Χρειάζεσαι έναν φορητό υπολογιστή που να είναι σχεδιασμένος για gaming. Άρα χρειάζεσαι ένα gaming laptop. Αυτό ίσως να το γνωρίζεις, και είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς. Αυτό, όμως, που ίσως να μην γνωρίζεις -ακόμη- είναι το ποια πρόταση θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου ή και ποια θα είναι η πιο value-for-money επιλογή.
Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε για σένα έναν μίνι οδηγό αγοράς. Θα λάβεις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις, ώστε να βάλεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου και να κάνεις την καλύτερη για σένα επιλογή.
Τι είναι τα gaming laptops;
Αρχικά, καλό είναι να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον όρο «gaming laptops». Όλα τα gaming laptops είναι «φτιαγμένα» για gaming και απευθύνονται στους gamers που χρειάζονται επιδόσεις αλλά και φορητότητα. Διαφορετικά, εφόσον η φορητότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα, τότε η επιλογή ενός ισχυρού gaming desktop PC είναι η καλύτερη επιλογή.
Ας δούμε ποια είναι τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν ένα gaming laptop. Ένα gaming laptop, λοιπόν, θα «τρέξει» όλους τους σύγχρονους τίτλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρέχει υψηλής ανάλυσης οθόνη (από 1080p και άνω) και, το πιο σημαντικό όλων, ένα laptop που είναι «gaming», διαθέτει ισχυρή κάρτα γραφικών. Επίσης, θα σου προσφέρει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες ασύρματης και ενσύρματης συνδεσιμότητας, ώστε να μπορείς να παίζεις τα αγαπημένα σου games όπου κι αν βρίσκεσαι. Αυτά είναι τα βασικά. Και κάπου εδώ, αρχίζει η ανάλυση.
Μην αγχώνεσαι με την «ανάλυση». Δεν είναι όλα τόσο περίπλοκα, ούτε χρειάζεται να είσαι γκουρού της τεχνολογίας ή και επαγγελματίας gamer για να καταλήξεις στην πρόταση που θα σε ικανοποιήσει και με το παραπάνω.
Βάλε σε σειρά τις ανάγκες σου
Με δεδομένο ότι πλέον γνωρίζεις σε ποιους απευθύνεται ένα gaming laptop, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις τι τύπος gamer είσαι. Υπάρχουν οι απαιτητικοί gamers που θέλουν να παίζουν στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών, οι απλοί casual gamers (άρα παίζουν σταδιακά ή και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στα γραφικά) και όλες οι ενδιάμεσες κατηγορίες.
Αν είσαι casual gamer ή και δεν σε ενδιαφέρουν τόσο οι επιδόσεις ώστε να επενδύσεις σε ένα gaming laptop, τότε ίσως χρειαστεί να εξετάσεις εναλλακτικές προτάσεις. Δηλαδή, φορητούς υπολογιστές για απαιτητικές εργασίες και «ελαφρύ gaming». Πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις μοντέλα με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, ικανή για να «τρέχει» ικανοποιητικά πολλούς σύγχρονους τίτλους. Επιπρόσθετα, θα συναντήσεις αρκετές προτάσεις με κόστος κάτω από 1000€. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ρίξεις πρώτα μια ματιά στην κατηγορία laptop για Ψυχαγωγία και επιδόσεις.
Αν ανήκεις στην κατηγορία των “enthusiasts”, που θέλει να έχει πάντα ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά, τότε σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξεις στις πιο σύγχρονες high-end προτάσεις σε gaming laptops, με πανίσχυρους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς Intel ή AMD και με πανίσχυρες κάρτες γραφικών.
Τα «φίλτρα» που πρέπει να προσέξεις περισσότερο
Αφού επεξεργαστείς τις πραγματικές σου ανάγκες και έχεις σαφή εικόνα για τα χρήματα που θέλεις να επενδύσεις, το επόμενο βήμα είναι να επισκεφτείς το kotsovolos.gr. Στη συνέχεια, επιλέγεις την κατηγορία “Laptop – MacBook” και αρχίζεις να αξιοποιείς τα φίλτρα που θα βρεις στον online κατάλογο του καταστήματος ώστε να περιορίσεις τις επιλογές σε αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου. Από εδώ και πέρα, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα.
Tα πρώτα φίλτρα στα οποία θα κάνεις «κλικ» είναι σίγουρα τα Χρήση > Υψηλές επιδόσεις & Gaming και Gaming. Έπειτα, μπορείς αν θέλεις να επιλέξεις και το Εύρος τιμής, ώστε τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα ως προς τις επιλογές που είναι πιο κοντά στις ανάγκες σου.
Μη ξεχάσεις να τσεκάρεις μήπως ανήκεις στους δικαιούχους της «Ψηφιακής Μέριμνας». Γιατί σε αυτή την περίπτωση, στο kotsovolos.gr θα βρεις πολλές προτάσεις που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Αρκεί να αξιοποιήσεις το αντίστοιχο φίλτρο: Ψηφιακή Μέριμνα > Συμμετέχει.
Στη συνέχεια, επιλέγεις τα φίλτρα που αναλύονται παρακάτω.
Τύπος Κάρτας γραφικών
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις τον ρόλο της κάρτας γραφικών (GPU) γενικότερα, αλλά και τον ρόλο της σε ένα φορητό υπολογιστή που προορίζεται για gaming, ειδικότερα. Εκτός ότι το πρώτο σκέλος θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το δεύτερο, θα έχεις και μια καλύτερη εικόνα για το τι gaming laptop χρειάζεσαι.
Η κάρτα γραφικών, μαζί με τον επεξεργαστή (CPU), είναι ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας υποσυστήματα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος ενός gaming laptop. Είναι το υποσύστημα που επιτρέπει στον υπολογιστή να δημιουργεί μια σειρά γραφικών ή και εικόνων που είναι απαραίτητα για σχεδόν όλες τις εργασίες που εκτελούνται, όπως επεξεργασία κειμένου, επεξεργασία εικόνας, ή gaming.
Yπάρχουν δύο τύποι καρτών γραφικών: Ανεξάρτητη (Dedicated) και Ενσωματωμένη (Integrated). Κατά γενικό κανόνα, η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών βρίσκεται ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα ή στον επεξεργαστή. Αυτός ο τύπος μονάδας επεξεργασίας γραφικών δεν διαθέτει τη δική του μνήμη RAM, αλλά χρησιμοποιεί τη μνήμη του συστήματος για διαφορετικές εργασίες (κοινόχρηστη μνήμη συστήματος). Αντιθέτως, η ανεξάρτητη κάρτα αποτελεί ξεχωριστό υποσύστημα εντός του laptop. Διαθέτει ανεξάρτητη μνήμη video RAM (VRAM) και δεν καταναλώνει καθόλου μνήμη από την εγκατεστημένη φυσική μνήμη RAM του υπολογιστή για την εκτέλεση διαφορετικών εργασιών.
Με πιο απλά λόγια, η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών σε ένα gaming laptop μεταφράζεται σε “ωμή δύναμη” στις απαιτητικές εργασίες όπως είναι η επεξεργασία εικόνας και, φυσικά, στο gaming. Επίσης, όσο μεγαλύτερη μνήμη VRAM έχει μία κάρτα γραφικών, τόσο καλύτερη και η απόδοση γραφικών στο gaming (που είναι και το ζητούμενο). Αν θέλεις να παίζεις απαιτητικούς τίτλους στα High ή και στα Ultra-High settings χωρίς κολλήματα και lags, ξεκινάς από 8GB VRAM και άνω.
Μέγεθος μνήμης RAM
Αν ο στόχος σου είναι να παίζεις απαιτητικά video games με ρυθμίσεις γραφικών στα Ultra χωρίς συμβιβασμούς, τότε θα χρειαστείς και την ανάλογη μνήμη RAM. Δηλαδή, τίποτα κάτω από τα 16GB.
Διαγώνιο οθόνης
Καθορίζει το μέγεθος του laptop. Τα μικρότερα μεγέθη 13-15’’, έχουν ύψη που κυμαίνονται στα 18 χιλιοστά με βάρος κάτω των 2 κιλών. Στις 16-17 ίντσες, αυξάνονται κατακόρυφα ο όγκος και το βάρος του μηχανήματος.
Η ελευθερία στο να σχεδιάσεις ένα gaming laptop με μεγάλο όγκο, είναι πως δεν πονοκεφαλιάζεις για τον εξαερισμό του. Ένα gaming laptop που στριμώχνει τα εξαρτήματά του θα φτάσει νωρίς τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών στα θερμοκρασιακά τους όρια. Πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνεις συχνά το απαραίτητο διάλλειμα, ώστε να μην αρχίσουν τα κολλήματα λόγω υπερθέρμανσης.
Ένα μικρότερων διαστάσεων gaming laptop μεταφέρεται πιο εύκολα. Ωστόσο το γεγονός ότι όλα αυτά τα ισχυρά υποσυστήματα στριμώχνονται σε μικρότερο σασί, ανεβάζει και κατακόρυφα το κόστος.
Μην ξεχνάς και την οθόνη που έρχεται με το μηχάνημά σου. Απαιτείς μεγάλες αναλύσεις και για να τις χαρείς θα χρειαστείς και μεγάλες οθόνες. Δεν είναι παράλογο να πας στις 17 ίντσες. Μη ξεχάσεις μονάχα να επιλέξεις και την αντίστοιχη τσάντα laptop.
Ανάλυση οθόνης
Το laptop σου θα «εκφραστεί» μέσα από την οθόνη σου. Εφόσον έχεις επιλέξει τα φίλτρα που αναφέρονται παραπάνω, θα παρατηρήσεις ότι οι διαθέσιμες αναλύσεις είναι από 1920×1080 και άνω. Και με δεδομένο ότι οι ισχυρές κάρτες γραφικών στα gaming laptop υποστηρίζουν ακόμα και υπερ-υψηλές αναλύσεις (έως 4Κ) ίσως στο μέλλον να εξετάσεις την αγορά ενός ποιοτικού gaming monitor για τις μέρες που θα βρίσκεσαι… στη «βάση» σου.
Ο παραπάνω οδηγός είναι ένας πολύ καλός «μπούσουλας» για να βρεις όλα τα μοντέλα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου. Από εκεί και έπειτα, αν θέλεις να εξετάσεις σε βάθος αυτά τα μοντέλα μπορείς να αναζητήσεις video review στο YouTube ή και άρθρα-παρουσιάσεις από ελληνικά και ξένα μέσα, ώστε να κάνεις την επιλογή που θα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ανάγκες σου.