Να αγοράσω πλυντήριο-στεγνωτήριο ή δύο ξεχωριστές συσκευές;

by K Admin

 

Αν δεν έχεις πλυντήριο ή πρόκειται να αντικαταστήσεις την παλιά σου συσκευή, και θεωρείς πως είναι μία καλή ευκαιρία για να… αποχαιρετήσεις και το άπλωμα των ρούχων, τότε έχεις δύο επιλογές: είτε να αγοράσεις δύο ξεχωριστές συσκευές είτε να διαλέξεις ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, το οποίο συνδυάζει και τις δύο.

Όπως είναι φυσικό, κάθε λύση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, κάτι που σημαίνει πως για να διαλέξεις θα πρέπει να λάβει υπόψη σου πόσος είναι ο όγκος των ρούχων που θα πλένεις (και θα στεγνώνεις) σε εβδομαδιαία βάση, πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να δώσεις, αλλά και η επιβάρυνση που θέλεις να έχει η φροντίδα των ρούχων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε πού υπερτερεί κάθε επιλογή, για να σε βοηθήσουμε να πάρεις την καλύτερη απόφαση.

 

Διαθέσιμος χώρος

Αν το σπίτι σου έχεις χώρο μόνο για μία συσκευή, ή αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλεις να «θυσιάσεις» επιπλέον χώρο, τότε η λύση του πλυντηρίου-στεγνωτηρίου είναι ιδανική.

Η άλλη λύση είναι το πλυντήριο και το στεγνωτήριό σου να τοποθετηθούν σε κολώνα με αυτό τον τρόπο το μόνο κακό είναι ότι οι συσκευές θα αποκτήσουν μεγάλο ύψος. Είναι όμως ό,τι καλύτερο αν έχεις τον κάθετο χώρο, μιας και έτσι έχεις ολοκληρωμένη λύση χωρίς να απαιτείται να θυσιάσεις κάτι σε εμβαδό αλλά και σε απόδοση. Προσοχή όμως, υπάρχουν ειδικά συνδετικά που χρησομοποιούνται για να συνθέσεις την κολώνα πλυντηρίου και στεγνωτηρίου. Μην το κάνεις έτσι απλά, γιατί είναι μεγάλο το ρίσκο να καταστρέψεις τις συσκευές σου.

 

Κόστος αγοράς

Και σε αυτή την περίπτωση, το πλυντήριο-στεγνωτήριο υπερέχει, αφού η τιμή του κατά κανόνα είναι αρκετά μικρότερη από τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσεις αν διαλέξεις να αγοράσεις δύο ξεχωριστές συσκευές.

 

 

Χωρητικότητα

Αν αποφασίσεις να αγοράσεις δύο ξεχωριστές συσκευές, τότε έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις δύο προϊόντα ίδια χωρητικότητας. Έτσι, με ένα πλυντήριο π.χ. 8 κιλών και ένα στεγνωτήριο επίσης 8 κιλών, θα είσαι σίγουρος πως πάντοτε θα μπορείς να στεγνώνεις όλη την μπουγάδα σου. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που συνήθως θα είναι γεμάτος ο κάδος του πλυντηρίου – είτε γιατί θα περιμένεις να μαζευτούν αρκετά άπλυτα, πριν τα καθαρίσεις, είτε επειδή έχεις οικογένεια και επομένως οι στοίβες από βρώμικα ρούχα μαζεύονται χωρίς σταματημό.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, ποτέ η χωρητικότητα πλύσης δεν είναι ίδια με τη χωρητικότητα για στέγνωμα. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο που μπορεί να πλύνει μέχρι 8 κιλά ρούχων, σε έναν «κύκλο», μπορεί να στεγνώσει 6 ή 5 κιλά. Αυτό δεν θα είναι βέβαια μειονέκτημα αν συνήθως πλένεις μικρές ποσότητες ρούχων, μικρότερες δηλαδή από τη χωρητικότητα στεγνώματος, ή στην περίπτωση που κάποιες φορές έχεις γεμίσει τον κάδο, αν δεν έχεις πρόβλημα να μην στεγνώνεις τα ρούχα σου όλα μαζί.

 

Ευκολία

Στην περίπτωση που κατά κανόνα πλένεις μικρές ποσότητες ρούχων, τότε με ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο το πάτημα ενός κουμπιού θα είναι αρκετό για να φροντίζεις τα ρούχα σου, γλιτώνοντας τη μεταφορά της φρεσκοπλυμένης μπουγάδας από τη μία συσκευή στην άλλη. Στον αντίποδα, αν συνήθως καθαρίζεις τα ρούχα σου βάζοντας το ένα πλυντήριο μετά το άλλο, τότε οι δύο ξεχωριστές συσκευές θα σου δίνουν τη δυνατότητα να βάζεις το επόμενο πλυντήριο, την ίδια ώρα που το προηγούμενο πλυντήριο έχει μπει στο στεγνωτήριο για να στεγνώσει.

 

Ταχύτητα

Συνήθως οι ξεχωριστές συσκευές τελειώνουν το πλύσιμο-στέγνωμα πιο γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον πλυντήρια-στεγνωτήρια με προγράμματα «εξπρές», που θα ολοκληρώνουν το ίδιο σύντομα τη φροντίδα των ρούχων σου.

 

Κατανάλωση ενέργειας

Τα πλυντήρια-στεγνωτήρια είναι πιο ενεργοβόρα από τις ξεχωριστές συσκευές – ειδικά στην περίπτωση που επιλέξεις τόσο πλυντήριο όσο και στεγνωτήριο με ενεργειακή κλάση τουλάχιστον A+. Επειδή σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό οφείλεται στο ενεργειακό «αποτύπωμα» που έχει το στέγνωμα στις δύο λύσεις, η «ψαλίδα» κλείνει αρκετά στην περίπτωση που δεν σκοπεύεις να στεγνώνεις τα ρούχα σου μέσα στον κάδο όλο τον χρόνο. Με άλλα λόγια, αν συνεχίσεις να «επιστρατεύεις» το παραδοσιακό άπλωμα των ρούχων, όταν το επιτρέπει ο καιρός, θα είναι λιγότερο αισθητή στους λογαριασμούς σου η διαφορά στην ενεργειακή απόδοση που έχουν οι δύο επιλογές.

Μπορείς να δεις ακόμη