Νέα σχολική χρόνια με σύμμαχο την τεχνολογία!

Έχεις ήδη αρχίσει να προετοιμάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία φέρνει διαφορετικές προκλήσεις και υπόσχεται διαφορετικές εμπειρίες. Μπορεί για εσένα να είναι η πρεμιέρα της επόμενης σχολικής τάξης ή των φοιτητικών σου χρόνων. Και στις δύο περιπτώσεις ξεκινά η εποχή των μαθημάτων και των εργασιών. Η τεχνολογία θα σε συντροφεύει και αυτές τις ώρες, πάντα με στόχο να κάνει τη ζωή σου καλύτερη.

 

Επίλεξε τον κατάλληλο υπολογιστή

Αρχικά, θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ή την αναβάθμιση του υπολογιστή σου. Ειδικά εάν πρόκειται για μηχάνημα επταετίας και πάνω. Ένα καινούργιο μοντέλο θα σε διευκολύνει πολύ, τόσο στις εργασίες σου, όσο και στο κομμάτι της ψυχαγωγίας.

Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσεις είναι ο τύπος του υπολογιστή που σου ταιριάζει περισσότερο. Θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στα desktop, τα all-in-one ή τα laptop. Αν θέλεις έναν υπολογιστή που θα τον μεταφέρεις εύκολα, ώστε π.χ. να τον έχεις μαζί σου στο αμφιθέατρο ή να τον πάρεις στο σπίτι του φίλου σου για να δουλέψετε μαζί, προφανώς η λύση είναι ένα laptop. Ένας φορητός υπολογιστής είναι ιδανική επιλογή και στην περίπτωση που δεν θέλεις να δεσμεύσεις μόνιμα χώρο από το γραφείο σου. Θα μπορείς να τον χρησιμοποιείς και σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, παίρνοντάς τον στον καναπέ για να δουλέψεις πιο αναπαυτικά ή στο κρεβάτι για να δεις ταινία.

Στην περίπτωση που δίνεις προτεραιότητα στις επιδόσεις, επειδή για παράδειγμα θα χρησιμοποιείς απαιτητικές εφαρμογές για το πανεπιστήμιο, τότε το καλύτερο θα ήταν να προσανατολισθείς στην κατηγορία των desktop. Παράλληλα, θα μπορείς να το συνδυάσεις με μεγάλη οθόνη, μεγαλύτερη από τις 17,3 ίντσες που φτάνουν τα μόνιτορ των laptop. Παράλληλα, η μεγάλη επεξεργαστική ισχύς θα σου δώσει τη δυνατότητα να παίζεις και τίτλους video game που κυκλοφορούν για παιχνιδοκονσόλες. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα σου δώσει όμως και περισσότερες επιλογές για τα εξαρτήματα που θα ενσωματώνει το μηχάνημά σου.

Από την άποψη των διαστάσεων, μία ενδιάμεση λύση είναι τα all in one μοντέλα, αφού ενσωματώνουν στην οθόνη τους όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο γραφείο. Αν και δεν είναι φορητά, θα σε δυσκολέψουν πολύ λιγότερο από ένα desktop για τη μεταφορά τους, π.χ. σε μία μετακόμιση.

 

Για να εκτυπώνεις ή σκανάρεις εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Ο εκτυπωτής είναι απαραίτητος για να αποτυπώνεις σε χαρτί κείμενα, αρχεία excel και παρουσιάσεις. Αν θέλεις να συνδυάζεις τις εκτυπώσεις με τις λειτουργίες φωτοαντιγραφικού και scanner, μπορείς να διαλέξεις ένα πολυμηχάνημα.

Είτε επιλέξεις εκτυπωτή είτε πολυμηχάνημα, πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις ένα μοντέλο inkjet ή laser. Τα μοντέλα inkjet χρησιμοποιούν cartridges μελανιών, που είναι οικονομικότερα και έχουν μικρότερο μέγεθος. Επίσης, λόγω του ότι παρέχουν έγχρωμη εκτύπωση, θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εκτυπώνεις εικόνες και φωτογραφίες.

Οι εκτυπωτές laser έρχονται σε έγχρωμη και σε ασπρόμαυρη εκτύπωση. Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνουν πολύ καλύτερα τις λεπτομέρειες των εγγράφων. Έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερες διαστάσεις και τυπώνουν πιο γρήγορα, αφότου όμως πρώτα θερμανθούν. Χρησιμοποιούν για αναλώσιμο toner (σκόνη γραφίτη), τα οποίο κοστίζει μεν ακριβότερα από τα cartridges μελανιών, αλλά εξασφαλίζει πολύ περισσότερες εκτυπώσεις. Έτσι, το κόστος ανά σελίδα εκτύπωσης είναι μικρότερο απ’ ό,τι στα μοντέλα inkjet, με συνέπεια να αποτελούν προτιμότερη λύση στην περίπτωση συχνής χρήσης.

 

 

Ενίσχυσε τον ήχο στο σπίτι ή όταν βρίσκεσαι εν κινήσει

Τα ακουστικά (headsets) έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια ακόμη και στο σχέδιο και στυλ. Υπάρχουν σίγουρα επιλογές για όλα τα βαλάντια. Είναι χρηστικότατα στο gaming ή στο να κάνεις διάλειμμα ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική από το κινητό, το mp3 player ή από τον υπολογιστή.

Με την ίδια λογική τα φορητά ηχεία μπορούν να κάνουν την διαφορά, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Κυριολεκτικά μπορούν να σου προσφέρουν μία μίνι «συναυλία» και είναι γενικά εξαιρετικά για διασκέδαση. Όπως και τα headset έρχονται σε μία μεγάλη ποικιλία από μεγέθη και τιμές. Ειδικά όμως αν είσαι φαν των σειρών, ταινιών ή streaming υπηρεσιών όπως του Netflix τότε ένα ποιοτικό Bluetooth Speaker (έστω και ενσύρματο) μπορεί να κάνει την διαφορά σε ένα φοιτητικό σπίτι.

 

Όλα τα ψηφιακά σου αρχεία «ασφαλισμένα»

Ένα πράγμα που θα χρειαστείς σίγουρα είναι ο επιπλέον αποθηκευτικός χώρος για πολλές συσκευές. Άλλωστε γρήγορα θα διαπιστώσεις πως οι σημειώσεις και οι εργασίες θέλουν back up ή πρέπει να μεταφέρονται εύκολα. Αλλά και τα υπόλοιπα αρχεία, όπως για παράδειγμα οι προσωπικές σου φωτογραφίες και βίντεο θα πιάνουν αρκετό χώρο. Έτσι, σε πρώτη φάση μπορείς να αξιοποιήσεις ένα USB Flash Drive (κάποια προσφέρουν και προγράμματα κρυπτογράφησης) ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από κάρτες μνήμης σε διάφορα μεγέθη, ταχύτητες και χωρητικότητες όπως τα SD memory cards, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά από πολλές συσκευές όπως smartphone, φωτογραφική, βιντεοκάμερα, action cam.

 

Για απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο

Αν το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi δεν καλύπτει όλο το σπίτι, ή δεν φτάνει στο δωμάτιό σου, τότε με ένα Wi-Fi Extender έχεις τη δυνατότητα να επεκτείνεις την εμβέλειά του στις νεκρές ζώνες. Το gadget αυτό λειτουργεί ουσιαστικά ως αναμεταδότης, επομένως αν το τοποθετήσεις σε μία πρίζα ανάμεσα στο σημείο του router και τις νεκρές ζώνες, θα λαμβάνει το σήμα από το router και θα το επανεκπέμπει ενισχυμένο, διευρύνοντας έτσι την περιοχή κάλυψης. Μία εναλλακτική λύση είναι τα κιτ που βασίζονται στην τεχνολογία Powerline, στα οποία ο δεύτερος αντάπτορας (που παίζει τον ρόλο του πομπού Wi-Fi) επικοινωνεί με το router μέσω των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού.

 

Ένας πολύτιμος σύμβουλος στον καρπό του χεριού σου

Είτε πρόκειται για smartwatch, είτε για activity tracker, γνωρίζεις ότι στον καρπό σου έχεις ένα πολυεργαλείο, που μπορεί να σε βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής σου.

Το smartwatch κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να λέει απλά την ώρα ή το πόσα βήματα έκανες μέσα στην ημέρα. Για την ακρίβεια συνδέεται ασύρματα με το κινητό σου και μετατρέπεται αυτόματα σε πολυεργαλείο. Υποστηρίζει πληθώρα ενδείξεων και λειτουργίες του κινητού. Έτσι, μπορείς να βλέπεις σημαντικές ειδοποιήσεις εν ώρα μαθήματος χωρίς να βγάζεις το κινητό σε κοινή θέα ή να τρέχεις στα γρήγορα εφαρμογές του κινητού. Στην ουσία είναι ένας μικροϋπολογιστής με πολλές δυνατότητες.

Πολλά activity tracker είναι ενσωματωμένα σε smartwatches, αλλά κυκλοφορούν και ως αυτόνομες συσκευές. Σκοπός του activity tracker είναι να παρακολουθεί τα βήματα που κάνεις, τις θερμίδες που καις, το είδος της γυμναστικής που κάνεις. Μερικά υποστηρίζουν ακόμα και ιατρικό monitoring όπως είναι η πίεση ή ο καρδιακός παλμός. Συνδέονται με το κινητό και μέσω app προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες υγείας και ευεξίας.

Μπορείς να δεις ακόμη