Κλιματιστικά Υψηλής Απόδοσης για Άνεση και Οικονομία

by Aggeliki Tsoukana

Eίναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και ο ήλιος, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες είναι καυτός. Εσύ περιμένεις με χαρά τις ημέρες των διακοπών, όμως μέχρι τότε είσαι αναγκασμένος να παραμείνεις στην πόλη και να υπομείνεις τη ζέστη.

Αποφάσισες λοιπόν να επενδύσεις σε ένα καλό κλιματιστικό για μια ανάσα δροσιάς μέσα στο σπίτι σου. Διστάζεις όμως να προχωρήσεις στην αγορά του καθώς δεν είσαι σίγουρος ποιο να επιλέξεις προκειμένου να είναι απόλυτα αποδοτικό και παράλληλα να φροντίζει για την τσέπη σου!

 

Εσύ ήξερες ότι:

-Με την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού μπορείς να έχεις κέρδος έως και 64% στην κατανάλωση; Για παράδειγμα, για σπίτι έως 50 τ.μ. Ένα παραδοσιακό κλιματιστικό ON/OFF, προκειμένου να αποδίδει τα μέγιστα την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, χρειάζεται να καταναλώσει περί τα 676 kwh. Aντίθετα, με ένα κλιματιστικό old inverter χρειάζεται για την αντίστοιχη περίοδο 370 kwh, ενώ ένα inverter A+++ θέλει μόλις 270 kwh προκειμένου να κάνει το σπίτι σου μια όαση δροσιάς! Αυτό σημαίνει ότι έχεις κέρδος 64% το οποίο αδιαμφησβήτητα θα κάνει καλό και στην τσέπη σου! Αντίστοιχα, για σπίτι έως 115 τ.μ. η εξοικονόμηση με ένα νέας γενιάς κλιματιστικό φτάνει στο 60%.

Από το παραπάνω παράδειγμα γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να επενδύσεις σε ένα κλιματιστικό Inverter A+++ κάνοντας οικονομία σε βάθος χρόνου και φυσικά απολαμβάνοντας την καλύτερη εμπειρία ψύξης, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

 

Τα BTU

Όμως, για να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα, πρέπει να λάβεις υπόψη και τις ανάγκες του σπιτιού σου. Ένας βασικός παράγοντας που οφείλεις να εξετάσεις είναι τα BTU, που ουσιαστικά μετρά την ψυκτική ικανότητα ενός συστήματος κλιματισμού. Ο βασικός κανόνας αναφέρει ότι:

-για χώρο έως 18τ.μ. αρκούν τα 9.000 BTU

-για χώρο έως 24τ.μ. χρειάζεται ένα κλιματιστικό 12.000 BTU

-για χώρο έως 36τ.μ. χρειάζεται ένα κλιματιστικό 18.000 BTU

-για χώρο έως 50τ.μ. χρειάζεται ένα κλιματιστικό 24.000 BTU

Παρ΄ολ΄αυτά, για να καταλήξεις στη σωστή επιλογή, πρέπει να σκεφτείς και άλλες παραμέτρους, όπως το πόσο πολύ ο ήλιος “βλέπει” το σπίτι σου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και πόση υγρασία υπάρχει εντός του χώρου.

 

Tips

Και μην ξεχνάς ότι όσο πιο πολύ “ζορίζεις” ένα σύστημα κλιματισμού, τόσο πιο πολύ μπορεί να καταναλώνει. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το καλοκαίρι συνηθίζεις να βάζεις το κλιματιστικό στους χαμηλότερους βαθμούς ενώ έξω επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, τότε η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα είναι πολύ περισσότερη.

Ωστόσο το κλιματιστικό, όσο σύγχρονο κι αν είναι χρειάζεται τη φροντίδα του για πολλούς λόγους. Πρώτον εάν δεν το συντηρείς σωστά, υπάρχει κίνδυνος με το πέρασμα των χρόνων για την εμφάνιση σοβαρής βλάβης με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πληρώσεις ακριβά για την επιδιόρθωσή της. Επιπλέον, το κλιματιστικό λειτουργεί στο 100% μόνο όταν είναι καλοσυντηρημένο, σε διαφορετική περίπτωση, η απόδοσή του πέφτει κατά τουλάχιστον 5%. Εφόσον το χρησιμοποιείς μόνο για ψύξη, μία επίσκεψη τον χρόνο από έναν ειδικό είναι αρκετή, ενώ εάν λειτουργεί χειμώνα – καλοκαίρι τότε χρειάζονται δύο επισκέψεις κατά τις οποίες ο ψυκτικός θα προχωρήσει στους κατάλληλους ελέγχους αλλά και στον καθαρισμό του.

 

Η ώρα της επιλογής

Η αντικατάσταση του παλιού σου κλιματιστικού με ένα νέο, σύγχρονης τεχνολογίας είναι ίσως η πιο σοφή επένδυση που μπορείς να κάνεις για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Έτσι πετυχαίνεις τη βέλτιστη απόδοση αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων καθώς η ενέργεια που σπαταλάται είναι πολύ λιγότερη. Τα νέας γενιάς κλιματιστικά είναι εντελώς αθόρυβα αλλά και πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

 

 

Ποιο είναι το κατάλληλο κλιματιστικό λοιπόν για εσένα και τον χώρο σου;

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ενεργειακή του απόδοση θα λέγαμε ότι ένα μηχάνημα 9.000 BTU ενεργειακής κλάσης Α+++ είναι κατάλληλο για έναν μικρό χώρο 18-20 τ.μ., όπως ένα υπνοδωμάτιο του σπιτιού. Το Daikin ATXD25A Siesta συνδυάζει τρισδιάστατη ροή αέρα για ομοιόμορφη κατανομή, λειτουργεί με ψυκτικό υγρό R-32 για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου και φίλτρο αέρα τιτανίου. Έλεγξε το με ευκολία από το smartphone σου μέσω της εφαρμογής Onecta.

Για ένα μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι θα χρειαστείς ένα κλιματιστικό αυξημένης ενεργειακής ονομαστικής απόδοσης 12.000 BTU. Κι επειδή η οικονομία είναι καλό να συνδυάζεται με ευκολία, επίλεξε ένα σύστημα κλιματισμού με συνδεσιμότητα και ενσωματωμένες νέες τεχνολογίες, για απομακρυσμένη διαχείριση. Το Toyotomi CTN/CTG-335BV ErAI Black Velvet είναι ένα κλιματιστικό με ΑΙ που σου προσφέρει μία εξατομικευμένη εμπειρία προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους στις δικές σου ανάγκες. Μέσω microchip συλλέγει δεδομένα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με ευελιξία τις διαφορές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, του μεγέθους του δωματίου και του θερμικού φορτίου. Διαθέτει επίσης ανεξάρτητη λειτουργία αφύγρανσης, ελεγχόμενου περιορισμού απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Για ακόμα μεγαλύτερους, ενιαίους χώρους, έως 36 τ.μ. χρειάζεσαι ένα κλιματιστικό 18.000 BTU. Το Midea Kλιματιστικό Inverter All Easy Pro είναι αυτό που χρειάζεσαι για να πετυχαίνεις τη μέγιστη απόδοση. Διαθέτει ένα “έξυπνο μάτι” (Ιntelligent Eye) που επί της ουσίας αναγνωρίζει την παρουσία ατόμων στο δωμάτιο και, εάν δεν εντοπιστεί κίνηση ενεργοποιείται ένας κύκλος χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, με την εφαρμογή MideaAIR μπορείς να το ενεργοποιείς όταν βρίσκεσαι μακριά και να ελέγχεις το επίπεδο υγρασίας μεταξύ 30%-90%. Επίσης, ενεργοποιεί τη λειτουργία Active Clean της συσκευής και σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για χώρους από 50 τ.μ. και άνω, η ιδανική λύση είναι ένα κλίματιστικό 24.000 BTU. Τι θα έλεγες εάν αυτό σου εξασφάλιζε εξοικονόμηση έως 40%, καθάριζε την ατμόσφαιρα σε 7 στάδια, διασφάλιζε τη σωστή θερμοκρασία του χώρου γύρω από εσένα και μπορούσε να αυτο-προστατεύεται από τις συχνές αυξομειώσεις τάσης; Τότε αυτό που θες είναι ένα κλιματιστικό όπως το Juro Pro Superclima Black 24K.

Το… κερασάκι στην τούρτα σου το αφήσαμε για το τέλος. Για όλα αυτά αλλά και για ακόμα περισσότερα κλιματιστικά ο Κωτσόβολος σου προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες για τη δική σου ευκολία. Με προνομιακό πλάνο δόσεων και δώρο το 50% των τόκων, με δωροεπιταγή ανακύκλωσης έως 200 ευρώ και δώρο την αξία της εγκατάστασης δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην αλλάξεις το παλιό σου μηχάνημα. Οι σούπερ προσφορές του Κωτσόβολου σε περιμένουν.

Εάν πάλι θέλεις περισσότερες πληροφορίες κι ενημέρωση για τις λύσεις κλιματισμού, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το κοντινότερο υποκατάστημα του Κωτσόβολου, προκειμένου να ενημερωθείς από τους ειδικούς. Διαφορετικά, επισκέψου την ιστοσελίδα του Κωτσόβολου, και επίλεξε το κατάλληλο κλιματιστικό που θα καλύψει τις προσωπικές σου ανάγκες.

Μπορείς να δεις ακόμη