Εργονομία στην κουζίνα με εντοιχιζόμενες συσκευές

by Aggeliki Tsoukana

 

Η κουζίνα αποτελεί την καρδιά του σύγχρονου σπιτιού. Εκεί συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια για να απολαύσει το πρωινό και τα γεύματά της, ή και για να μοιραστεί μαγειρεύοντας μερικές στιγμές χαλάρωσης και δημιουργίας. Επομένως, η διαρρύθμισή της θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εργονομική και παράλληλα να διαθέτει design που θα εμπνέει άνεση και οικειότητα.

Αν πρόκειται να αγοράσεις ηλεκτρικές συσκευές για την κουζίνα σου, τότε ίσως να εξέταζες την επιλογή εντοιχιζόμενων μοντέλων. Πριν προχωρήσεις σε έρευνα αγοράς, μάθε τα πέντε πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των εντοιχιζόμενων συσκευών.

 

 

Εξασφαλίζουν περισσότερο χώρο στην κουζίνα

Με δεδομένο ότι οι εντοιχιζόμενες συσκευές καταλαμβάνουν θέσεις στη σειρά των ντουλαπιών, αφήνουν αρκετό ελεύθερο χώρο για να κυκλοφορείς με άνεση μέσα στην κουζίνα. Με την ίδια λογική, δίνουν τη δυνατότητα να απελευθερωθεί χώρος από τους πάγκους για πιο άνετο μαγείρεμα ή και για περισσότερες μικροσυσκευές όπως αποχυμωτές και κουζινομηχανές. Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται πιο σημαντικό στην περίπτωση που τα διαθέσιμα τετραγωνικά της κουζίνας σου είναι σχετικά περιορισμένα.

Εννοείται ότι ο εντοιχισμός έχει θέση και στην πιο ευρύχωρη κουζίνα. Χάρη στη διακριτικότητα και την εύκολη ενσωμάτωση στον χώρο περιορίζεται η ακαταστασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να συμμαζέψεις.

 

 

Ενισχύουν τη λειτουργικότητα της κουζίνας σου

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του εντοιχισμού είναι πως καταργεί όλους τους περιορισμούς στην επιλογή θέσεων για τις συσκευές σου. Θα μπορείς να τις τοποθετήσεις όπου ακριβώς θες ή κρίνεις ότι είναι το πιο βολικό. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείς να εγκαταστήσεις το πλυντήριο πιάτων πιο κοντά στον νεροχύτη ή στα ντουλάπια με τα πιατικά, για να γεμίζεις και να αδειάζεις πιο άνετα τη συσκευή. Με την ίδια λογική, το ψυγείο μπορεί να μπει κοντά στις εστίες και τον νεροχύτη, για να έχεις κάθε φορά εύκολη πρόσβαση στα υλικά που χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μπορείς να φτιάξεις μία λειτουργική νησίδα στην κουζίνα σου, εντοιχίζοντας σε αυτήν τις εστίες.

Παράλληλα, ο εντοιχισμός είναι μονόδρομος αν σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις τον φούρνο ψηλά, στο ύψος των ματιών σου, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβεις για να παρακολουθείς το φαγητό ή για να τον καθαρίσεις. Σε αυτή την περίπτωση η αποκλειστική λύση είναι ο συνδυασμός αυτόνομου φούρνου και εστιών.

 

Προσθέτουν περισσότερη κομψότητα και αισθητική

Με τις εντοιχιζόμενες συσκευές, η εργονομία συνδυάζεται αρμονικά με την αισθητική. Αναδεικνύουν τη σχεδίαση κάθε τύπου κουζίνας, με δυνατότητα για ενιαία και αρμονική σύνθεση όλου του χώρου. Είτε διαλέξεις πλήρως εντοιχιζόμενα προϊόντα είτε όχι, το βέβαιο είναι πως ο εξοπλισμός σου δεν θα κυριαρχεί στον χώρο, όπως συμβαίνει με τις ελεύθερες συσκευές, δίνοντας άλλον «αέρα» στην κουζίνα. Μάλιστα, το κομμάτι του design γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, στην περίπτωση που η κουζίνα είναι open plan και δε διαχωρίζεται από το καθιστικό.

 

 

Κάνουν το καθάρισμα πιο εύκολο

Ο εντοιχισμός καταργεί τους μικρούς κενούς χώρους ανάμεσα στις συσκευές και τα ντουλάπια, όπως γωνίες και αρμοί όπου συσσωρεύονται σκόνη, χνούδια και λίπη. Επομένως, θα είναι πιο εύκολο να διατηρείς υγιεινό το περιβάλλον που μαγειρεύεις. Αντίθετα, στην περίπτωση των ελεύθερων συσκευών, θα πρέπει να τις μετακινείς, για να καθαρίσεις τα σημεία στην «πλάτη» και στα πλαϊνά τους τμήματα.

 

Μαγείρεμα χωρίς «ηχορύπανση»

Χάρη στη σταθεροποίηση που παρέχουν οι εντοιχιζόμενες συσκευές, περιορίζονται οι κραδασμοί τους, ελαττώνοντας έτσι τον θόρυβο. Στην περίπτωση των πλυντηρίων πιάτων και των απορροφητήρων, ο εντοιχισμός λειτουργεί και σαν ηχομόνωση, με συνέπεια να μειώνεται ο θόρυβος που εκπέμπουν όταν λειτουργούν.

 

Συμπέρασμα

Τα εντοιχιζόμενα μοντέλα διακρίνονται για την υψηλή αισθητική και την εργονομία τους ενώ παράλληλα προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο μαγείρεμα, θα απογειώσουν τη δημιουργικότητά σου. Μάλιστα, οι εντοιχιζόμενες συσκευές κουζίνας με συνδεσιμότητα Wi-Fi σου προσφέρουν την ευελιξία να τις χειρίζεσαι απομακρυσμένα, από το smartphone ή το tablet, από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Μπορείς να δεις ακόμη