Κάθε Δεκέμβριο ξεκινάει μια γλυκιά και λίγο… πεισματάρικη διαμάχη που χωρίζει οικογένειες, παρέες και γραφεία σε δύο στρατόπεδα. Aυτούς που ορκίζονται στο μελοκάρυδο και το άρωμα πορτοκαλιού, και αυτούς που ζουν για την πρώτη μπουκιά κουραμπιέ που διαλύεται στο στόμα και αφήνει την άχνη να πέσει σαν χριστουγεννιάτικο χιόνι στο μάλλινο πουλόβερ.
Όποια ομάδα κι αν νιώθεις ότι σε εκπροσωπεί καλύτερα, ένα είναι σίγουρο. Η επιτυχία των γλυκών αυτών δεν είναι μόνο θέμα συνταγής, αλλά και θέμα του σωστού εξοπλισμού. Με λίγα λόγια, τα κατάλληλα εργαλεία είναι το μισό γλυκό και στον Κωτσόβολο υπάρχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να βγεις νικητής στη χριστουγεννιάτικη “κούρσα” της κουζίνας.

Αν ανήκεις στην ομάδα Μελομακάρονο
Τα μελομακάρονα έχουν κάτι το τελετουργικό. Θέλουν τον χρόνο τους, τη σωστή υφή στο μείγμα, την προσεκτική διαχείριση του σιροπιού και φυσικά το ψήσιμο που τα κάνει τραγανά εξωτερικά και αφράτα στο εσωτερικό. Εκεί ακριβώς μπαίνουν στο παιχνίδι οι συσκευές.
Ένα μίξερ είναι ίσως ο σημαντικότερος σύμμαχός σου. Όσο κι αν θέλεις να το παίξεις «παραδοσιακά» και να ανακατέψεις με το χέρι, η σταθερή δύναμη και η ακρίβεια ενός καλού μίξερ εξασφαλίζουν ότι το μείγμα θα έχει τη σωστή υφή από την αρχή μέχρι το τέλος. Με ένα ισχυρό μίξερ ή κουζινομηχανή μπορείς να διαχειριστείς άνετα μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να κουράζεσαι ή να κάνεις εκπτώσεις στο αποτέλεσμα.
Αν πάλι εργάζεσαι σε μικρότερη κλίμακα ή σου αρέσει να έχεις πιο άμεση επαφή με το μείγμα, ένα μίξερ χειρός κάνει εξαιρετική δουλειά, δίνοντάς σου τον έλεγχο χωρίς τον…πόνο στον καρπό.
Το ψήσιμο παίζει, όμως, τον μεγαλύτερο ρόλο. Ένας φούρνος με ομοιομορφία διανομής θερμότητας, ιδανικά με σύστημα κυκλοφορίας αέρα και προγράμματα ειδικά για γλυκά, εξασφαλίζει ότι όλα τα μελομακάρονα θα βγουν ομοιόμορφα, χωρίς περίεργες “ζώνες” που ψήνουν διαφορετικά από τη μία λαμαρίνα στην άλλη.
Τέλος, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας είναι μικρή σε μέγεθος αλλά τεράστιας σημασίας. Στα μελομακάρονα, οι αναλογίες παίζουν σημαντικό ρόλο και όσο κι αν όλοι λέμε «το κάνω με το μάτι», μερικά γραμμάρια πάνω ή κάτω μπορεί να επηρεάσουν την υφή. Η ζυγαριά φροντίζει να αποφύγεις εκπλήξεις.

Αν είσαι της ομάδας Κουραμπιέ
Ο κουραμπιές έχει άλλη “τελετουργία”. Εδώ δεν έχουμε απλώς ένα γλυκό, έχουμε μικρά σύννεφα βουτύρου και άχνης που απαιτούν σεβασμό και σωστή τεχνική. Το χτύπημα του βουτύρου, που δίνει την χαρακτηριστική αφράτη υφή, είναι ίσως το πιο καθοριστικό μέρος της διαδικασίας.
Για αυτό ένα μίξερ με δυνατό μοτέρ ή μια κουζινομηχανή είναι απολύτως απαραίτητα εργαλεία. Η συνεχόμενη έντονη ανάδευση μπορεί να ζορίσει έναν απλό μίξερ, οπότε η επιλογή ενός μοντέλου με υψηλή ισχύ εγγυάται ότι το βούτυρο θα γίνει όσο αφράτο χρειάζεται, χωρίς να ζεσταθεί περισσότερο από όσο πρέπει και χωρίς να τελειώσει η διαδικασία με… αρώματα μοτέρ στην κουζίνα.
Στο ίδιο πνεύμα, ένα καλό ψυγείο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, παρότι δεν είναι το πρώτο που σκέφτεσαι. Το βούτυρο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία και καλή συντήρηση για να αποδώσει τέλεια στη συνταγή. Ένα σύγχρονο ψυγείο με ομοιόμορφη κατανομή ψύξης και συστήματα φρεσκάδας εξασφαλίζει ότι το υλικό σου παραμένει στην ιδανική κατάστασή του.
Ένας πολυκόφτης ή μπλέντερ είναι επίσης χρήσιμες συσκευές, ειδικά για το ψιλοκομμένο αμύγδαλο που αποτελεί χαρακτηριστικό των κουραμπιέδων. Θέλεις κομμάτια ομοιόμορφα, ούτε σαν σκόνη αλλά ούτε και υπερβολικά μεγάλα, και ένας καλός πολυκόφτης κάνει αυτή τη λεπτή δουλειά με ακρίβεια.
Και βέβαια, όσο υπέροχη κι αν είναι η μυρωδιά του βουτύρου όταν ψήνονται οι κουραμπιέδες, μετά από τρεις ώρες… αλλάζεις γνώμη. Ένας απορροφητήρας με υψηλή απορροφητικότητα κρατάει την ατμόσφαιρα καθαρή και επιτρέπει στο άρωμα του γλυκού να μείνει χωρίς να γίνει ενοχλητικό ενώ σε απαλλάσσει από το να ανοίγεις παράθυρα Δεκέμβρη μήνα.

Συσκευές που βοηθούν και τις δύο “ομάδες”
Υπάρχουν και εκείνα τα πολυεργαλεία που εξυπηρετούν τόσο τους μελομακαρονάδες όσο και τους κουραμπιεδάδες. Η έξυπνη κουζινομηχανή ή ο πολυμάγειρας, για παράδειγμα, έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό… σεφ πάγκου. Μπορεί να ζυγίσει, να ανακατέψει, να ζυμώσει, να θερμάνει και να μαγειρέψει. Ουσιαστικά, κάνει τα πάντα εκτός από το να σου πει «συγχαρητήρια, πέτυχες το τέλειο γλυκό» αν και με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία, μπορεί σύντομα να το κάνει κι αυτό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα βασικά εργαλεία της κουζίνας, όπως τα καλά ταψιά και τα προστατευτικά γάντια κουζίνας. Είναι από αυτά τα αντικείμενα που δεν τους δίνεις σημασία μέχρι τη στιγμή που πραγματικά χρειάζονται.
Τέλος, ένα από τα πραγματικά σωτήρια “εργαλεία” είναι η ρομποτική σκούπα. Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, η άχνη του κουραμπιέ πάντα βρίσκει τρόπο να ταξιδέψει σε σημεία που αδυνατεί να φτάσει το μάτι. Δουλεύει σιωπηλά, διακριτικά και επίμονα, αφήνοντας σε εσένα όλη τη δόξα του τέλειου γλυκού.
Είτε είσαι φανατικός της μελωμένης, αρωματικής γεύσης των μελομακάρονων είτε δεν μπορείς να αντισταθείς στη βουτυρένια, χιονισμένη τελειότητα των κουραμπιέδων, το σίγουρο είναι πως τα σωστά εργαλεία κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη, πιο γρήγορη και σίγουρα πιο απολαυστική.
Με λίγη βοήθεια από τις συσκευές που θα βρεις στον Κωτσόβολο, μπορείς να γίνεις ο πρωταγωνιστής των γιορτών, αυτός που φέρνει σε όλους τα πιο νόστιμα γλυκά και κάνει την κουζίνα να μυρίζει Χριστούγεννα από το πρώτο κιόλας ξεφούρνισμα.
μελομακά
