Νέος Ευρωπαϊκός Σχεδιασμός Eco Design για τα κλιματιστικά

by Aggeliki Tsoukana

Ο οικολογικός σχεδιασμός, είναι ο σχεδιασμός προϊόντων ή υπηρεσιών που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Καθιερώθηκε σαν όρος στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ωστόσο ο όρος οικολογικός σχεδιασμός αναφέρεται συχνά στην Ευρώπη, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία.

 

 

Με σεβασμό στο περιβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού 2009/125/ΕΚ θέτει οικολογικά πρότυπα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τα κλιματιστικά. Σκοπός είναι να οριστεί ένα πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η κυκλοφορία των κλιματιστικών στην αγορά με τρόπο που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η πρόταση για έναν νέο οικολογικό σχεδιασμό που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2022, αναφέρεται στο διάστημα 2022-2024 και καλύπτει νέα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια ενώ στενεύει το πλαίσιο για προϊόντα που έχουν ήδη ρυθμιστεί. Προτείνει νέους κανόνες για να καταστήσει όλα τα εμπορεύματα φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά από τη φάση του σχεδιασμού τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Τα κλιματιστικά αποτελούν προϊόντα που συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον, τόσο εξαιτίας της ενέργειας που καταναλώνουν κατά τη λειτουργία ή την κατάσταση αναμονής τους, όσο και της ενέργειας και πρώτων υλών που απαιτούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, όπως επίσης και της μεταφοράς προς τον προορισμό διάθεσης.

 

Νέο ψυκτικό υγρό R32 για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι πλήρως εναρμονισμένα με τη νέα νομοθεσία. Ήδη αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν το ψυκτικό υγρό R32 που βοηθάει το air condition να λειτουργήσει πιο αποδοτικά και να παράγει κρύο αέρα. Όλα τα ψυκτικά υγρά χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό που δείχνει πόσο επιβαρυντικά είναι για την υπερθέρμανση του πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι το R32 έχει μηδενικές επιπτώσεις στο στρώμα του όζοντος και δίκαια θεωρείται το ιδανικό υγρό για τις συσκευές νέας γενιάς. Προσφέρει μεγαλύτερα ποσοστά αποδοτικότητας, αν και εύφλεκτο δεν φέρει κανένα κίνδυνο έκρηξης, δεν είναι τοξικό και ανακυκλώνεται πιο εύκολα σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς αποτελείται από ένα μόνο υλικό. Είναι άμεσα διαθέσιμο και η παραγωγή του είναι οικονομική.

 

 

Προσπάθεια για ένα πράσινο μέλλον

Στα πλαίσια του eco design, τα κλιματιστικά νέας γενιάς παρέχουν υψηλές αποδόσεις με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Σε αυτό βοηθούν και οι σύγχρονες λειτουργίες που κατέχουν όπως είναι για παράδειγμα ο αισθητήρας ανθρώπινης παρουσίας που ανιχνεύει την κίνηση στον χώρο και θέτει το κλιματιστικό σε λειτουργία χαμηλότερης απόδοσης ή το απενεργοποιεί.

Η τεχνολογική υπεροχή των κλιματιστικών φαίνεται και από την υψηλή ενεργειακή κλάση Α+++ που εγγυάται την τέλεια ατμόσφαιρα με το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα και το χαμηλότερο δυνατό λειτουργικό κόστος.

Τέλος οι εταιρείες, στην προσπάθεια τους να παράγουν κλιματιστικά με λιγότερες εκπομπές CO2., χρησιμοποιούν όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνειδητοποιώντας ότι η ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό κλιματισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με βιώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ο νέος Ευρωπαϊκός Σχεδιασμός Eco Design πιστοποιείται μέσα από την ενεργειακή ετικέτα που συνοδεύει τα εξελιγμένα κλιματιστικά και που δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση του ρεύματος σε ψύξη και θέρμανση, για την ισχύ, την απόδοση, τη στάθμη θορύβου αλλά και την ενεργειακή κατάταξη του κλιματιστικού.

Μπορείς να δεις ακόμη