Κλιματιστικό: 4 λόγοι που κάνουν απαραίτητη τη συντήρηση

by Aggeliki Tsoukana

 

Θέλεις να είναι ήσυχος ότι το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί πάντοτε άψογα και να το «θωρακίσεις» από τις ξαφνικές βλάβες, που μπορεί να βγάλουν… εκτός μάχης όταν ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο και το χρειάζεσαι περισσότερο; Για να αποφύγεις τέτοια δυσάρεστα, η λύση είναι η τακτική συντήρηση του μηχανήματος από έναν επαγγελματία τεχνικό.

Πέρα από τη μακροζωία του air-condition, η συντήρηση έχει και άλλα οφέλη, αφού ο τεχνικός θα εξασφαλίσει επιπλέον ότι ο κλιματισμός γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, και επομένως με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Επίσης, η συντήρηση είναι απαραίτητη ώστε η πολυπόθητη δροσιά να συνδυάζεται με υγιεινή ατμόσφαιρα στον χώρο.

 

 

Η συχνότητα συντήρησης

Η συχνότητα «επίσκεψης» του τεχνικού εξαρτάται από το πόσες εποχές του χρόνου χρησιμοποιείται το κλιματιστικό. Αν το χρησιμοποιείς μόνο το καλοκαίρι, τότε είναι αρκετή μία συντήρηση ανά έτος.

Στην περίπτωση ωστόσο που επιστρατεύεις το κλιματισμό και τον χειμώνα για να ζεσταθείς, τότε το ιδανικό είναι να συντηρείται δύο φορές τον χρόνο.

 

Τα «κέρδη» από ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό

Τα σύγχρονα air-condition «έρχονται» με εργοστασιακές προδιαγραφές που εγγυώνται άριστη ποιότητα του κλιματιζόμενου αέρα, όπως και με τεχνολογίες (π.χ. inverter) για να κρατούν περιορισμένη την κατανάλωση ρεύματος. Ωστόσο, μόνο με την τακτική συντήρηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν για πολλά χρόνια, όπως ακριβώς έχουν σχεδιασθεί από τους κατασκευαστές τους.

 

 

Πώς «μεταφράζονται» πρακτικά το οφέλη της συντήρησης

 

Καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα

Μία από τις βασικές εργασίες του τεχνικού είναι να καθαρίσει και να απολυμάνει την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα του air-condition. Με αυτό τον τρόπο, η κλιματιζόμενη ατμόσφαιρα θα είναι πάντοτε απολύτως υγιεινή, για εσένα και τους δικούς σου.

 

Εξοικονόμηση ρεύματος

Η σκόνη και τα χνούδια που έχουν συσσωρευθεί στο εσωτερικό της μονάδας έχουν ως αποτέλεσμα να «ζορίζεται» το μηχάνημα στη λειτουργία του. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το μηχάνημα δεν θα λειτουργεί με βάση το ενεργειακό προφίλ με το οποίο βγήκε από το εργοστάσια, αλλά και καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Επομένως, θα επιβαρύνει περισσότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Αν μάλιστα δεν φροντίζεις να καθαρίζεις συχνά τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, και ένα μέρος από τα χνούδια και τη σκόνη έχουν καταλήξει στον εναλλάκτη, τότε το κλιματιστικό μπορεί να «καίει» από 5% έως 15% περισσότερο ρεύμα από το κανονικό. Επομένως, με το καθάρισμα του air-condition από τον τεχνικό, θα είσαι σίγουρος ότι το κόστος λειτουργίας του θα είναι το μικρότερο δυνατό.

 

Υψηλή απόδοση

Το κλιματιστικό αποδίδει τα μέγιστα, εάν συντηρείται τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, διατηρείται στο ακέραιο η ψυκτική και η θερμική του «ικανότητα» (για την ακρίβεια ισχύς). Κάτι που σημαίνει πως θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε ακραίες εξωτερικές συνθήκες (π.χ. καύσωνας) και να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο.

 

Επιμήκυνση του χρόνου «ζωής» του μηχανήματος

Με την τακτική και σωστή συντήρηση, το κλιματιστικό αντέχει περισσότερο στον χρόνο. Σε συνδυασμό με το ότι έτσι προλαμβάνεται και οι βλάβες, αυτό σημαίνει πως το μηχάνημά σου θα σε «συντροφεύει» για πολλά χρόνια.

 

 

Υπηρεσία συντήρησης Κωτσόβολος: Ολοκληρωμένη φροντίδα από πιστοποιημένο ψυκτικό

Με την Υπηρεσία Συντήρησης της Κωτσόβολος, θα είσαι σίγουρος ότι τη φροντίδα του μηχανήματός σου θα αναλάβει ένας πιστοποιημένος τεχνικός, ο οποίο θα ελέγξει και θα θα απολυμάνει εξονυχιστικά το air-condition. Η πιστοποίηση σου διασφαλίζει πως ο ψυκτικός είναι απολύτως καταρτισμένος για τη συντήρηση κλιματιστικών συσκευών και επομένως ότι γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει για ένα ολοκληρωμένο… τσεκ-απ.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι κατασκευαστές θέτουν ως προϋπόθεση για την εγγύηση που παρέχουν στα προϊόντα τους, οι συντηρήσεις να γίνονται από αδειούχο ψυκτικό, ο οποίος θα πιστοποιήσει την «επίσκεψή» του, υπογράφοντας δελτίο-ιστορικό για την κατάσταση του συντηρηθέντος μηχανήματος.

Για να είσαι σίγουρος ότι το κλιματιστικό σου θα συνεχίσει να αποδίδει στην εντέλεια, η Υπηρεσία Συντήρησης της Κωτσόβολος περιλαμβάνει τον έλεγχο όλων των παραμέτρων λειτουργίας του μηχανήματος, όπως των πιέσεων, των συνδέσεων & καλωδιώσεων, του ανεμιστήρα-φτερωτή, και της θερμοκρασίας εξόδου.

Παράλληλα, θα καθαρίσει και θα απολυμάνει όλα τα στοιχεία της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τα φίλτρα, τους εναλλάκτες και τους ανεμιστήρες.

Μπορείς να δεις ακόμη