Li-Fi: ανακοινώθηκε νέο πρότυπο δικτύωσης με βάση το φως

by Zikou Stella

Πως θα σου φαινόταν αν θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τα φώτα στο σπίτι σου για να στήσεις ένα ασύρματο δίκτυο; Ακριβώς αυτό θα μπορείς να κάνεις πολύ σύντομα καθώς το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) δημοσίευσε τις προδιαγραφές ενός νέου προτύπου ασύρματης επικοινωνίας, του 802.11bb ή Li-Fi, πρότυπο που χρησιμοποιεί τις συχνότητες του φωτός, στο φάσμα των υπέρυθρων, για να προσφέρει ασύρματη μετάδοση δεδομένων μεταξύ συσκευών σε κοντινές αποστάσεις.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φάσματος υπέρυθρων (IR) έναντι των ραδιοσυχνοτήτων (RF), που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά δίκτυα Wi-Fi και 5G, είναι η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη ασύρματη επικοινωνία. Το πρότυπο υπόσχεται ταχύτητες μετάδοσης έως 224GB/sec με πολύ χαμηλούς χρόνους υστέρησης, γρήγορη εξάπλωση – καθώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις υπάρχουσες υποδομές φωτισμού ενός κτιρίου – και πολύ υψηλότερη ασφάλεια αφού τα δεδομένα δεν εκπέμπτονται εκτός του εκάστοτε χώρου, ούτε μπορούν να διαπεράσουν τοίχους και άλλα αδιαφανή εμπόδια.

 

 

Την ανακοίνωση του προτύπου χαιρέτησαν οι εταιρείες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των pureLiFi, Fraunhofer HHI και της ομάδας εργασίας Light Communications 802.11bb, καθώς θα βοηθήσει στην ταχύτερη εξάπλωση και υιοθέτηση του Li-Fi, αλλά και στη διαλειτουργικότητα με τις υπάρχουσες υποδομές Wi-Fi. Τα δε πρώτα εμπορικά προϊόντα αναμένεται να εμφανιστούν στις αρχές του 2024, κατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο Mobile World Congress που θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

 

Μπορείς να δεις ακόμη