Πριν από λίγους μήνες, η Apple είχε δηλώσει πως θα αλλάξει τους επεξεργαστές που χρησιμοποιεί στην γκάμα υπολογιστών Mac, δηλαδή αντί CPU από την Intel θα αρχίσει να βάζει δικής της κατασκευής, βασισμένα στην πετυχημένη από τις συσκευές iOS αρχιτεκτονική ARM. Οι νέοι υπολογιστές με τσιπ της Apple είναι τρεις: MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini. Ας δούμε τι προσφέρουν λοιπόν αυτοί οι νέοι υπολογιστές.
Το χτεσινό Apple event σηματοδοτεί τη μεταστροφή των Apple Mac υπολογιστών στην ARM αρχιτεκτονική, έναντι αυτής της Intel (x86). H Apple έχει υποσχεθεί ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, αρχικά με κάποιους υπολογιστές. Μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, όλοι οι Mac θα φέρουν ARM αρχιτεκτονική.
Το νέο τσιπ που αποτελεί την καρδιά των νέων συστημάτων ονομάζεται «Μ1». Είναι εξολοκλήρου εμπνευσμένο από την Apple, κατασκευάζεται στα 5 νανόμετρα και εμπεριέχει 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορς! Έχει 8 πυρήνες, τέσσερις υψηλής απόδοσης και τέσσερις υψηλής αυτονομίας, ώστε να «μοιράζει» το φόρτο εργασίας ανάμεσα στους πυρήνες, ανάλογα με το πόσο απαιτητική είναι η εργασία μας, ενώ παράλληλα προσφέρει υψηλή διάρκεια μπαταρίας. Επιπλέον, η Apple εφοδίασε το Μ1 με ενσωματωμένη GPU (κύκλωμα γραφικών) 8 πυρήνων και με «νευρωνική μηχανή» (Neural Engine) 16 πυρήνων. Σημαντική διαφορά του M1 σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι η μνήμη γενικής χρήσης RAM πλέον είναι κοινή τόσο στη CPU όσο και στη GPU (ενώ πριν είχαμε δύο διαφορετικούς τύπους RAM, μια γενικής χρήσης και μια για χρήση από το κύκλωμα γραφικών). Με πιο απλά λόγια όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε περίσσεια «δύναμη» για καθημερινές εργασίες, ιδιαίτερα απαιτητικά προγράμματα (επεξεργασία βίντεο, εικόνας, streaming, αρχιτεκτονικά σχέδια, αλγόριθμοι, 3D modeling κλπ) και παράλληλα μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Παράλληλα, το κύκλωμα επεξεργασίας εικόνας (ISP) του M1 προσφέρει ακόμα καλύτερη ποιότητα βιντεοκλήσεων σε σχέση με το παρελθόν.
Το νέο MacBook Air, λόγω του M1, προσφέρει έως 15 ώρες χρήσης Internet και έως 18 ώρες για αναπαραγωγή βίντεο, ενώ η απόδοση σε σχέση με το προγενέστερο MacBook Air έχει βελτιωθεί 3.5x στη CPU και 5x στη GPU! Ανάλογα το μοντέλο MacBook Air που θα επιλέξεις, το Μ1 τσιπάκι θα φέρει 7 ή 8 πυρήνων GPU και 8GB ή 16GB RAM. Ο αποθηκευτικός χώρος, που είναι διπλάσιας ταχύτητας σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ξεκινά από τα 256GB και φτάνει τα 2ΤΒ. Διαθέτει τρεις θύρες, μία μικροφώνου/ακουστικών και δύο USB 4.0 (3.1 Gen 2 10 Gb/s) / Thunderbolt 3 (40 Gb/s) που εκτελούν και χρέη φόρτισης. Η οθόνη των 13.3 ιντσών έχει ανάλυση 2560×1600 με πυκνότητα 227 ppi και πάνελ τύπου Wide Color P3 για ζωντανούς και ακριβείς χρωματισμούς. Επίσης, υπάρχει το Touch ID για αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ώστε να παρέχεται υψηλή ασφάλεια στα δεδομένα σου. Ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό του νέου MacBook Air είναι ότι δεν έχει καθόλου ανεμιστηράκι για ψύξη, που σημαίνει ότι είναι εντελώς αθόρυβο!
Περνώντας στο MacBook Pro που έχει ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με το MacBook Air, όπως οθόνη, επιλογή RAM (8/16GB), θυρών και αποθηκευτικού χώρου (από 256GB έως 2ΤΒ), εστιάζουμε στη μοναδική διαφορά που δεν είναι άλλη από τη διάρκεια μπαταρίας: 17 ώρες χρήσης Internet και 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο! Από πλευράς απόδοσης, η βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο φτάνει σε 2.8x στη CPU και 5x στη GPU. Σε απλή μετάφραση: το λαπτοπ μπορεί να αναπαράξει 8Κ βίντεο χωρίς κανένα πρόβλημα!
Τέλος, έχουμε το Mac mini που είναι ο βενιαμίν για χρήση desktop. Και πάλι το τσιπάκι Μ1 είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά όπως είναι φυσικό εδώ δεν έχουμε μπαταρία, οπότε επικεντρωνόμαστε αλλού: μια θύρα Gigabit Ethernet, δύο θύρες USB 4 / Thunderbolt, μία θύρα για HDMI 2.0, μια θύρα ακουστικών/μικροφώνου και δύο θύρες USB-A (5Gb/s). Σε όλα τα υπόλοιπα έχουμε τις ίδιες επιλογές για RAM (8/16GB) και αποθηκευτικό χώρο (από 256GB έως 2ΤΒ).