Νέα iPad 8ης γενιάς, iPad Air και Apple Watch Series 6

Με τον τίτλο “Time Flies” η Apple ήρθε φέτος ζωντανά από το Apple Park στην Καλιφόρνια να μας παρουσιάσει τις νέες της προτάσεις. Παρόλο που έλειπε η ανακοίνωση νέων iPhone, υπήρχαν πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις όπως τα νέα και πιο προσιτά iPad 8ης γενιάς, τα πολύ-αναμενόμενα Apple Watch Series 6 και iPad Air (2020) αλλά και το πρώτο Apple Watch SE. Επιπλέον, η εταιρεία του Κουπερτίνο παρουσίασε ένα νέο συνδρομητικό πακέτο για τους φίλους της Apple, το Apple One.

 

Νέο iPad 8ης γενιάς

Η 8η γενιά των πιο διαδεδομένων tablet της Apple είναι εξοπλισμένη με χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική για σχολική χρήση. Πρακτικά, πρόκειται για ένα μικρό «λίφτινγκ» του οικονομικότερου μοντέλου 10.2 ιντσών αλλά με το ταχύτερο και ισχυρότερο A12 chipset, όπου μέχρι πρότινος το συναντούσαμε μόνο στο iPad Air (2019) και το iPad mini. Έτσι, τα νέα iPad διατηρούν την ίδια τιμή με τα υφιστάμενα μοντέλα, προσφέροντας δύο φορές ταχύτερα γραφικά και απόδοση, που συνδυάζονται με την Neural Engine της Apple για προηγμένες AR δυνατότητες.

Οι ισχυρές επιδόσεις, συνδυάζονται με μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών όπως η χειρόγραφη εισαγωγή κειμένου με το Apple Pencil, στο iPadOS 14.  Παράλληλα, ενσωματώνεται η ίδια μπαταρία με αυτονομία έως και 10 ώρες με μία φόρτιση. Το iPad 8ης γενιάς αναμένεται να διατεθεί σε εκδόσεις των 32GΒ και 128GB καθώς και σε εκδόσεις LTE.

 

 iPad Air 2020, η καλύτερη εναλλακτική του iPad Air Pro

Πρόκειται για μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις και ίσως το πιο σημαντικό προϊόν που παρουσίασε η Apple στο φετινό event. To νέο iPad Air (2020) έρχεται με σημαντικές αλλαγές από τον προκάτοχό του τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο επιδόσεων.

Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό, το νέο iPad Air «δανείζεται» πολλά στοιχεία από το iPad Pro. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι φέρει οθόνη Liquid Retina, ανάλυσης 2360 x 1640. Χάρη στο νέο power button με ενσωματωμένο το Touch ID, τα bezels είναι ακόμη μικρότερα προσφέροντας έτσι περισσότερη επιφάνεια για την οθόνη. Υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τελευταίο Apple Pencil με δυνατότητα μαγνητικής τοποθέτησης στο πίσω μέρος του tablet. Επιπλέον, υποστηρίζει και το Magic Keyboard, κάτι που μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για το iPad Pro.

Εκτός από τους κλασικούς χρωματισμούς, λευκό και μαύρο, το νέο iPad Air θα κυκλοφορήσει σε τρία νέα χρώματα, deep navy, cyprus green και pink citrus. Επίσης, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα έρχεται με προ-εγκατεστημένη τη νέα έκδοση iPadOS 14.

Στο εσωτερικό της συσκευής, συναντάμε τον επεξεργαστή A14 Bionic, που προσφέρει 40% περισσότερη απόδοση σε σχέση με το προηγούμενο iPad Air τόσο σε ταχύτητα όσο και στα γραφικά, χάρη στην τετραπύρηνη GPU.

Ένα ακόμα στοιχείο που δανείζεται από το iPad Pro είναι και η κεντρική κάμερα, που έρχεται πλέον με φακό ανάλυσης 12MP και με βελτιωμένη σταθεροποίηση κατά την εγγραφή βίντεο. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, είναι 7MP  FaceTime HD, με υποστήριξη smart HDR και δυνατότητα εγγραφής βίντεο στη Full HD ανάλυση στα 60 fps. Διαθέτει επίσης θύρα USB-C και υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 20W. Παράλληλα, είναι εφοδιασμένο με υποστήριξη Wi-Fi 6 και ταχύτερη LTE συνδεσιμότητα στα αντίστοιχα μοντέλα.

 

Apple Watch Series 6

Φαίνεται ότι η σειρά Apple Watch θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο δημοφιλές smartwatch για πολλά χρόνια ακόμα, αφού τα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας εξακολουθούν να καινοτομούν. Ειδικότερα, το νέο Apple Watch Series 6 έρχεται για να κάνει το επόμενο βήμα στον τομέα του «health living», αφού στις νέες δυνατότητές του συμπεριλαμβάνεται η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα σε μόλις 15’’.

Το SpO2, όπως ονομάζεται η εν λόγω μέτρηση, προσφέρει σημαντικά δεδομένα στην αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία μας. Για παράδειγμα, κορεσμός του οξυγόνου δείχνει το πόσο καλά «συνεργάζονται» καρδιά και πνεύμονες. Έτσι, οι χρήστες έχουν στον καρπό τους μία συσκευή που λειτουργεί ως εργαλείο πρόληψης και υγείας. Και με δεδομένο ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud, μπορούμε εύκολα να μοιραστούμε τις μετρήσεις μας με τον προσωπικό μας γιατρό.

Οι βελτιώσεις επεκτείνονται και στο κομμάτι των αισθητήρων, αφού το Apple Watch Series 6 μπορεί να μετρά υψόμετρο σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια περίπου μισού μέτρου. Η Always On Display είναι, επίσης, βελτιωμένη, με την να είναι δύο φορές πιο φωτεινή σε εξωτερικούς χώρους. Στο κέντρο του ρολογιού, δεσπόζει ο πανίσχυρος επεξεργαστής S6, που υπόσχεται 20% ταχύτερες επιδόσεις, διατηρώντας παράλληλα την ίδια μπαταρία διάρκειας 18 ωρών. Ωστόσο, υπόσχεται ταχύτερη φόρτιση. Συγκεκριμένα, χρειάζεται μόλις μιάμιση ώρα για πλήρης φόρτιση.

 

 

Το Apple Watch Series 6 εμπλουτίζεται με το Family Setup, για καλύτερο γονικό έλεγχο. Η συγκεκριμένη λειτουργία απαιτεί ένα cellular Apple Watch 4 ή νεότερο για να λειτουργήσει, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να συνδέσουν στο account τους, τα Apple Watches της οικογένειας, ακόμα κι αν τα παιδιά δε διαθέτουν iPhone. Το Family Setup παρέχει ειδοποιήσεις τοποθεσίας, περιορισμό στο ποιους θα μπορούν να καλούν τα παιδιά, ενώ θα είναι διαθέσιμα κι όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Apple Watch.

Εννοείται ότι τα watch faces επεκτείνονται με νέα εντυπωσιακά σχέδια, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από διάσημους καλλιτέχνες, αθλητές, γιατρούς και πολλά άλλα.

Σε επίπεδο εμφάνισης, δεν διαφέρει από τα Apple Watch Series 4 και Apple Watch Series 5. Ωστόσο έρχεται σε ακόμη περισσότερες χρωματικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και το νέο Product Red. Επιπρόσθετα, η Apple εισάγει ένα νέο καινοτόμο λουράκι σιλικόνης, το Solo Loop. Δεν έχει κουμπώματα και θα διατεθεί σε διάφορα μεγέθη για να εφαρμόζει σε διαφορετικούς καρπούς. Όπως αναφέρει η εταιρεία, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα περιλαμβάνεται το USB power adapter στη συσκευασία, παρά μόνο το καλώδιο φόρτισης.

 

Apple Watch SE

Η «φιλοσοφία» της οικονομικής σειράς iPhone SE πέρασε και στα έξυπνα ρολόγια. Το Apple Watch SE είναι το πρώτο της νέας, πιο οικονομικής σειράς έξυπνων ρολογιών της εταιρείας. Έρχεται εφοδιασμένο με τις περισσότερες εφαρμογές του Apple Watch και «τροφοδοτείται» από τον επεξεργαστή S5, που υπόσχεται διπλάσιες ταχύτητες από αυτόν του Apple Watch 3. Προκειμένου, όμως, να προσφέρεται σε πιο προσιτή τιμή, η Apple αφαίρεσε ορισμένα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση οξυγόνου και μέτρηση επιπέδων στρες. Κατά τα άλλα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το «premium μοντέλο».

 

Συγκεκριμένα, διαθέτει παρόμοιο σχεδιασμό με το Apple Watch Series 6 και παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων απευθείας από το ρολόι. Επιπλέον, περιλαμβάνει πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο, αλτίμετρο, γυροσκόπιο, και εντοπίζει τυχόν πτώσεις του κατόχου του ενημερώνοντας άμεσα την ορισμένη επαφή. Προσφέρει αδιαβροχοποίηση και υποστηρίζει τα ίδια εργαλεία γονικού ελέγχου με το Apple Watch 6, την ίδια στιγμή έχει διαθέσιμη μια μεγάλη συλλογή Watch Face για την απαραίτητη εξατομίκευση του ρολογιού του και εμπλουτίζεται με τη νέα υπηρεσία Fitness Plus, η οποία περιλαμβάνει εικονικά μαθήματα εκγύμνασης. Θα είναι διαθέσιμο σε μεγέθη 40 και 44 m.

 

Apple One: Όλες οι υπηρεσίες της Apple σε ένα πακέτο

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν κάτι σαν «κρυφό μυστικό». Οι φήμες για ενοποίηση όλων των υπηρεσιών Apple σε ένα πακέτο υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Έμενε να ανακοινωθεί κι επίσημα. Ο λόγος για το Apple One, το νέο συνδρομητικό πακέτο που περιλαμβάνει όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες όπως Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus και iCloud. Ωστόσο, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και διαφορετικά πακέτα βάσει της χρήσης τους.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η συνδρομή Individual, που περιλαμβάνει Apple Music, TV Plus, Arcade και 50GB αποθηκευτικού χώρου στο iCloud. Το Family pack περιέχει όλα τα παραπάνω, αλλά με 200GB iCloud. Τέλος, το Premier pack προσφέρει όλα τα προηγούμενα, μαζί με τα Apple News Plus, Apple Fitness Plus και 2TB iCloud.

Το Apple One έρχεται το φθινόπωρο σε 100 χώρες, χωρίς να γίνεται γνωστό εάν ανάμεσα σε αυτές θα βρίσκεται και η Ελλάδα. Θα διατίθεται με έναν μήνα δωρεάν δοκιμής για τις εφαρμογές που δεν διαθέτουν ακόμα οι χρήστες και θα μπορούν να ακυρώσουν τη συνδρομή τους ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, στις συνδρομές Family και Premier, οι χρήστες θα μπορούν να προσθέσουν έως και έξι μέλη.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Apple κατάφερε να κλέψει για ακόμα μία φορά τις εντυπώσεις, κι ας μην ανακοίνωσε νέο iPhone.

 

Δες την παρουσίαση:

 

Μπορείς να δεις ακόμη