Mass Effect Legendary Edition: Σώστε τον γαλαξία, ξανά!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το όνομα της BioWare είναι γνωστό στην κοινότητα των PC gamers εδώ και δεκαετίες. Το στούντιο από τον Καναδά είχε παραδώσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 ορισμένα από τα πιο πλούσια, εκτενή και καλοσχεδιασμένα παιχνίδια ρόλων, κερδίζοντας έτσι τις καρδιές των PC gamers και μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων δημιουργών της εποχής εκείνης. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο, η BioWare έκανε ένα “άνοιγμα” προς μια ακόμα κατηγορία παικτών, δημιουργώντας τα Star Wars: Knights of the Old Republic και Jade Empire για το Xbox, και, κυρίως, το Mass Effect για το Xbox 360. Μέσα από αυτό το επικό ταξίδι στο διάστημα, ανακάλυψαν και οι console gamers το μεγαλείο των RPG που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία αυτή, μέσα από μια space opera επικών διαστάσεων, που μόνο με το Star Wars και το Star Trek θα μπορούσε να συγκριθεί. Και αυτό το επικό ξεκίνημα συνεχίστηκε με τα Mass Effect 2 και Mass Effect 3, στα περισσότερα συστήματα της εποχής εκείνης πια, ολοκληρώνοντας το εκπληκτικό ταξίδι του Commander Shepard.

 

Η απειλή των Reapers, πιο… όμορφη από ποτέ

Τώρα, εν έτει 2021, μια νέα γενιά παικτών μπορεί να γνωρίσει για πρώτη φορά το έπος του Mass Effect -και η παλιότερη γενιά να το θυμηθεί ξανά- μέσα από μια τριλογία που μόλις κυκλοφόρησε, τη Mass Effect: Legendary Edition της Electronic Arts, που περιλαμβάνει και τα τρία παιχνίδια της σειράς, καθώς επίσης και τη συντριπτική πλειονότητα του επιπρόσθετου υλικού (DLC) που κυκλοφόρησε για αυτά, με αναβαθμισμένα γραφικά, βελτιωμένες υφές, καλύτερο frame rate και αρκετές άλλες διορθώσεις.

Το σενάριο του Mass Effect καταπιάνεται με την ιστορία του Commander Shepard, ενός στρατιώτη που ξεκινά μια αποστολή τρομερά δύσκολη, με στόχο να σώσει τον γαλαξία από μια τεράστια απειλή. Αφού διαλέξεις το ιστορικό background, την εμφάνιση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που θέλεις να ελέγξεις στην ιστορία σου -καθώς και το φύλο του- θα ξεκινήσεις μια αποστολή ρουτίνας, που όμως σύντομα θα αποδειχθεί σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό από αυτό που αρχικά φαινόταν ότι θα είναι. Ο Shepard και η ομάδα του θα βρεθούν μπροστά σε μια διαγαλαξιακή συνωμοσία, με προδοσίες, ίντριγκα, αρχαία μυστικά, υπόκοσμο, πολιτικές αντιπαραθέσεις και μια σκοτεινή απειλή που έρχεται από τα βάθη του διαστήματος, με στόχο να εξοντώσει κάθε μορφή ζωής.

Έτσι, ο Shepard θα κληθεί να δημιουργήσει μια κορυφαία ομάδα πολεμιστών, από κάθε φυλή και γωνιά του γνωστού διαστήματος, και μέσα από μάχες, διαλόγους, δύσκολες αποφάσεις και πολλές μάχες, να σώσει όχι μόνο την ανθρωπότητα, αλλά όλα τα έμβια όντα του γαλαξία.

 

 

Γραφή και αφήγηση για Όσκαρ

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει την τριλογία Mass Effect να ξεχωρίζει από σχεδόν κάθε άλλο sci-fi RPG που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα; Το σημαντικότερο στοιχείο, που είναι ικανό να συνεπάρει κάθε παίκτη, είναι το χτίσιμο του κόσμου που έχει επιμεληθεί η BioWare. Αντλώντας επιρροές από διάσημα sci-fi IPs, όπως τα Star Wars, Star Trek, Babylon 5 και Battlestar Galactica, αλλά και από πολλούς διάσημους λογοτέχνες του φανταστικού, το Mass Effect περιέχει έναν κόσμο πιστευτό, με τεράστια ποικιλία από φυλές, με προϊστορία και ιστορία, με ρεαλιστικό σύστημα διακυβέρνησης και πολιτικού συστήματος, με γραφή μεστή, ώριμη και βασισμένη σε απλά και πραγματικά κοινωνικά θέματα που ζούμε καθημερινά.

Έτσι, η BioWare χτίζει ένα φαντασιακό μεν, αλλά συνάμα “ρεαλιστικό” κόσμο, που σε ρουφάει μέσα του από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου παιχνιδιού. Και όσο περνούν οι ώρες και μεταπηδούμε στα επόμενα παιχνίδια, τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η ιστορία και τόσο πιο έντονο το συναίσθημα που σε κυριεύει ότι η θανάσιμη απειλή που έρχεται, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί αν όλες οι φυλές δεν ενωθούν για να την αντιμετωπίσουν συλλογικά και ως μια γροθιά.

 

Εξαιρετικό gameplay, που είναι πια σημαντικά βελτιωμένο

Το gameplay της τριλογίας Mass Effect στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: τις μάχες και τους διαλόγους. Οι μάχες στη σειρά βασίζονται σε ένα action-RPG μοντέλο μέσα από κάμερα τρίτου προσώπου, με χρήση όπλων, ειδικών δυνάμεων και έκδοση εντολών προς τα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα μας. Στη Mass Effect: Legendary Edition το gameplay έχει βελτιωθεί αισθητά, ειδικά μιλώντας για το πιο παλιό, πρώτο παιχνίδι, με αλλαγές στο μοντέλο χειρισμού, το User Interface και, βεβαίως, τη ροή, που πλέον επωφελείται τα μέγιστα από το υψηλό frame rate και την καλύτερη ανάλυση της εικόνας. Στα Mass Effect 2 και Mass Effect 3 η κατάσταση ήταν ήδη εξαιρετική, οπότε οι βελτιώσεις είναι πιο περιορισμένες και αφορούν κυρίως στην απεικόνιση.

Ο δεύτερος πυλώνας στο gameplay της Mass Effect: Legendary Edition είναι οι διάλογοι. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα RPG, οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα παιχνίδια Mass Effect έχουν τεράστια σημασία και πολλές φορές οι αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο είτε σε ό,τι αφορά κάποια πρόσωπα είτε ακόμα και σε ολόκληρα είδη έμβιων οργανισμών. Η γραφή είναι αριστουργηματική, εφάμιλλη σπουδαίων κινηματογραφικών παραγωγών (και καλύτερη σε σημεία), δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για ένα επικό ταξίδι διάρκειας άνω των 70 ωρών (και στα τρία παιχνίδια), που θα σου μείνει αξέχαστο.

Ο γαλαξίας σε χρειάζεται!

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του αρχικού Mass Effect, το ταξίδι του Commander Shepard συνεχίζει να είναι το ίδιο συναρπαστικό, ώριμο και απολαυστικό όπως όταν το πρωτοείδαμε. Τώρα, μέσα από την Legendary Edition και όλες τις βελτιώσεις που αυτή φέρνει, έχεις την ευκαιρία είτε να ξαναζήσεις, είτε να γνωρίσεις για πρώτη φορά -στην καλύτερη μορφή της πια- αυτήν την επική space opera. Μια μοναδική ευκαιρία να σώσεις τον γαλαξία!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη