Μάθε τα πάντα για τις χειροκίνητες οθόνες προβολής

by Aggeliki Tsoukana

Δε χωράει αμφιβολία ότι ένας οικιακός προβολέας περνάει την ψυχαγωγία σου σε άλλη διάσταση. Ειδικά τώρα που είναι πολύ εύκολο και προσιτό να επιλέξεις τον τέλειο projector για να παρακολουθείς ταινίες, να παίζεις παιχνίδια και να απολαμβάνεις οικογενειακή ψυχαγωγία.

Μία χειροκίνητη οθόνη προβολής έρχεται να συμπληρώσει με τον πιο τέλειο τρόπο την αγορά ενός βιντεοπροβολέα. Βασικό πλεονέκτημα των χειροκίνητων οθονών προβολής είναι η εύκολη συναρμολόγηση και τοποθέτηση χωρίς απαίτηση εργαλείων. Μάλιστα, ορισμένες οθόνες είναι τόσο μεγάλες, που έρχονται με μέγιστο μέγεθος προβολής που ξεπερνάει τις 100 ίντσες, ενώ προσαρμόζονται εύκολα για να χωράνε ακόμα και σε σχετικά μικρούς χώρους.

 

Ευελιξία στην τοποθέτηση

Υπάρχουν οθόνες που είναι κατάλληλες, είτε για τοποθέτηση σε τοίχο είτε σε οροφή. Το ιδανικότερο θα ήταν να επιλέξεις οθόνη που υποστηρίζει και τους δύο τύπους τοποθέτησης, για μεγαλύτερη ευελιξία. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες οθόνες διαθέτουν μαύρο πλαίσιο που διευκολύνει την ευθυγράμμιση με το βιντεοπροβολέα κατά την τοποθέτηση.

 

 

Διαστάσεις προβολής για κινηματογραφική εμπειρία

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το μέγεθος της οθόνης που μπορεί να υποστηρίξει ο χώρος σου ή και ο projectors σου. Τα πιο κοινά μεγέθη οθονών για home cinema είναι 92, 106 και 120 ίντσες διαγώνιος με λόγο διαστάσεων 16:9.

Για μικρούς έως μεσαίους χώρους, η απόσταση από τον projector στην οθόνη κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1,5 και 2,5 μέτρων. Ένας projector μικρής απόστασης, όπως ο Philips PicoPix Micro PPX320, μπορεί να προβάλει οθόνες 65 ιντσών σε μικρούς χώρους. Για μεγαλύτερους χώρους, υπάρχουν μοντέλα όπως ο Benq W1700 Projector, που μπορεί να προβάλει μια οθόνη 100 ιντσών και με ανάλυση 4Κ από απόσταση μεταξύ 2,5 και 4 μέτρων.

 

Ευελιξία στις επιλογές προβολής

Μία ακόμη ευελιξία που συναντάμε στις περισσότερες οθόνες είναι οι επιλογές προβολής. Μπορείς, για παράδειγμα, ρυθμίζοντας το μήκος που θα ανοίξεις να έχεις προβολή 4:3 με διάσταση 200 x 200 εκ., ή 16:9 με διάσταση 200 x 135 εκ. Σε πολλά μοντέλα, όπως η οθόνη προβολής Conceptum CON-EP120, παρέχεται επίσης ενσύρματο χειριστήριο τοίχου και ασύρματο RF, για να ρυθμίζεις το μήκος οθόνης με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

 

Υψηλή ποιότητα εικόνας χωρίς αντανακλάσεις

Μία οθόνη προβολής μπορεί να επηρεάσει, ως ένα βαθμό, την εικόνα του προβολέα σου. Χάρη στο μεγάλο εύρος ρυθμίσεων που διαθέτουν οι σύγχρονοι projectors, μπορείς να έχεις λευκό και πιστότητα χρωμάτων ακόμη κι αν η οθόνη δεν είναι εντελώς λευκή.

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο μία επιφάνεια οθόνης ανακλά το φως. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης αναφέρεται το βαθμός αντανάκλασης (Gain) και το χρώμα πανιού, για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την οθόνη που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Κατά γενικό κανόνα, οι επιφάνειες χρώματος γκρι ή λευκό είναι ιδανικές για οικιακό κινηματογράφο και gaming. Σε ό,τι αφορά στο βαθμό αντανάκλασης, ενδεικτικά, οι οθόνες με τιμή Gain 1:1 ή Gain 1:0 είναι ιδανικές για προβολή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Έτσι, θα πρέπει να εξετάσεις αν ο χώρος θέασης έχει ελεγχόμενο φωτισμό ή περιβάλλοντα φωτισμό, όπως για παράδειγμα από παράθυρα ή και αν η οθόνη τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο.

 

Φτιάξε το δικό σου οικιακό θερινό σινεμά!

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, μία χειροκίνητη οθόνη προβολής είναι ιδανική επιλογή για θερινό σινεμά, στον κήπο, στη βεράντα, ή στην ταράτσα. Θα προσφέρει καλύτερη εικόνα προβολής, λόγω της πιο αντανακλαστικής επιφάνειας. Επιπλέον, πολλές οθόνες υποστηρίζουν βιντεοπροβολείς με ανάλυση ακόμα και 4Κ. Παράλληλα, είναι σχεδιασμένες να διατηρούν άριστο επίπεδο επιφάνειας ακόμα και μετά από συχνές επανασυναρμολογήσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη