Μετρώντας αντίστροφα για το Μαραθώνιο – Τι θα χρειαστείς για να προετοιμαστείς κατάλληλα!

by K Admin

shutterstock_346653947

 

Η αντίστροφη μέτρηση για εσένα που ετοιμάζεσαι να τρέξεις σε κάποιο επερχόμενο σημαντικό δρομικό αθλητικό γεγονός, όπως είναι ο Μαραθώνιος , έχει ήδη αρχίσει. Η προετοιμασία για έναν τέτοιο αγώνα ξεκινάει πολλές εβδομάδες πριν, είναι αρκετά απαιτητική, και θα πρέπει να φροντίσεις για την υγεία και τη φόρμα σου. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχεις βρει το προπονητικό πρόγραμμα που σου ταιριάζει, δηλαδή ανάλογα με το επίπεδο σου ως δρομέας, και προπονείσαι σκληρά για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Εάν είσαι αρχάριος δρομέας, πρωταρχικός σου στόχος είναι η γραμμή του τερματισμού και οι εντυπώσεις που θα σου αφήσει μια τέτοια μοναδική εμπειρία. Από την άλλη, οι πιο έμπειροι δρομείς ίσως να θέλουν να θέσουν νέους στόχους στην καθημερινή τους ενασχόληση με το τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορέσεις να βελτιώσεις: τη φυσική κατάσταση, τη τεχνική, το ρυθμό και την αποφασιστικότητα σου. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα είδη εξοπλισμού και επαναστατικές τεχνολογίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πετύχεις του στόχους σου.

 

Αξιοποίησε το smartphone σου

Με το κατάλληλο app, το smartphone μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες υποστήριξης αθλητών. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές προπόνησης για iOS και Android, οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείς την πρόοδο των αθλητικών δραστηριοτήτων σου πιο διεξοδικά. Θα είσαι σε θέση να καταγράψεις κάθε βήμα σου, την απόσταση που διανύεις, να αποτυπώσεις τη διαδρομή σου στον χάρτη, να ορίσεις διάφορους στόχους, ή ακόμα και να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ των προπονητικών ημερών για να βελτιώσεις τους χρόνους τρεξίματος. Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές για τρέξιμο, οι οποίες, μάλιστα, προσφέρονται εντελώς δωρεάν, είναι οι Runtastic (iOS, Android) και Runkeeper (iOS, Android). Και επειδή η μουσική είναι βασικός παράγοντας για τη σωστή άσκηση, ιδιαίτερα αν θέλεις να ανεβάσεις ένταση, «φόρτωσε» στο smartphone σου την αγαπημένη σου playlist και απόλαυσε την προπόνηση σου. Σου προτείνουμε να επιλέξεις ασύρματα ακουστικά για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και για να μην χάνεις καμία επικοινωνία. Το Sony MDR-EX750BTY Lemon Bluetooth Headset είναι μια πολύ καλή πρόταση για εσένα που αγαπάς το τρέξιμο. Το συγκεκριμένο headset θα σου προσφέρει άνεση μεγάλης διάρκειας και ήχο υψηλής ποιότητας.  Μη ξεχάσεις να πάρεις και την σπορ θήκη-τσαντάκι μέσης για το κινητό και για άλλα μικροαντικείμενα.

 

Επένδυσε σε ένα Activity Tracker

samsung gear fit2

Τα βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας (ή activity trackers) χρησιμοποιούνται, πλέον, από πολλούς αθλητές δρομικών αγωνισμάτων (επαγγελματίες και μη). Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο gadget δεν είναι… μόδα που απλά θα περάσει. Σωστή προετοιμασία σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι συστηματικός και να προπονείσαι τακτικά. Στόχος σου είναι να ανεβάζεις σταδιακά την ένταση των προπονήσεων σου και να αυξήσεις τη διάρκεια τους ανά εβδομάδα. Για να καταφέρεις να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου, θα πρέπει να παρακολουθείς την πρόοδο σου. Ένα activity tracker καταγράφει αυτό που κάνεις, αυτό που έχεις βάλει στόχο, και σε βοηθάει να τον υλοποιήσεις! Και δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για να αποκτήσεις την πιο προηγμένη τεχνολογία fitness tracker. Το Cellular Line Activity Tracker EasyFit σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι για να βελτιώσεις την προπόνηση σου, όπως παρακολούθηση θερμίδων, μέτρηση βημάτων, υπολογισμό της απόστασης που διανύθηκε, χρόνο άσκησης, παρακολούθηση των φάσεων του ύπνου, ήπια αφύπνιση. Για τους πιο απαιτητικούς δρομείς υπάρχει και το Samsung Gear Fit2 SmartWatch, το οποίο διαθέτει πολλές λειτουργίες που θα σε βοηθήσουν στην προπόνηση σου, όπως ακριβή παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, για να μπορείς να ελέγξεις την έντασή σου όταν είσαι στην ζώνη έντονης άσκησης, και GPS, που καταγράφει τη διαδρομή τρεξίματος, την απόσταση και την ταχύτητα σε πραγματικό χρόνο.

 

Ένα εξαιρετικά λειτουργικό fitness tracker… στα αυτιά σου

 

6

 

Ακόμη και χωρίς τηλέφωνο, το Gear IconX της Samsung είναι αρκετά έξυπνο ώστε να διακρίνει και να παρακολουθεί κάθε σου δραστηριότητα, παρέχοντας μέσω αποκλειστικής φωνητικής καθοδήγησης διαρκή ενημέρωση για σημαντικά δεδομένα: από ταχύτητα, απόσταση, διάρκεια μέχρι καρδιακούς παλμούς και θερμίδες που κάηκαν.

Φυσικά, το Gear IconX σχεδιάστηκε για να λειτουργεί και με το smartphone σου! Συγχρονίζοντάς το με το τηλέφωνο σου μετά την προπόνηση, μπορείς να ελέγξεις τα στατιστικά σου και να παρακολουθείς την πρόοδό σου στην εφαρμογή S Health. Μπορείς, επίσης, να μεταφέρεις τα δεδομένα σου και σε άλλα fitness apps, όπως τα Endomondo, MapMyRun, Runkeeper και Strava, με το τελευταίο να χρησιμεύει ως «Bluetooth heart rate monitor», που σου παρέχει ενημέρωση για τους καρδιακούς παλμούς.

Τα ακουστικά Gear IconX είναι πλήρως ασύρματα χωρίς ενοχλητικά καλώδια ή άλλο εξοπλισμό. Απλά, τα τοποθετείς στα αυτιά σου και ενεργοποιούνται.

Ακόμα και αν δεν έχεις βάλει την άσκηση στην καθημερινότητα σου, το Gear IconX είναι η ιδανική επιλογή για να βελτιώσεις σταδιακά – μέρα με τη μέρα – τη φυσική σου κατάσταση, κάνοντας ευκολότερο το ξεκίνημα σου. Κι αν είσαι ήδη από αυτούς που γυμνάζονται γενικά ή που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις είναι σίγουρο πώς τα Gear IconX θα σου κρατούν παρέα!

 

Αθλητικός εξοπλισμός για επιπρόσθετη προπόνηση

Ορισμένα προπονητικά προγράμματα προετοιμασίας, περιλαμβάνουν «επιπρόσθετη προπόνηση», δηλαδή αερόβιες εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδηλασία και κολύμβηση, αλλά και ενδυνάμωση όπως βάρη και ασκήσεις κορμού. Μία εξαιρετική λύση για προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η χρήση αλτήρων, ή ακόμα καλύτερα kettlebells. Τα kettlebells αποτελούν την μετεξέλιξη των αλτήρων. Διαθέτουν μία πολύ άνετη λαβή για σταθερό κράτημα και επιτρέπουν την εκτέλεση ασκήσεων σε όλα τα επίπεδα κίνησης. Ακόμη, διαθέτουν μεγάλη γκάμα ασκήσεων για όλες τις μυϊκές ομάδες. Μία άλλη λύση για αποτελεσματική μυϊκή ενδυνάμωση είναι το λάστιχο γυμναστικής. Μπορεί να γυμνάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σου, ενώ είναι ιδανικά για προπόνηση στο σπίτι, ειδικά εάν ο χώρος είναι περιορισμένος.

 

Καλύτερη διατροφή, καλύτερο τρέξιμο!

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η άσκηση για να πετύχεις τους στόχους σου. Όπως τονίζουν και οι ειδικοί αθλητικοί διαιτολόγοι, μαζί με το πρόγραμμα προπόνησης θα πρέπει να ακολουθείται και ένα διαιτητικό πλάνο, έτσι ώστε να έχεις πάντα την απαραίτητη ενέργεια, τόσο για προπόνηση Μαραθωνίου όσο και για τις καθημερινές υποχρεώσεις σου. Αυτό το πλάνο περιλαμβάνει γεύματα πριν και μετά τις προπονήσεις, ενώ, ανάλογα τη διάρκεια της άσκησης, θα χρειαστείς και ένα ενεργειακό ρόφημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Γενικά, προσπάθησε να μην προπονείσαι με άδειο στομάχι, καθώς χρειάζεσαι θρεπτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και στην «ανάκαμψη». Τα ενεργειακά smoothies συνιστούν την καταλληλότερη και πιο αποδοτική λύση στην παροχή ενέργειας – εφόσον χρησιμοποιείς φυσικά συστατικά, μαζί με πρωτεΐνη και δεν προσθέσεις ζάχαρη. Για να φτιάξεις το ενεργειακό ποτό σου, θα χρειαστείς και το κατάλληλο μπλέντερ. Σου προτείνουμε το Kenwood SMP060SI Smoothie 2Go Sport Blender, ιδανικό για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και την γυμναστική. Διαθέτει ειδικό μπουκάλι στο οποίο προσαρμόζεται καπάκι με στόμιο για εύκολη μεταφορά και άμεση χρήση, και μπορείς να το παίρνεις μαζί σου στην προπόνηση!

 

Για όποιον αγώνα τρεξίματος κι αν ετοιμάζεσαι, σου ευχόμαστε καλούς τερματισμούς!

 

Μπορείς να δεις ακόμη