Μυστικά για οικονομική και αποτελεσματική θέρμανση του σπιτιού σου

by Zikou Stella

Κάθε χρόνο, με την έλευση του χειμώνα, επανέρχεται και ο “πονοκέφαλος” για την θέρμανση του σπιτιού σου, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που προβληματίζει ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η ερώτηση που σίγουρα σου έρχεται στο νου είναι πόσα χρήματα θα ξοδέψεις φέτος για να ζεστάνεις επαρκώς το σπίτι σου. Άλλος ένας εύλογος προβληματισμός είναι σε ποια τιμή θα κυμανθεί το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Ίσως σκεφτείς ότι δεν πρόλαβες να προχωρήσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, κάτι που αποτελεί βέβαια μια επιτακτική ανάγκη.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχουν τρόποι και ουσιαστικές παρεμβατικές κινήσεις για να θωρακίσεις το σπίτι σου επαρκώς και να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή απόδοση θέρμανσης, δίχως να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Εφαρμόζοντας κάποια tips θα εξοικονομήσεις χρήματα, χαμηλώνοντας το ενεργειακό κόστος και παράλληλα θα βρεις την ζεστασιά που θέλεις στις κρύες μέρες του φετινού χειμώνα.

 

 

Tips

H μόνωση (εντός και εκτός της οικίας ή του διαμερίσματος) κρίνεται απαραίτητη. Η θερμομόνωση συνιστά μια αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδο περιορισμού των άσκοπων δαπανών, καθώς διατηρεί το σπίτι ζεστό. Η εσωτερική θερμομόνωση αλλά και η εξωτερική μόνωση ή θερμοπρόσοψη αφορά στην τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών στην επιφάνεια των τοίχων του σπιτιού, ώστε αυτό να παραμείνει ανεπηρέαστο από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

Τα οφέλη από τη μόνωση του σπιτιού σου, ειδικά αν αυτό είναι παλιάς κατασκευής και ιδίως πριν το 1980, είναι πολυάριθμα. Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες εργασίες μόνωσης συνιστούν την πλέον αποτελεσματική αλλά και την πιο ακριβή λύση. Αν βιάζεσαι να κάνεις άμεσα απόσβεση ή δεν έχεις αυτήν την στιγμή τη δυνατότητα να ανταποκριθείς στο κόστος, μπορείς να παρέμβεις επιλεκτικά και στοχευμένα στην μόνωση του σπιτιού, να σφραγίσεις χαραμάδες στις πόρτες και τα παράθυρα. Τα αεροστόπ σφραγίζουν τα κενά, κρατούν τη θερμοκρασία μέσα, παρέχοντας μόνωση αλλά και σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας. Κλείσε επίσης τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη. Με απλές κινήσεις θα βοηθήσεις στη διατήρηση της θερμότητας στον χώρο σου.
Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η συντήρηση του συστήματος καυστήρα – λέβητα. Διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την απόδοση του συστήματος και ταυτόχρονα να πετύχεις εξοικονόμηση καυσίμων έως και 50%. Με τη σωστή συντήρηση εξασφαλίζεις την αντοχή και ανθεκτικότητα του καυστήρα με την πάροδο του χρόνου. Μία κίνηση – ματ καθώς μελλοντικά αυτή η ενέργεια θα σε απαλλάξει από έξοδα για έκτακτες βλάβες που ενδέχεται να εμφανίσει ένας κακοσυντηρημένος καυστήρας.
Επίσης η συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ώστε να επιτυγχάνεις την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, την αύξηση του βαθμού θερμικής απόδοσης, την εξοικονόμηση καυσίμου, και την ελαχιστοποίηση των βλαβών.
Αν μένεις σε πολυκατοικία όπου η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί και χρησιμοποιείς κλιματιστικά τους χειμερινούς μήνες, τότε δεν πρέπει να ξεχάσεις να τα συντηρήσεις. Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού βελτιώνει την ποιότητα της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους, μεγιστοποιεί την απόδοση, διασφαλίζει την καλή λειτουργία και την πρόληψη βλαβών.

Αν χρησιμοποιείς κλιματιστικά για τη θέρμανση του σπιτιού σου εφάρμοσε ένα έξτρα tip. Ρύθμισε το κλιματιστικό σου, πάντα σε συνάρτηση με ένα αξιόπιστο θερμόμετρο τοίχου, ώστε να μην αυξομειώνεις την ένταση. Στην αυτόνομη θέρμανση ο θερμοστάτης δεν πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς κάθε επιπλέον βαθμός ισοδυναμεί μέχρι και με 7% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχουν πολλές ηλιόλουστες μέρες, οπότε σήκωσε τις τέντες, τράβηξε τις κουρτίνες και άσε τον ήλιο να μπει στο σπίτι από τα παράθυρα, έχοντας κλειστό το σύστημα θέρμανσης.

 

 

Επικουρικές λύσεις

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, σε όρους οικονομικού κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, για διάφορα άλλα είδη επικουρικών συστημάτων θέρμανσης. Αφυγραντήρας, ανεμιστήρας οροφής, σόμπα πετρελαίου και υγραερίου. Ειδικά τα δύο τελευταία, σου εξασφαλίζουν τη θερμοκρασία που θες, ακόμη και αν κοπεί – για οποιοδήποτε λόγο (διακοπή, βλάβη, καιρικά φαινόμενα) – το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα παραπάνω είναι αρκετά αποδοτικά, οικονομικά και δεν στοιχίζουν κάποιο υπέρογκο ποσό για την «τσέπη» σου ως καταναλωτής.
Είναι γνωστό και σίγουρα το έχεις νιώσει, ότι η υγρασία επιβαρύνει την αίσθηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα το κλίμα να μοιάζει ψυχρό. Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία συσκευή για το σπίτι ή το γραφείο που απορροφά την υγρασία και ενδυναμώνει την απόδοση του μέσου θέρμανσης που χρησιμοποιείς. Με τη χρήση του απομακρύνεις την υγρασία και ο αέρας στον χώρο γίνεται πιο ξηρός, με αποτέλεσμα η θέρμανση να αποδίδει άμεσα και πιο οικονομικά. Ενισχύει τη θερμική απόδοση και με την δική του ενεργειακή κατανάλωση να είναι χαμηλή, σε ανακουφίζει από το κόστος. Μπορείς να τον επιλέξεις βάσει των λίτρων που συλλέγει, το μέγεθος της επιφάνειας που καλύπτει και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει. Ένας αθόρυβος σύμμαχος στο σπίτι σου.

 

Εάν είχες προνοήσει το καλοκαίρι να εγκαταστήσεις έναν ανεμιστήρα οροφής για δροσιά, θα επωφεληθείς και τον χειμώνα. Τι εννοούμε; Πολλοί ανεμιστήρες οροφής έχουν τη δυνατότητα αλλαγής της κατεύθυνσης περιστροφής των πτερυγίων. Με τη χρήση ενός διακόπτη θέτεις τη λειτουργία κατά την αντίθετη φορά περιστροφής (φορά δεικτών ρολογιού) τον χειμώνα. Αυτομάτως ο ανεμιστήρας μεταφέρει τον ζεστό αέρα από την οροφή προς τα κατώτερα στρώματα του χώρου. Με αυτήν την τεχνική κυκλοφορεί ο θερμός αέρας σε όλο τον χώρο με ισότοπη κατανομή για μία ενιαία θερμοκρασία στον χώρο (δωμάτιο, σαλόνι) που τον έχεις εγκαταστήσει. Αυτό υπολογίζεται ότι αποφέρει ενεργειακή εξοικονόμηση μειώνοντας το κόστος θέρμανσης έως και 10%.

 

Πολλές φορές έχεις βρεθεί ενώπιον δύσκολων καταστάσεων με απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος ή βλάβες, πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν λύσεις ώστε να εξασφαλίσεις τουλάχιστον την απρόσκοπτη θέρμανση του χώρου σου. Μπορείς να επιλέξεις θερμάστρες πετρελαίου, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, που αποτελούν μία οικονομική και ποιοτική επιλογή θέρμανσης. Δεν ανησυχείς για το θέμα ασφάλειας, επιτυγχάνεις υψηλή θερμαντική απόδοση, ενώ την μετακινείς εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Με μία τέτοια σόμπα πετρελαίου διατηρείς την αυτονομία σου στη θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα η σόμπα υγραερίου είναι επίσης μια οικονομική και αποτελεσματική λύση για να ζεστάνεις τον χώρο σου.

Ο χειμώνας λοιπόν είναι εδώ και εσύ έχεις πολλές οικονομικές λύσεις να θωρακίσεις το σπίτι σου, να “εγκλωβίσεις” τη ζέστη στον χώρο σου, δίχως θερμικές απώλειες, είτε με κομβικές ή με ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να εξοικονομήσεις χρήματα από τον προϋπολογισμό σου για το ενεργειακό κόστος. Με έξυπνα tips και επικουρικές συσκευές μπορείς από τη μία να περιορίσεις τη “διαρροή” της θερμότητας, ενώ παράλληλα να επιτύχεις την ζεστασιά που θες, περιορίζοντας σημαντικά τις δαπάνες.

Για περισσότερες πληροφορίες, tips και ενημέρωση, εμπιστεύσου τους ειδικούς του Κωτσόβολου και επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα στη γειτονιά σου. Εναλλακτικά μπες στο kotsovolos.gr και δες τις λύσεις που διατίθενται για τον φετινό χειμώνα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη