Μέρη της Ελλάδας που θα περάσεις ένα αξέχαστο τριήμερο

by Aggeliki Tsoukana

Σπάνιο φαινόμενο το ένα τριήμερο να διαδέχεται το άλλο. Οι δύο συνεχόμενες εβδομάδες μικρότερης διάρκειας σίγουρα θα κάνουν πιο σύντομη την αναμονή μέχρι να έρθει το Πάσχα και είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για χαλάρωση. Βεβαίως η χαλάρωση είναι μια έννοια που ο καθένας την αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά. Για άλλους μπορεί να σημαίνει άραγμα στο σπίτι, καναπές, τηλεόραση, καλό φαγητό, video games, άντε και καμιά έξοδος με φίλους. Άλλοι μπορεί να επιλέγουν τη χαλάρωση ξεφεύγοντας από την πόλη, που έστω, αντικρύζοντάς την είναι αρκετό για να έρχονται στο μυαλό οι εξοντωτικοί ρυθμοί της. Ακόμα και αν έχουν μπροστά τους ολόκληρο τριήμερο. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, το πιο πιθανό είναι να ετοιμάζεις κάποιο ταξιδάκι, οπότε έχουμε να σου προτείνουμε μέρη για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να βρεθείς όσο το δυνατό πιο κοντά στο φυσικό τοπίο, χωρίς να χάνεις τις ανέσεις σου.

 

 

Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η ιστορία της ξεκινάει από το Ομηρικά χρόνια και είναι μια από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και θα μπορούσε να την πει κανείς επίκαιρη λόγω της Εθνικής Εορτής της 25 Μαρτίου, κυρίως λόγω της φημισμένης Εξόδου του Μεσολογγίου. Της ηρωικής προσπάθειας να “σπάσει” η τουρκική πολιορκία και να ξεφύγουν οι κάτοικοι της πολύπαθης πόλης. Η “Έξοδος του Μεσολογγίου” έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 1826 και είχε μεγάλη συμβολή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Επίσης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς και άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης.

Αν το τριήμερο σε φέρει στο Μεσολόγγι, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς τον Κήπο των Ηρώων, όπου είναι θαμμένοι πολλοί γνωστοί αλλά και ανώνυμοι ήρωες που χάθηκαν το βράδυ της μεγάλης Εξόδου. Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου είναι επίσης αφιερωμένο κατά ένα μεγάλο μέρος στην Έξοδο και ιδιαίτερα στον φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα και εκεί φιλοξενούνται μια σειρά από προσωπικά του αντικείμενα. Ακόμα, υπάρχει μια μεγάλη συλλογή αποτελούμενη από 450 έργα πινακοθήκης και επίσης όπλα των αγωνιστών του 1821. Μια καλή βόλτα, λίγο έξω από την πόλη είναι στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου, που φιλοξενείται στον παραθαλάσσιο οικισμό της Τουρλίδας. Εκεί θα μάθεις για τις χιλιάδες χρήσεις του αλατιού και τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τον πολιτισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία.

 

 

Βάτικα

Δεν αποκλείεται να μην γνωρίζεις πού ακριβώς βρίσκονται τα Βάτικα, όμως κατά πάσα πιθανότητα έχεις ακούσει ή έχεις γευτεί τα ονομαστά κρεμμύδια Βατίκων. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης και καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας, γνωστό για τις φουρτούνες και τον φάρο του, που έχει ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Τα Βάτικα είναι ένας τόπος που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες διακρίνονται για τη μεγάλη τους τουριστική κίνηση, καθώς αποτελούν το σημείο μετάβασης στα Κύθηρα και την Ελαφόνησο, ενώ δεν λείπουν τα αξιοθέατα.

Η σύγχρονη πρωτεύουσα των Βατίκων είναι η Νεάπολη, χτισμένη σε κάμπο και γύρω της “φιλοξενούνται” μια σειρά από γραφικά χωριά, όπως η Παντάνασσα, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Κάμπος, τα σκαρφαλωμένα στο βουνό, Μεσοχώρι και Φαρακλό, το Λάχι που ονομάζεται και μπαλκόνι των Βατίκων, ο Άγιος Νικόλαος με το Απολιθωμένο Δάσος στην περιοχής της Αγίας Μαρίνας, η Καστανιά όπου επιβάλλεται να επισκεφτείς το Σπήλαιο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης, αλλά και τα γραφικά Βελανίδια, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα και αποτελούν την “πύλη”, αν σου αρέσει η πεζοπορία και θέλεις να κάνεις μια επίσκεψη ως τον φάρο του Καβομαλιά που ανακαινίστηκε πριν λίγα χρόνια. Αν ο δρόμος σου σε φέρει στα Βελανίδια, μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης του χωριού. Τέλος, αν βάλεις στο ταξιδιωτικό σου πρόγραμμα τη Νεάπολη, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το χταπόδι στα κάρβουνα, που συνοδεύεται ιδανικά με ούζο. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα το κάνεις μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ή την Καθαρά Δευτέρα, που προσφέρεται για τέτοιου είδους απολαύσεις.

 

 

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και η πλούσια ιστορία του θα σε φέρει στο επίκεντρο των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαιότητα, όταν ονομαζόταν Ναυπλία και σύμφωνα με τη μυθολογία, οικιστής της ήταν ο Ναύπλιος, γιός του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια των Οθωμανών το 1540, το 1686 κυριεύτηκε από τους Βενετούς και το 1715 επανήλθε σε Οθωμανικά χέρια, μέχρι το 1822 που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Το λιμάνι του Ναυπλίου έδινε τη δυνατότητα ανεφοδιασμού δια θαλάσσης σε περίπτωση πολιορκίας και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που η πόλη επιλέχθηκε ως η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 1823. Στο Ναύπλιο εγκαταστάθηκε ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και επίσης στο Ναύπλιο κατοικούσε η περίφημη Ψωροκώσταινα, μια πάμφτωχη γυναίκα που έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε υπέρ των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι.

Για να πάρεις μια γεύση από την Ελληνική Επανάσταση θα πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου μια επίσκεψη στο Παλαμήδι, ένα φρούριο που κατασκεύασαν οι Βενετοί το 1687, στο οποίο θα φτάσεις αν ανέβεις τα περίφημα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα 867). Εκεί έλαβε χώρα η κυριότερη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, το 1822. Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Το 1833 έκλεισαν εκεί τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, όμως 11 μήνες μετά απελευθερώθηκε κατόπιν χάρης από τον τότε βασιλιά Όθωνα.

Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι το Μπούρτζι, ένα φρούριο χτισμένο σε νησίδα στρατηγικής σημασίας πολύ κοντά στο λιμάνι του Ναυπλίου. Κατά την περίοδο των ελληνικών εμφύλιων εχθροπραξιών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Επανάσταση για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, στο Μπούρτζι βρήκε καταφύγιο η τότε ελληνική κυβέρνηση. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1930 και ως την επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών λειτούργησε ως τουριστικό κέντρο Α’ κατηγορίας, ένα από τα πλέον αξιόλογα στην Ελλάδα, με 12 δωμάτια και εστιατόριο.

 

 

Ρόδος

Μπορεί η Ρόδος να σου φαίνεται πως είναι πολύ μακριά για τριήμερο, όμως η απόσταση ουσιαστικά εκμηδενίζεται αν αποφασίσεις να μεταβείς με αεροπλάνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να φτάσεις σε λιγότερο χρόνο από όσο θα χρειαστείς για να διανύσεις την απόσταση από το Σύνταγμα ως τον Φάρο Ψυχικού σε περίπτωση που έχει κίνηση.

Η Ρόδος είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, πλούσιο σε φυσικό τοπίο και ιδανικός προορισμός είτε προτιμάς κάτι παραθαλάσσιο, είτε βουνό. Το νησί των ιπποτών όπως ονομάζεται έχει ιστορία που ξεκινάει από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (5.300 – 4.800 π.Χ.) και μεταξύ των ευρημάτων των αρχαιολόγων βρίσκονται οστά νάνων ελεφάντων. Όμως, η σπουδαιότερη δημιουργία των αρχαίων χρόνων ήταν ο Κολοσσός, ένα από τα επτά θαύματα του τότε κόσμου, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου. Η περίοδος των ιπποτών ξεκίνησε το 1306 και ολοκληρώθηκε το 1523 μετά την κατάκτηση του νησιού από τον Σουλεϊμάν Α’ τον Μεγαλοπρεπή.

Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στην Ρόδο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Κοιλάδα των Πεταλούδων στο χωριό Θεολόγος, το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Κλασσική και την Ελληνιστική περίοδο, την αρχαία πόλη Κάμειρο και το ενυδρείο. Αν σου αρέσει η πεζοπορία και έχεις λίγη τύχη, ίσως συναντήσεις κάποιο Πλατώνι, το ελάφι που αποτελεί το έμβλημα του νησιού και το Αλογάκι της Ρόδου, το πιο μικρόσωμο στον Ελλαδικό χώρο και το δεύτερο στον κόσμο.

 

 

Μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα

Αν ετοιμάζεσαι για ταξίδι, μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με όλα τα απαραίτητα, για να περάσεις άνετα και να μη σου λείψει τίποτα. Δεν χρειάζεται κόπος, ούτε χάσιμο χρόνου για ψάξιμο. Με μια επίσκεψη στο site ή σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος, θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να οργανώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι για το τριήμερο.

Με ένα μαξιλάρι αυχένα η παραμονή σου στη θέση, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για αεροπλάνο, είτε για οποιοδήποτε άλλο μέσο θα γίνει ακόμα πιο άνετη. Αν ταξιδέψεις αεροπορικώς, καλό θα είναι να είσαι από πριν σίγουρος για το βάρος των αποσκευών σου, να τις ασφαλίσεις με λουκέτο και να τοποθετήσεις ετικέτες για να τις ξεχωρίζεις και να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Μια κουβέρτα ταξιδιού και ένα ζευγάρι ειδικές κάλτσες μπορεί να σου φαίνονται πολυτέλεια, όμως δεν είναι και κυρίως θα σε ζεστάνουν και θα σε ανακουφίσουν την ώρα που κάθεσαι δίχως να μπορείς να μετακινηθείς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Για άνετο ύπνο ώστε να φτάσεις στον προορισμό σου δίχως να το καταλάβεις, μια μάσκα και ένα ζεύγος ωτοασπίδες θα αποδειχτούν οι ιδανικοί σύμμαχοι. Μην ξεχνάς επίσης πως θα βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι και τα εργαλεία, κι αν βρεθείς στη φύση όλο και κάτι μπορεί να τύχει, οπότε, ένα σετ ραπτικής ταξιδιού θα σε βοηθήσει να διορθώσεις γρήγορα το ρούχο που σκίστηκε λόγω μιας πτώσης ή επειδή μπλέχτηκε σε κλαδιά.

Στην εξοχή περιφέρονται πολλά πλάσματα, άλλα συμπαθητικά και άλλα που μπορεί να δυσκολέψουν τη διαμονή σου. Σε περίπτωση που δεχτείς κάποια απρόσκλητη επίσκεψη, καλό θα είναι να έχεις ένα αντικουνουπικό για να απαλλαγείς γρήγορα από τον κνησμό. Για την προσωπική σου υγιεινή και φροντίδα, βάλε στις αποσκευές σου και κεφαλές οδοντόβουρτσας, μιας και σε άλλον τόπο θα βρεθείς, όλο και κάτι παραπάνω θα δοκιμάσεις από τις ντόπιες γεύσεις, μην επιστρέψεις όμως με κανέναν πόνο και σπεύσεις στον οδοντίατρο.

Τέλος, πρόσεχε τα χρήματά σου και έχε πάντοτε μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ένα πορτοφόλι ασφαλείας ή ένα τσαντάκι μέσης θα πρέπει να είναι από τα πρώτα αντικείμενα που σημειώνεις στο κατάλογο με όσα δεν πρέπει να ξεχάσεις.

Είπαμε τέλος, αλλά, όλα αυτά κάπου πρέπει να τα χωρέσεις, σωστά; Δεν είναι δυνατό να τα ρίξεις όλα χύμα στον χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου, ούτε να τα κουβαλήσεις ένα-ένα στα χέρια. Οπότε πάμε να διαλέξουμε και την ή τις αποσκευές σου, είτε προτιμάς βαλίτσα είτε κάτι πιο μοντέρνο, όπως σακίδια χειρός ή πλάτης.

 

 

Αποθανάτισε κάθε στιγμή

Πας ταξίδι, σίγουρα θέλεις να κρατήσεις ζωντανές όσο το δυνατό περισσότερες από τις όμορφες στιγμές ή να δημιουργήσεις ένα άλμπουμ με τα αξιοθέατα. Οπότε, θα χρειαστείς μια φωτογραφική μηχανή για να αποθανατίσεις όλα όσα θέλεις να διατηρήσεις και να έχεις να διηγείσαι σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Ο Κωτσόβολος είναι ο Νο 1 προορισμός για να βρεις τη φωτογραφική μηχανή που θα κάνει το τριήμερό σου πραγματικά αξέχαστο. Ό,τι τύπο και αν προτιμάς, Mirrorless, DLSR, Compact, Instant, Action, το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων Κωτσόβολος θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή που καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες σου. Η εξυπηρέτηση είναι απόλυτα ολοκληρωμένη, καθώς θα βρεις και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την κάμερά σου, όπως θήκες, φακούς, φίλτρα, φλας, αξεσουάρ όλων των ειδών, ακόμα και για Action Cameras, κάρτες μνήμης, μπαταρίες και φορτιστές.

Πριν αποφασίσεις να φύγεις για τριήμερο, είτε προτιμάς βουνό, είτε θάλασσα, με οποιοδήποτε μέσο και αν επιλέξεις να μετακινηθείς, έλα στον Κωτσόβολο και μαζί θα οργανώσουμε το ιδανικό ταξίδι.

Μπορείς να δεις ακόμη