Μαθητής χωρίς laptop δεν γίνεται. Ένας λόγος παραπάνω να διαλέξεις σωστά. Όταν οι μετακινήσεις είναι σπάνιες, οι εργασίες περιστασιακές και οι προτεραιότητες απλές, το ίδιο είναι και η επιλογή ενός υπολογιστή οποιοδήποτε είδους. Όταν ξεκινά η μάθηση όμως, οι προτεραιότητες αλλάζουν και είναι σίγουρο ότι θες ένα laptop που να καλύπτει (και) διαφορετικές ανάγκες. Ώρα να λυθούν απορίες λοιπόν.
Τι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξω διαλέγοντας laptop για μαθητή;
Πολλοί σκέφτονται ότι πρώτα έρχονται οι επιδόσεις. Αλλά στην πραγματικότητα προέχουν οι διαστάσεις και το βάρος. Άλλωστε το laptop θα το πηγαινοφέρνεις. Σε αίθουσες, δωμάτια, εξοχικό κ.λπ. Αν είναι λοιπόν να κουβαλάς το μηχάνημα κάθε τόσο, πρέπει να μπορείς να το κάνεις εύκολα, χωρίς να αναρωτιέσαι αν θα πάθεις τίποτα από το βάρος ή αν χωράει σε σακίδιο ή και σε τραπεζάκι το μοντέλο που χρειάζεσαι. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη που έχει νόημα να εξετάσεις είναι μεταξύ 11” και 15,6”. Κατά πάσα πιθανότητα κάτι γύρω στις 12” με 14” είναι ο πιο κατάλληλος συμβιβασμός. Η οθόνη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην είναι πολύ στριμωγμένες οι πληροφορίες, ενώ το σύστημα χωράει εύκολα στις περισσότερες τσάντες παντός είδους και είναι εύκολο να ζυγίζει κάτω από 2 κιλά. Όσο πιο ελαφρύ, τόσο καλύτερα αν οι πολλές μετακινήσεις είναι αναπόφευκτες. Έχε υπόψη ότι κάτι που φαίνεται ελαφρύ το πρωί, αρχίζει να φαντάζει βαρύ προς το τέλος της ημέρας, ύστερα από τα βάρη της καθημερινότητας.
Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για επιδόσεις;
Όχι ακόμη. Επόμενη προτεραιότητα είναι η αυτονομία. Τι νόημα έχει να μεταφέρεται κάτι εύκολα και να μην αντέχει αρκετά η μπαταρία του για να είναι τελικά και ουσιαστικά χρήσιμο μέσα στην ημέρα. Αν δεν αποφασίσεις να τρέξεις κάποιο παιχνίδι, πολλά συστήματα μπορούν να είναι χρήσιμα για αρκετές ώρες. Κοίταξε για μοντέλα με 8 ώρες αυτονομίας ή και παραπάνω, κατά προτίμηση χωρίς την ξεχωριστή αγορά κάποιας επιπλέον ή μεγαλύτερης μπαταρίας. Κατά κανόνα, οι ώρες που υπόσχονται οι κατασκευαστές, στην πραγματικότητα, είναι κάτι που επιτυγχάνεται υπό συνθήκη, αλλά, ευτυχώς για τη συνεννόηση όλων, πάντα σε σενάρια με ενεργό WiFi και, περιστασιακό έστω, web surfing. Αν αρχίσεις να βλέπεις video βέβαια, και ειδικά flash video, μην περιμένεις θαύματα. Και δεν θα φταίει το μηχάνημα.
Τώρα δεν μπορεί, σίγουρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για επιδόσεις.
Κι όμως, όχι ακόμη. Ως μαθητής είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να πληκτρολογήσεις περισσότερο (κανονικό) κείμενο από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι ένα καλό πληκτρολόγιο, αλλά και ένα καλό trackpad μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή χρήση. Ο φωτισμός του πληκτρολογίου είναι μια ευχάριστη προσθήκη που θα ου επιτρέψει να δουλέψεις ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Καλό είναι το κάθε πλήκτρο να κάνει αισθητή “διαδρομή” όταν το πατάς, διότι έτσι είναι πιο εύκολο να είναι σίγουρος κανείς, ειδικά όταν γράφει χωρίς να κοιτά τα πλήκτρα, ότι πάτησε όντως το πλήκτρο. Καλό είναι επίσης όταν πατιέται ένα πλήκτρο να μην “πλέει” ή γέρνει αριστερά και δεξιά γιατί, πάλι, αυτό επηρεάζει τη σιγουριά και την ταχύτητα με την οποία μπορείς να γράφεις. Στο trackpad το θέμα είναι η καλή απόκριση και ανίχνευση κινήσεων, αλλά, και το μέγεθος. Το μεγάλο trackpad είναι σημαντική υπόθεση γιατί επιτρέπει την ευκολότερη εκτέλεση swipes/χειρονομίες με πολλαπλά δάκτυλα. Είναι επίσης ευκολότερο να κάνεις μεγάλες μεταβολές στο μέγεθος παραθύρων, να επιλέγεις μεγάλα κομμάτια κειμένου και πολλά ακόμη που είναι αδύνατο να μην κάνεις σε καθημερινή βάση.
Ωραία. Πόση μνήμη όμως πρέπει να έχει το σύστημα; Αυτό δεν είναι σημαντικό;
Ναι, είναι. Και είναι όντως ώρα να ασχοληθούμε με τα πιο κλασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Και η μνήμη RAM είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Μη διαλέξεις επ’ ουδενί σύστημα με λιγότερα από 4GB RAM. Η ευρύχωρη RAM σημαίνει ότι είναι εύκολο να έχεις πολλές ανοιχτές εφαρμογές μαζί χωρίς να κομπιάζει το σύστημα. Και επειδή είναι εύκολο να έχεις ανοιχτό Word, browser και διάφορα άλλα ταυτόχρονα, καλό είναι να χωράνε όλοι οι “καλοί”. Αν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το laptop για παιχνίδια, καλύτερα να θέσεις ως βάση τα 8GB.
Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο σκληρός δίσκος;
Στην πραγματικότητα δεν προέχει ο όγκος του αποθηκευτικού χώρου. Για τον όγκο όλα λύνονται με κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο αν χρειαστεί. Είναι καλύτερο να προτιμήσεις laptop με SSD, κι ας σημαίνει αυτό χαμηλότερη χωρητικότητα σε σχέση με ανάλογου κόστους σκληρούς δίσκους. Είναι τόσο πιο γρήγορο ένα SSD από οποιονδήποτε μαγνητικό σκληρό δίσκου που βελτιώνει τη γενικότερη συμπεριφορά και σβελτάδα του συστήματος. Περισσότερο μάλιστα από τη βελτίωση που μπορείς να περιμένεις από μια “σκάλα” παραπάνω σε επεξεργαστή. Αν λοιπόν είναι να πληρώσεις κάτι παραπάνω, είναι καλύτερο να το κάνεις λόγω SSD παρά λόγω επεξεργαστή.
Τι ανάλυση πρέπει να έχει η οθόνη;
Το πραγματικό ζήτημα είναι η πυκνότητα της οθόνης. Με δεδομένο το μέγεθος της οθόνης, όσο υψηλότερη η ανάλυση, τόσο υψηλότερη η πυκνότητα. Η υψηλή πυκνότητα, ειδικά όταν ασχολείσαι με κείμενο, διαγράμματα κ.λπ. είναι σημαντική υπόθεση γιατί κάνει την ανάγνωση πιο ξεκούραστη, όχι απλά πιο ευχάριστη στο μάτι. Θα συναντήσεις μοντέλα με την τυπική ανάλυση 1366×768, αλλά και ακριβότερα με ανάλυση Full HD.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω σε επεξεργαστές;
Εξαρτάται. Αν μιλάμε για επεξεργαστές Intel, καλό είναι να προτιμάς εκείνους που υποστηρίζουν Hyperthreading διότι σε κάποια σενάρια είναι πιο αποδοτικοί. Ως προς τους πυρήνες, έτσι κι αλλιώς, οι δυο πυρήνες είναι ουσιαστικά μονόδρομος όταν φορητότητα, αυτονομία κ.λπ. είναι προτεραιότητα. Υπάρχουν κάποιοι τετραπύρηνοι Celeron και Pentium, αλλά δεν είναι τυχαίο που η ίδια η Intel τους τοποθετεί κάτω από τους επεξεργαστές της οικογένειας Core. Πάντως, αν μπορείς να στραφείς προς Core i5, τότε έχεις κάνει το ιδανικό και σε λογικό κόστος. Σε AMD, οι πυρήνες είναι συχνά περισσότεροι αλλά διαφορετική δυναμικής και μπορεί να υπάρχει (θετική αλλά μικρή) διαφορά ως προς τη συμπεριφορά σε θέματα γραφικών. Και οι δυο εταιρείες ενσωματώνουν επεξεργαστές γραφικών στους κεντρικούς επεξεργαστές, αλλά εννοείται ότι καμιά τέτοια λύση δεν προσεγγίζει την επίδοσης μιας αυτόνομης κάρτας γραφικών. Η αυτόνομη κάρτα έχει άλλη κατανάλωση όμως και για αυτό δεν προτιμάται γενικά όταν το ζητούμενο είναι η φορητότητα και η αυτονομία. Αν όμως μπει στην εξίσωση και ο παράγοντας “gaming”, τότε απαιτείται μια αυτόνομη κάρτα γραφικών
Τα Windows 10 λειτουργούν με οθόνη αφής. Άρα δεν πρέπει να προτιμήσω laptop με οθόνη αφής;
Τα πιο προσιτά μοντέλα δεν ενσωματώνουν οθόνη αφής, λόγω κόστους φυσικά. Κάποια άλλα, ακριβότερα μοντέλα, αποφεύγουν μερικές φορές την οθόνη αφής επειδή προσθέτει βάρος, πάχος και ανεβάζει την κατανάλωση. Όχι κατά πολύ, αλλά όταν τα πράγματα είναι λίγο οριακά, είναι και κάπως πιο προσωπικό θέμα το τι προτιμά κανείς, τι θεωρεί πιο σημαντικό δηλαδή. Μπορείς να σκεφτείς τα πράγματα ως εξής πάντως. Αν οι εφαρμογές που ξέρεις ότι θα χρειάζεσαι συχνότερα έχουν εκδόσεις μόνο για το κλασικό Desktop UI των Windows 10, τότε και να έχεις οθόνη αφής δεν αλλάζουν πολλά. Στο Modern UI όμως, όταν δηλαδή οι εφαρμογές ακολουθούν την αισθητική που συναντάς από τα Windows 8 και μετά, ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που διευκολύνει τη χρήση αφής.
Έχω δει laptop που γίνεται και tablet; Δεν είναι καλύτερη επιλογή αυτή;
Εξαρτάται. Το υβριδικό σύστημα προφανώς και κάνει απ’ όλα. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να αρκεστείς σε μια συσκευή και τα θες όλα, τότε έχει νόημα κάποιο υβριδικό. Θα σε διευκολύνει όταν θες να δεις πιο εύκολα μια ταινία με φίλους, να δείξεις κάποια παρουσίαση σε όποιον στέκεται απέναντί σου αλλά και να χρησιμοποιήσεις, προφανώς, το σύστημα ως tablet. Βέβαια, τα υβριδικά συστήματα είναι συνήθως πιο ακριβά, οπότε θα πρέπει και πάλι να σκεφτείς τη χρήση που θα κάνεις. Για παράδειγμα, αν χρειάζεσαι δυνατές επιδόσεις, μάλλον θα στραφείς προς ένα «καθαρό» laptop, επειδή ο συνδυασμός υψηλών επιδόσεων και υβριδικής μορφής ανεβάζει κατά πολύ την τιμή.
Βλέπω μοντέλα με παρόμοια ή και τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά τελείως διαφορετικές τιμές; Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι ότι η καλή κατασκευή κοστίζει. Άλλο το πλαστικό, άλλο το αλουμίνιο, το μαγνήσιο κ.λπ. Η καλή κατασκευή σημαίνει ανθεκτικότητα, κάτι που έχει νόημα να προσέχεις και να σε απασχολεί σε ένα σύστημα που δεν πρόκειται να γλιτώσει τα πέρα-δώθε. Συν τοις άλλοις, το μεταλλικό περίβλημα έχει και το εξής θετικό: λειτουργεί συμπληρωματικά στην ψύξη του συστήματος. Έτσι ο υπολογιστής μπορεί να γλιτώσει πάχος και θόρυβο κατά τη λειτουργία του. Δεν υπάρχει υλικό που να μη φθείρεται φυσικά, αλλά διαφορετικό πράγμα είναι η όψη και άλλο, σίγουρα, η αντοχή. Το μεταλλικό σασί βοηθά, το ίδιο και το μεταλλικό περίβλημα. Αν έχεις το περιθώριο να δώσει κάτι παραπάνω για καλύτερη ποιότητα κατασκευής, μη διαστάσεις. Δεν θα το μετανιώσεις.
Δεν αγοράζω όμως μηχάνημα απλά για τις σπουδές. Θέλω να έχει ελπίδα να αντέξει περισσότερο στο χρόνο. Υπάρχει κάτι να προσέξω επιπλέον;
Ναι και όχι. Τα χρόνια των σπουδών, ακόμη και η τετραετία, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για την τεχνολογία. Αν όμως θες πιο ήσυχο το κεφάλι σου, πρόσεξε ώστε να υπάρχει υποστήριξη της νεότερης έκδοσης WiFi, που ονομάζεται 802.11ac. Προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες με το κατάλληλο router και όλες οι συσκευές κάνουν στροφή προς τα εκεί. Επίσης, αν βρεις σύστημα (και) με θύρες USB Type-C, που είναι θέμα χρόνου να γίνουν το νέο αυτονόητο στο computing), μην το αποφύγεις. Μπορεί τώρα να χρειάζονται προσαρμογές, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει αργότερα.