Νέες GPUs για κινητά και τάμπλετ από την ARM

by Aggeliki Tsoukana

Η ARM ανακοίνωσε πριν από κάποιες μέρες τη νέα γενιά από GPUs της για mobile συσκευές, όπως είναι τα κινητά και τα τάμπλετ. Αυτό που και σε επίπεδο marketing κάνει εντύπωση, είναι ο ισχυρισμός ότι θα δούμε ray tracing γραφικά ακόμα και σε smartphone!

Αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί το ray tracing είναι δημοφιλές πλέον στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τις νέας γενιάς κονσόλες (XBOX Series X/S και PlayStation 5) από τις προηγούμενες και παλαιότερες εκδόσεις τους.

Αντικειμενικά, είναι μία εντυπωσιακή τεχνολογία γραφικών που έχει να προσφέρει value και ρεαλισμό στο gaming, η οποία αν και υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό συνεχώς εξελίσσεται ταυτόχρονα με το hardware (πάντα τα πιο εντυπωσιακά γραφικά είναι και αυτά που αποκαλούμε resource hungry). Σκοπός της είναι οι εξαιρετικά ρεαλιστικοί φωτισμοί, αντανακλάσεις και σκιάσεις, με το να υπολογίζεται σε real time η ακριβής πορεία που θα ακολουθούσαν οι μεμονωμένες ακτίνες φωτός σε έναν χώρο!

Προφανώς, αν το ray tracing μπορεί να ενσωματωθεί σε μία μικρή, φορητή και τροφοδοτούμενη από μπαταρία συσκευή είναι μία σημαντική εξέλιξη. Έτσι, η κορυφαία στον τομέα της ARM ανακοίνωσε GPUs (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) για κινητά και τάμπλετ με αιχμή του δόρατος την Immortalis G715. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα είναι κατά 15% ταχύτερη από κάθε αντίστοιχο τσιπ που κυκλοφορεί τώρα, ενώ πέρα από Ray Tracing θα υποστηρίζει και μία άλλη χρήσιμη τεχνολογία, το λεγόμενο Variable Rate Shading.

Δυστυχώς, για την ώρα δεν υπάρχουν παραπάνω διαθέσιμες πληροφορίες, αλλά ούτε και σχετικά benchmark. Όμως, στο τέλος Αυγούστου θα αποκαλυφθούν περισσότερα και λογικά θα ανακοινωθούν και κάποιες από τις συσκευές που θα ενσωματώσουν τις νέες αυτές GPUs.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5 Xbox Series X, Xbox Series S.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη