Μαγειρεύοντας με τα παιδιά σου!

by K Admin

 

Η συμμετοχή του παιδιού σου στην προετοιμασία του φαγητού το βοηθά να μάθει να σέβεται την τροφή που τρώει και του ενισχύει την πεποίθηση ότι μπορεί να φέρει εις πέρας μικρές εργασίες για όφελος όλης της οικογένειας. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί ότι αυτή η δραστηριότητα σε επιφορτίζει με περισσότερο καθάρισμα, όμως οι περισσότερες μαμάδες βρίσκουν τελικά αυτήν τη διαδικασία πολύ απολαυστική και τα οφέλη για το παιδί σου είναι ανεκτίμητα.

 

10 δραστηριότητες μαγειρέματος που τα παιδιά σου θα λατρέψουν:

  1. Πολτοποίηση smoothies
  2. Προετοιμασία cake
  3. Γαρνίρισμα πίτσας
  4. Άνοιγμα ζύμης
  5. Κόψιμο μπισκότων με κουπάτ
  6. Πολτοποίηση πατάτας
  7. Γέμισμα φόρμες muffin
  8. Άλειμμα αρτοσκευάσματος με γάλα, ή χτυπημένο αυγό
  9. Ζύγισμα υλικών
  10. Γέμισμα μπολ με μπάλες παγωτού

 

Οι περισσότεροι από εμάς αναπολούμε τις στιγμές που βοηθούσαμε τη μητέρα μας στην κουζίνα στα γλυκά και στα κέικ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά σου θα λατρέψουν αυτήν τη δραστηριότητα, κι από μια νεαρή ηλικία θα ξεκινήσουν ν’ αποτελούν ουσιαστική βοήθεια για σένα όταν ετοιμάζεις ζύμες, ή πίτσες, ή smoothies.

Ο γονέας δεν πρέπει εντούτοις να επαναπαύεται και να χαλαρώνει την επίβλεψη γιατί η κουζίνα κρύβει κάποιους κινδύνους όπως εξαρτήματα με μαχαίρια, καυτό νερό, βαριά αντικείμενα κλπ. Καλό θα είναι όλα αυτά να τα φυλάς σε ψηλά σημεία μακριά από τα παιδιά. Επίσης δεν πρέπει οι δραστηριότητές σου με τα παιδιά να γίνονται κοντά σε ζεστά μάτια κουζίνας.

 

 

Άκου και μάθε

Για να πιάσει περισσότερο τόπο η προσπάθειά σου θα πρέπει να εξηγείς στα παιδιά όλα τα στάδια όπως και γιατί γίνονται αυτά τα βήματα. Π.χ. γιατί πλένεις τα τρόφιμα και γιατί βράζεις κάποια σκληρά φρούτα και λαχανικά μέχρι να γίνουν μαλακά και να μασώνται εύκολα.

Αν φτιάχνεις κέικ, θα είναι πολύ ευχάριστο για το παιδί αν το αφήνεις να δοκιμάζει λίγο από κάθε υλικό (εκτός από ωμά αυγά!) και μετά να δουν τη διαφορά σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Ανάδευση, ανάμειξη

Μερικά παιδιά θέλουν απλά να είναι κοντά στους γονείς όσο εκείνοι προετοιμάζουν το φαγητό κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το ενθαρρύνεις αυτό είναι να τους δώσεις απλές αρμοδιότητες που μπορούν εύκολα να επιτύχουν. Η ανάδευση και η ανάμειξη είναι μία απ’ αυτές τις δραστηριότητες και δεδομένου ότι θα τους εξασφαλίσεις μία σταθερή καρέκλα, μία σταθερή επιφάνεια και σκεύος ανάδευσης δεν υπάρχει λόγος να μην βοηθήσουν σ’ αυτές τις δραστηριότητες ακόμα και στην ανάδευση μιας ελαφρά ζεστής σάλτσας στο μάτι εφόσον είσαι δίπλα τους. Μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνουν τι σημαίνει ζεστό μάτι και πώς να το προσέχουν. Αν είναι πολύ μικρά για το ζεστό μάτι μπορούν να διασκεδάσουν βοηθώντας σε απλά να ρίξεις κρέμα γάλακτος σε μια ζεστή σούπα που έχεις πολτοποιήσει με το ραβδομπλέντερ Multiquick της Braun.

 

Παρασκευή smoothies

Τα παιδιά λατρεύουν τα smoothies και τα shakes και καθώς τα υλικά τους είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει ν’ αποτελούν ένα βασικό μέρος της διατροφής του παιδιού σου. Τα παιδιά -υπό επίβλεψη πάντα- θα λατρέψουν να χρησιμοποιούν το ραβδομπλέντερ Multiquick της Braun για να πολτοποιήσουν αυτά τα υπέροχα υλικά και χάρη στη λειτουργία antisplash δεν θα έχεις πολύ καθάρισμα μετά!

Τα ραβδομπλέντερς της Braun είναι απολύτως ασφαλή αν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παρόλ’ αυτά να θυμάσαι ότι διαθέτουν λεπίδες σε κρυφά για τα παιδιά σημεία.

Μπορείς ν’ αφήσεις τα παιδιά σου να σε παρακολουθούν να ετοιμάζεις την τροφή τους με τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά δεν πρέπει ποτέ να τις χρησιμοποιούν χωρίς επίβλεψη. Είναι, επίσης, σημαντικό να βγάζεις τις συσκευές από την πρίζα μετά τη χρήση, αν τα παιδιά σου συνηθίζουν να σε βοηθούν στην κουζίνα. Πολλές συσκευές όπως τα ραβδομπλέντερ της Braun διαθέτουν κλείδωμα λειτουργίας.

Είναι μια άριστη ιδέα να μιλάς για το ασφαλές μαγείρεμα στα παιδιά σας για να τα βοηθήσεις ν’ αποκτήσουν μια σωστή συμπεριφορά μέσα στην κουζίνα κι έτσι ως ενήλικες να μην έχουν ατυχήματα.

 

Ζύμες και ψωμί

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με τη ζύμη και η πρώτη μαγειρική εμπειρία πολλών παιδιών προέρχεται από την παρασκευή ψωμιού και άλλων αρτοποιημάτων. Σαν συμπέρασμα, τα υλικά για ψωμί είναι σχετικά εύκολα να τα μετρήσεις και η ακρίβεια δεν είναι σημαντική στις ζύμες. Το άνοιγμα ζύμης, το ζύμωμα ή ακόμα και το απλό παιχνίδι με τη ζύμη δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι να μην καταλήξει κάποιο κομμάτι στο στόμα του μικρού παιδιού.

Επιπλέον το ζύμωμα και το φορμάρισμα ζύμης δυναμώνει τα χέρια των παιδιών και τα βοηθάει να εξασκούν δεξιότητες μικρής κινητικότητας.

Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την όψη ενός χαρούμενου παιδιού όταν βλέπει να φουσκώνει μία χρυσή μυρωδάτη ζύμη, να μυρίζει η ανακουφιστική αυτή μυρωδιά του ψωμιού και να γεύεται τη μοναδική ελαστική και κριτσανιστή υφή του, κι όλα αυτά να τα έχει φτιάξει με τα χεράκια του.

 

Γαρνίρισμα πίτσας

Πολύχρωμες κι ευχάριστες να τις τρως, οι πίτσες είναι ένα από τ’ αγαπημένα φαγητά των παιδιών και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνεις το φαγητό διασκέδαση από το να επιτρέψεις στα παιδιά σου να διαλέξουν αγαπημένα υλικά για να γαρνίρουν την πίτσα τους. Πολλά από τα υλικά που βρίσκουμε στις πίτσες των ενηλίκων –όπως αλμυρές ελιές κι αντσούγιες– δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά. Υπάρχουν, όμως, δεκάδες άλλα υλικά για να ξετρελαθούν. Τα παιδιά εκλαμβάνουν αυτό το δικαίωμα επιλογής σαν μία περιπέτεια και δοκιμάζουν υλικά που δεν θα δοκίμαζαν μ’ άλλο τρόπο.

Σίγουρα θα ευχαριστηθούν πολύ να γαρνίρουν τεμαχισμένα λαχανικά που θα έχεις τεμαχίσει για την πίτσα τους στον κάδο-κοπτήριο του ραβδομπλέντερ Multiquick.

Εάν είναι σε απόλυτα δημιουργική φάση είναι εύκολο για τα παιδιά να φτιάξουν φατσούλες με λαχανικά κι άλλα σχέδια επάνω στην πίτσα. Όλο αυτό είναι ένα θαυμάσιο παιχνίδι για εκείνα, αλλά και μια τέλεια ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί.

 

 

Φτιάξτε σαλάτες

Ακόμα και μ’ ένα μαχαίρι που δεν είναι κοφτερό τα παιδιά μπορούν να κόψουν και να φτιάξουν σαλάτες λαχανικών, ή φρούτων.

Πολλά φρούτα μπορούν να κοπούν με πλαστικά μαχαίρια όπως οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα και τα avocados. Άλλες τροφές, όπως τα ντοματάκια δεν χρειάζονται καθόλου κόψιμο και φυσικά ένα παιδί θ’ απολαύσει να κόψει πράσινα φύλλα μαρουλιού και σπανακιού με τα χέρια του και φυσικά με επίβλεψη.

Για τα πιο μικρά παιδιά και τα βρέφη μπορείς να τους δώσεις τα ήδη κομμένα υλικά στον κάδο του ραβδομπλέντερ για να τα τοποθετήσουν στο μπολ και να τα ανακατέψουν. Έτσι βοηθούν κι αυτά στην προετοιμασία του γεύματος της οικογένειας.

 

Η σημασία του καθαρισμού της κουζίνας

Γενικά είναι δύσκολο να μάθουμε στα παιδιά να τακτοποιούν από μικρή ηλικία. Μετά το μαγείρεμα είναι μια ωραία ευκαιρία να τους μάθουμε τη σπουδαιότητα να τακτοποιούν όταν τελειώνουν μια εργασία στην κουζίνα. Σωστά εξοπλισμένα με την ποδιά τους μπορούν να μας βοηθήσουν στο πλύσιμο των πιάτων ξεκινώντας με πλαστικά ελαφριά σκεύη, ή να καθαρίσουν μ’ ένα σφουγγάρι τον πάγκο.

 

Μερικοί κανόνες ασφάλειας

Οι κουζίνες είναι εξοπλισμένες με κάθε είδους εργαλεία που εξάπτουν την περιέργειά τους. Κατάστησε σαφές στο παιδί σου ποιά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιεί και σε ποια ηλικία μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα υπόλοιπα.

  • Μην αφήνεις το παιδί σου στο πάτωμα κοντά στη φωτιά, ή στο μάτι.
  • Φύλαξε τις συσκευές έξω από το πεδίο δράσης των παιδιών κι όχι στην άκρη του πάγκου, σε σημεία δηλαδή που μπορούν να φτάσουν και να τραβήξουν.
  • Τοποθέτησε τα χερούλια των τηγανιών προς τα μέσα όταν μαγειρεύεις στην κουζίνα για να μην τα φτάνουν τα παιδιά.
  • Αν βιάζεσαι να μαγειρέψεις μην αφήνεις τα παιδιά στο χώρο της κουζίνας γιατί μπορεί να προκληθεί ατύχημα λόγω βιασύνης.

 

Αν θες να διεκδικήσεις υπέροχα δώρα από τη Braun για το παιδί σου τότε απλώς λάβε μέρος στο διαγωνισμό.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη