αυτόματα την ισχύ τους (και επομένως την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανούν) αν «αντιληφθούν» κάποιον άνθρωπο στον χώρο ή αν διαπιστώσουν πως ο χώρος είναι άδειος. Ένα ακόμη πλεονέκτημα, που θα βρεις σε ορισμένα κλιματιστικά, είναι πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να «καταλαβαίνουν» πού βρίσκονται άνθρωποι στο δωμάτιο, ώστε να ρυθμίζουν αυτόματα την κατεύθυνση των ψυχρών ρευμάτων αέρα, καθώς αυτά εξέρχονται από την εσωτερική τους μονάδα. Τόσο η Carrier με τη σειρά κλιματιστικών Platinum όσο και η Daikin με τα κλιματιστικά Emura έχουν την τεχνολογία Intelligent Eye. 

 

Εξοικονόμηση ρεύματος

Πες «αντίο» στο συνεχές σβήσιμο και άναμμα του κλιματιστικού, κάθε φορά που φεύγεις από το δωμάτιο ή αντίστοιχα επιστρέφεις σε αυτό. Αν το κλιματιστικό σου υποστηρίζει την ανίχνευση παρουσίας, τότε αυτό θα αυξομειώνει την κατανάλωσή του, ανάλογα με το αν εντοπίζει ότι βρίσκεσαι στον χώρο ή όχι.

Έτσι, κάθε φορά που το δωμάτιο θα είναι άδειο, και το αντιληφθεί το air-condition, τότε θα τίθεται σε «οικολογική» λειτουργία, για να ελαττώσει το ρεύμα που καταναλώνει. Μόλις όμως επιστρέψεις το air-condition θα ανιχνεύσει την παρουσία σου και θα μπει αυτόματα ξανά σε πλήρη λειτουργία, ώστε να επαναφέρει τις συνθήκες του χώρου ακριβώς σε αυτές που επιθυμείς.

Σε περίπτωση παρατεταμένης απουσίας άλλα μοντέλα μπαίνουν αυτόματα σε κατάσταση αναμονής. Έτσι, «σαρώνουν» τον χώρο συνεχώς με υπέρυθρους αισθητήρες, ώστε όσο ανιχνεύουν ανθρώπινη παρουσία να παραμένουν σε κανονική λειτουργία. Αν ωστόσο διαπιστώσουν πως ο χώρος είναι άδειος για 30 λεπτά της ώρας, τότε τίθενται σε λειτουργία stand-by.

 

Αυτόματη ρύθμιση της κατεύθυνσης του ψυχρού αέρα

Χάρη στην ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας, ορισμένα air-condition σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις πώς θα δροσίζεσαι, δηλαδή αν θα έρχεσαι σε επαφή ή όχι με τον ψυχρό αέρα. Έτσι, με δεδομένο ότι «καταλαβαίνουν» πού βρίσκεσαι μέσα στον χώρο, μπορούν να ρυθμιστούν ώστε τα κρύα ρεύματα να πέφτουν πάνω σου, για μεγαλύτερη αίσθηση δροσιάς. Σε αυτή την περίπτωση, οι περσίδες τίθενται σε λειτουργία αυτόματης κίνησης, για να μπορούν να σε «ακολουθούν» συνεχώς στο δωμάτιο.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή για να μην έρχεσαι σε επαφή με τον κρύο αέρα. Τότε, το μηχάνημα θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση σου, για να «στέλνει» τα ψυχρά ρεύματα σε διαφορετική κατεύθυνση. Μάλιστα, ορισμένες συσκευές αξιοποιούν την ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας αποκλειστικά για να μην πέφτουν πάνω σου τα κρύα ρεύματα.  Επομένως, αν ενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα εκτρέπουν την παροχή αέρα σε διαφορετική ζώνη από εκείνη που βρίσκεσαι.

Μπορείς να δεις ακόμη