Συμβουλές καθαρισμού επαγγελματικού πλατό

by Aggeliki Tsoukana

Το επαγγελματικό πλατό αποτελεί βασικός εξοπλισμός για σχεδόν κάθε επιχείρηση εστίασης όπως αναψυκτήρια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αφού βοηθάει στον μεγάλο όγκο παραγωγής φαγητού που απαιτείται από αυτές τις επιχειρήσεις.

Όπως όλα τα μηχανήματα μέσα σε μια επαγγελματική κουζίνα, έτσι και τα πλατό απαιτούν συνεχή φροντίδα και συντήρηση για να εξασφαλιστεί τόσο η βέλτιστη λειτουργία, όσο και η σταθερά υψηλή ποιότητα και απόδοση του μηχανήματος.

Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε, αναλυτικά, γιατί είναι απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός ενός πλατό (ηλεκτρικού ή αερίου) και πώς πρέπει να γίνεται.

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του πλατό

Είτε ψήνετε κρέας, ψάρια, είτε κρέπες και τηγανίτες, τα λίπη και τα υπολείμματα της τροφής παραμένουν στην επιφάνεια του πλατό την ώρα του ψησίματος και πρέπει να απομακρυνθούν όσο γίνεται πιο άμεσα. Διαφορετικά, θα συσσωρευτούν και θα ανθρακωθούν.

Το ψήσιμο επάνω σε απανθρακωμένα υπολείμματα τροφίμων στο πλατό, θα επηρεάσει την ποιότητα του φαγητού προκαλώντας προβλήματα στην ποιότητα ψησίματος. Επιπλέον, αν δεν καθαρίζετε καλά την επιφάνεια, τα υπολείμματα και το λίπος των τροφίμων θα συσσωρεύονται όλο και περισσότερο και θα είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν μακροπρόθεσμα.

 

 

Τακτικός καθαρισμός και συντήρηση

Οι επιφάνειες ψησίματος απαιτούν ειδική μέθοδο καθαρισμού ανάλογα με τα υλικά και τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, τα πλατό χρωμίου είναι εξαιρετικά εύκολο να καθαριστούν, αλλά πρέπει να αποφύγετε τον καθαρισμό με λειαντικά αξεσουάρ ή ακατάλληλα καθαριστικά. Από την άλλη, οι επιφάνειες από μαλακό χάλυβα είναι πιο ανθεκτικές, αλλά πρέπει να καθαρίζονται επίσης με εξαιρετική προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο τακτικός καθαρισμός δεν εγγυάται μόνο την καλύτερη ποιότητα τροφίμων, αλλά επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ψησίματος. Παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και τα υψηλά πρότυπα υγιεινής.

 

Καθαρισμός ανοξείδωτου πλατό

Μπορείτε να τρίψετε και να καθαρίσετε την ανοξείδωτη επιφάνεια του πλατό χρησιμοποιώντας μία συρμάτινη βούρτσα. Χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα πλατό για να απομακρύνεται τα ξεραμένα υπολείμματα και λάδια της επιφάνειας. Μπορείτε να τα πετάτε απευθείας στο συρτάρι αποβλήτων που συνήθως έχουν τα επαγγελματικά πλατό γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έτσι, μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας, μπορείτε να το αδειάσετε στα σκουπίδια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εργασία καθαρισμού θα πρέπει να γίνεται ενώ η πλάκα είναι ακόμα ζεστή. Ειδικά όταν τα υπολείμματα είναι πολύ ξερά και δεν απομακρύνονται εύκολα με τη συρμάτινη βούρτσα. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αυτό μπορεί να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και στο τέλος της ημέρας, αδειάζετε το συρτάρι αποβλήτων και του λιποσυλλέκτη, και καθαρίζετε εξωτερικά με ένα πανί.

Χρησιμοποιείται πάντα τα κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα για ανοξείδωτες επιφάνειες. Μετά τον καθαρισμό φροντίστε να ρίχνετε λίγο λάδι μαγειρικό για να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο διάβρωσης (σκουριά). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε λάδι σε μορφή σπρέι.

 

 

Καθαρισμός πλατό με επικάλυψη χρωμίου

Η επιφάνεια χρωμίου είναι πολύ πιο «ευαίσθητη» σε σχέση με το ανοξείδωτο. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με περισσότερη προσοχή και ελεγχόμενες κινήσεις. Διαφορετικά, το χρώμιο μπορεί να καταστραφεί και να γρατζουνιστεί.

Έτσι, μετά από κάθε χρήση χρησιμοποιήσετε μία σπάτουλα χωρίς αιχμηρές και απότομες γωνίες και εφαρμόζοντας μικρή πίεση, όσο χρειάζεται για να απομακρύνεται τα υπολείμματα τροφής. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.

Στο τέλος της ημέρας ή και κατά τον ολικό καθαρισμό του μηχανήματος, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και μετά με ένα πανί βρεγμένο και λίγο σαπούνι τρίψτε όσο χρειάζεται για να καθαριστεί τελείως όλη η επιφάνεια του πλατό σας.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα για τον εξοπλισμό σας, καθαρίζετε τις υπόλοιπες επιφάνειες του μηχανήματος, που αποτελείται συνήθως από ανοξείδωτο, και αδειάζετε το συρτάρι λαδιών και αποβλήτων.

 

Καθαρισμός πλατό με επιφάνεια μαλακού χάλυβα

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επιφάνειες από μαλακό χάλυβα είναι ότι καθαρίζονται εύκολα, αφού τα πλατό είναι αντικολλητικά.

Όταν τα πλατό είναι ακόμα ζεστά, απομακρύνετε τα υπολείμματα και τα λίπη των τροφών και ρίξτε τα στον συλλέκτη αποβλήτων. Στο τέλος της ημέρας, πλύνετε με ζεστό νερό και αφαιρέστε τυχόν καμένα υπολείμματα. Έπειτα, πλύνετε με σαπούνι και νερό και σκουπίστε με ένα πανί την επιφάνεια ψησίματος.

Η σωστή συντήρηση του μαλακού χάλυβα είναι απαραίτητη για την αποφυγή της σκουριάς στην επιφάνεια. Ο μαλακός χάλυβας απαιτεί προσεκτικό καθαρισμό και συντήρηση για να διαρκέσει για χρόνια αφού δεν έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες. Μια σκουριασμένη επιφάνεια δεν μεταφέρει σωστά τη θερμότητα και έχει εμφανείς επιπτώσεις στην υγιεινή.

Φροντίστε να διατηρείτε το πλατό σας καθαρό και στεγνό, αφαιρώντας λιπαρές ουσίες και συσσωρεύσεις καμένων υπολειμμάτων και αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών αξεσουάρ. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό της πλάκας εφαρμόζοντας λίγο λάδι μαγειρικό για να διατηρήσετε την επιφάνεια σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Μπορείς να δεις ακόμη