Μάθε τα πάντα για την τεχνολογία Inverter

by K Admin

1200x630

 

Σίγουρα θα έχεις ακούσει / δει / διαβάσει πολλές φορές τον όρο «Inverter», κυρίως σε διαφημίσεις που αφορούν κλιματιστικά. Ωστόσο πρόκειται για μία προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνεται σε ολοένα και περισσότερες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως φούρνους μικροκυμάτων, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ακόμη και σε ψυγεία.

 

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία Inverter;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τονίζουν ότι οι συσκευές τους διαθέτουν κινητήρα Inverter, τα οφέλη της εν λόγω τεχνολογίας δεν είναι γνωστά σε όλους. Η τεχνολογία  Inverter επιτρέπει στον κινητήρα να προσαρμόζει συνεχώς την απόδοση του συστήματος (π.χ. του κλιματιστικού) στις απαιτήσεις φορτίου, ελέγχοντας τις στροφές του κινητήρα του συμπιεστή. Οι «non-inverter» συσκευές σπαταλούν ρεύμα, επειδή ο κινητήρας τους λειτουργεί συνεχώς στις μέγιστες στροφές.

Έτσι, όπου βλέπεις τεχνολογία Inverter σημαίνει ότι η συσκευή προσφέρει υψηλότερη αποδοτικότητα, περισσότερη ανθεκτικότητα, χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

 

Ποιες οικιακές συσκευές ενσωματώνουν τεχνολογία inverter

Κλιματιστικά

Η τεχνολογία Inverter στους ηλεκτροκινητήρες των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού χρησιμοποιείται για να ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία. Τα κλιματιστικά που ενσωματώνουν την εν λόγω τεχνολογία διαθέτουν ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό Inverter για τον έλεγχο του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή, όπως επίσης για την ψυκτική ή θερμική απόδοση. Με τον τρόπο αυτό μεταβάλλεται η απόδοση του μηχανήματος σε μια ευρεία κλίμακα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του συστήματος για αποτελεσματικότερη ψύξη ή θέρμανση και γρήγορη απόδοση. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η συσκευή ξεκινάει με τη μέγιστη απόδοση – ώστε να έχουμε γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία – και στη συνέχεια μειώνεται η λειτουργία του συμπιεστή, η οποία ρυθμίζεται έτσι ώστε η θερμοκρασία του χώρου να παραμένει συνεχώς σταθερή.

Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με τη λειτουργία συντήρησης, αφού στο χώρο επικρατεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται ακόμη περισσότερο επειδή δεν υπάρχουν στιγμιαίες εκκινήσεις του συμπιεστή, οπότε συνοδεύεται από . Οι Inverter μονάδες κλιματισμού μπορεί να έχουν λίγο υψηλότερο κόστος αγοράς από τα κοινά κλιματιστικά, αλλά η απόσβεση είναι σχετικά άμεση λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης άρα και χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος (έως και 52%).

 

Ψυγεία

Σε αντίθεση με άλλες οικιακές συσκευές, τα ψυγεία, λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Αυτό τα καθιστά ως τον πιο σημαντικό παράγοντα στην κατανάλωση ενέργειας στα περισσότερα σπίτια. Η καρδιά ενός ψυγείου είναι ο συμπιεστής του, ο οποίος κυκλοφορεί τον δροσερό αέρα και διατηρεί την πίεση του ψυκτικού υγρού. Οι συμβατικοί συμπιεστές μπορούν να θερμανθούν και να δημιουργήσουν – κατ’ επέκταση – σημεία υπερθέρμανσης μέσα στην οικιακή συσκευή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μεταβολές της θερμοκρασίας έξω από το ψυγείο, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις μέσα στην καμπίνα του με κίνδυνο τη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων.

Ο συμπιεστής με τεχνολογία Inverter βοηθάει στη διατήρηση σταθερής ροής ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου  προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα συντηρούνται σε μια σταθερή θερμοκρασία, ακόμη και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όπως η ξαφνική αύξηση της ποσότητας των προϊόντων εντός του ψυγείου, το συχνό άνοιγμα της πόρτας ή όταν παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία τη νύχτα είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί την ημέρα και ως εκ τούτου ο συμπιεστής μπορεί να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια κατά τις βραδινές ώρες, αφού λειτουργεί σε χαμηλότερη ταχύτητα. Επιπλέον, τα ψυγεία και οι ψυγειοκαταψύκτες με συμπιεστή Inverter είναι πιο αποδοτικά, πιο ανθεκτικά και πιο αθόρυβα!

 

shutterstock_302839142

 

Πλυντήρια / στεγνωτήρια

Τα πλυντήρια ρούχων, τα στεγνωτήρια και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια με μηχανισμό Inverter εξασφαλίζουν αθόρυβη λειτουργία και υψηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ, σε σύγκριση με τους συμβατικούς μηχανισμούς, δεν απαιτείται επιπλέον τροφοδοτικό ή ψήκτρες άνθρακα για τη λειτουργία του πλυντηρίου, παρέχοντας αντοχή, υψηλή ενεργειακή απόδοση και παράλληλα ισχυρή λειτουργία. Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί μια ισορροπημένη περιστροφή του κάδου, που βοηθά στη μείωση των κραδασμών και του θορύβου, αυξάνοντας την απόδοση, ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση βλαβών.

 

Πλυντήρια πιάτων

Η ίδια «ιδέα» ισχύει και στην περίπτωση των πλυντηρίων πιάτων (με τεχνολογία Inverter), δηλαδή αυξημένη αποδοτικότητα μηχανής, μειωμένες τριβές και κραδασμοί, καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας. Ανεξάρτητα από το φορτίο που έχεις τοποθετήσει στο πλυντήριο, η τεχνολογία Inverter σου εξασφαλίζει αποτελεσματικό πλύσιμο και εξοικονόμηση ενέργειας έως 50-60%. Επίσης, χάρη στην αθόρυβη λειτουργία του είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να το ακούσεις ποτέ, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Φούρνοι μικροκυμάτων

Τεχνολογία Inverter περιλαμβάνεται επίσης ως επιλογή και σε φούρνους μικροκυμάτων. Τα μοντέλα αυτά αξιοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για να παράγουν λιγότερη ισχύ για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο, παρά στιγμιαίες διακυμάνσεις πλήρους ισχύος, όπως δηλαδή κάνουν οι περισσότεροι συμβατικοί φούρνοι μικροκυμάτων. Οι φούρνοι μικροκυμάτων με Inverter μπορούν και ζεσταίνουν (ή μαγειρεύουν) τα τρόφιμα σε σταθερές θερμοκρασίες και ομοιόμορφα, καταναλώνοντας έτσι σημαντικά λιγότερη ενέργεια – σε σχέση με τους κοινούς φούρνους μικροκυμάτων.

 

Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι περισσότερες συσκευές με τεχνολογία Inverter διαθέτουν και άλλες έξυπνες τεχνολογίες / λειτουργίες για να σου προσφέρουν ακόμα καλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα σου!

 

Μπορείς να δεις ακόμη