Nokia 7 Plus: Η συνταγή που κάνει ένα mid-range κινητό καλύτερο από ένα flagship

by k-Admin 3

Ο κανόνας λέει πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Η τιμή ενός κινητού δείχνει από μόνη της αν κάποιο κινητό είναι καλό, μέτριο ή άριστο. Αυτός ο κανόνας ίσχυε απόλυτα στα πρώτα χρόνια της κινητής τηλεφωνίας. Με τoν καιρό οι τεχνολογίες ωρίμασαν και οι τιμές έπεσαν. Οι συνεχείς καινοτομίες έφεραν στην τσέπη μας μικροσυσκευές που κάνουν σχεδόν τα πάντα.

Οι τιμές τους τώρα πια δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Ένα “απλό” κινητό μπορεί να κάνει τα περισσότερα (αν όχι όλα) από όσα κάνει και ένα flagship. Ίσως να μην τα κάνει τόσο εντυπωσιακά, ίσως να μην τα κάνει τόσο γρήγορα. Όμως τα κάνει.

Οι τρείς γνωστές κατηγορίες που έχουμε μπροστά μας είναι τα budget, τα midrange και τα flagship phones. Τώρα υπάρχουν πάρα πολλά κινητά που δεν είναι εύκολο να τα κατηγοριοποιήσεις. Ένα από αυτά είναι το Nokia 7 Plus. Ένα κινητό που παίζει ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες γιατί έχει χαρακτηριστικά και από τις τρείς.

 

Τα δεδομένα

Πράγματα που κάποτε δεν ήταν δεδομένα σήμερα τα θεωρούμε βασικά. Μεγάλες οθόνες αφής, μπροστά και πίσω κάμερα, υποδοχή για κάρτα MicroSD και καλή μπαταρία. Αυτά κάποτε ήταν χαρακτηριστικά που τα πλήρωνες και μάλιστα αδρά.

Τώρα είναι η βάση επάνω στην οποία θα “στήσεις” το οποιοδήποτε νέο κινητό. Θα αγόραζες ένα smartphone που δεν θα είχε κάτι από τα παραπάνω; Θα έδινες χρήματα για κάτι που δεν έχει μεγάλη και καλή οθόνη αφής;

 

Πέρα από τα βασικά

Για να φτιάξεις κάτι ξεχωριστό ως κατασκευαστής πρέπει να κάνεις τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) να βελτιώσεις στο έπακρο τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά και β) να προσθέσεις νέα χαρακτηριστικά.

Για αυτό βλέπεις τα bezels να μειώνονται εντυπωσιακά. Οι τρείς και οι τέσσερεις κάμερες με image stabilization και καταγραφή σε 4Κ ή Slow Motion είναι κινήσεις της πρώτης κατηγορίας. Τι άλλο γίνεται για να βελτιωθεί η υπάρχουσα συνταγή; Μείωση των διαστάσεων και ειδικά του πάχους, όπως και βελτίωση στα υλικά. Γυαλί, μέταλλο και κεραμικά υλικά είναι τρία από τα αγαπημένα στοιχεία που υπόσχονται να κάνουν το κινητό να ξεχωρίζει.

 

 

Όμορφο vs Λειτουργικό

Ευτυχώς που υπάρχουν κυρτές οθόνες, όμορφα gimmicks και λαχταριστά designs. Είναι όμως πραγματικά χρήσιμα; Σίγουρα δεν θα θέλαμε όλα τα κινητά να είναι πλαστικά τετράγωνα κουτάκια χωρίς καμία ιδιαιτερότητα. Δεν μας αρκεί να έχουμε κάτι που “απλά θα κάνει τη δουλειά του”. Δεν θα μας ελκύει στο να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του και να παίξουμε με νέα χαρακτηριστικά. Τα εξεζητημένα χαρακτηριστικά έχουν την αξία τους. Πότε όμως φτάνουμε κοντά στην υπερβολή;

Όσα κινητά λοιπόν βασίζουν την επιτυχία τους μονάχα στην πρώτη κίνηση που είδες παραπάνω, τη βελτίωση των υπαρχόντων χαρακτηριστικών, δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν να ανεβάζουν τον πήχη. Αλλιώς θα μείνουν εκτός ανταγωνισμού και θα ξεχαστούν.

 

Η δύναμη του χρήστη

Εσύ όμως είσαι ελεύθερος να επιλέξεις καθώς ο έντονος ανταγωνισμός έχει φέρει πολλές και διαφορετικές συσκευές. Εσύ διαλέγεις ποιο κινητό σου αρέσει ανεξάρτητα με την προσπάθεια που θα κάνει ο κατασκευαστής για να σε πείσει. Εσύ έχεις τη δύναμη να αποδείξεις τι είναι αυτό που έχει τελικά αξία.

 

Το μήνυμα της αγοράς

Αυτό που έχουμε αποδείξει όλοι εμείς είναι πως τα υπερβολικά χαρακτηριστικά δεν είναι για όλους. Πάρα πολλοί από εμάς προτιμούν τα πράγματα να είναι κάπου στη μέση. Στη μέση και περισσότερο προς την κατηγορία των flagship χωρίς όμως να θέλουμε όλα τα χαρακτηριστικά  ενός flagship.

Για αυτό άρχισαν τα midrange phones να γίνονται όλο και καλύτερα, όλο και ποιο αξιόπιστα. Κάποτε τα flagships ήταν μια πολύ καλύτερη έκδοση των μέτριων κινητών. Τότε η διαφορά σε επιδόσεις ήταν μεγάλη και τα παραπάνω χρήματα που έδινες έπιαναν τόπο.

 

 

Nokia 7 Plus. Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Τώρα οι διαφορές δεν είναι στην ποιότητα των χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με την απόδοση. Τώρα εκεί που υπερτερούν τα ακριβά κινητά είναι στο επίπεδο των εξωτερικών υλικών, του design και σπανίως των λειτουργικών χαρακτηριστικών.

Σε μία τόσο αλλαγμένη αγορά χρειάζεται να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς που θα ισορροπεί ανάμεσα στα απαραίτητα χαρακτηριστικά, την τιμή και την εμφάνιση. Θα έλεγε κανείς πως το Nokia 7 Plus είναι το τέλειο παράδειγμα.

 

Χαρακτηριστικά

Την ώρα που τα λεπτότερα κινητά θυσιάζουν την απόδοση της μπαταρίας χωρίς δεύτερη σκέψη, το Nokia 7 Plus φέρνει άφθονη χωρητικότητα στα 3800mAh. Την ώρα που ένα ακριβότερο κινητό θα ψάχνει εναγωνίως Power-Bank το Nokia 7 Plus δεν θα έχει φτάσει ούτε στο 50% της μπαταρίας του.

Το εξωτερικό της συσκευής είναι εξαιρετικά ανθεκτικό όπως δηλαδή μας έχει συνηθίσει η Nokia.

Η οθόνη στο Nokia 7 Plus είναι μια δοκιμασμένη Full HD Touchcreen. Είναι υπεραρκετή για να καλύψει όλες σου τις ανάγκες στο 100% χωρίς καμία απολύτως έκπτωση. Άλλωστε οι 4Κ αναλύσεις δεν είναι απαιτητές στα κινητά. Το μέγεθός τους κάνει την υπερβολική ανάλυση να καταναλώνει ενέργεια και υπολογιστικούς πόρους χωρίς πραγματικό όφελος.

Το λογισμικό είναι stock Android και θα αναβαθμίζεται σταθερά κάθε μήνα τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Κάτι που σχεδόν κανένα flagship phone δεν μπορεί να καταφέρει.

Ο πανέξυπνος συνδυασμός χαρακτηριστικών και μπαταρίας κάνουν το κινητό να χρειάζεται λίγη ενέργεια για να τρέξει. Έρχεται με όλες τις απαραίτητες συνδέσεις όπως headphone jack (που κανείς δεν θέλει να αποχωριστεί) και USB Type – C για γρήγορη φόρτιση.

Κάτι που πάντα έκανε καλά η Nokia πέρα από την ποιότητα κατασκευής ήταν η κάμερα και το Nokia 7 Plus έρχεται με δύο φακούς ZEISS optics, παρέα με μια μπροστινή κάμερα ανάλυσης 16 MP.

Ο επεξεργαστής είναι μια έξυπνη επιλογή. Ο Qualcomm Snapdragon 660 κρατά τη σωστή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και κατανάλωσης. Τα 4 GB RAM και τα 64 GB εσωτερικής μνήμης είναι αρκετά για κάθε app. Τα συνεχή updates του Android είναι η εγγύηση πως η RAM και ο επεξεργαστής θα τρέχουν με τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις απόδοσης ανά πάσα στιγμή. Σε βάθος λίγου χρόνου το Nokia 7 Plus θα πλησιάσει πολύ ένα flagship phone που θα τρέχει ακόμα τη βασική έκδοσή του.

 

 

Εμφάνιση

Ένα απλό και minimal σχέδιο με βασικά χρώματα δίνει στο Nokia 7 Plus ένα σοβαρό ύφος χωρίς όμως να γίνεται βαρύ. Το απαραίτητο τώρα πια fingerprint scanner είναι παρόν και ευτυχώς έχει τοποθετηθεί σε λογική θέση. Ούτε μέσα στο menu button ούτε κάτω από το γυαλί. Είναι εκεί που πρέπει για να κάνει γρήγορα τη δουλειά του και ξέρεις πως δεν πρόκειται να χαλάσει ποτέ.

Το πλεονέκτημα ενός ανθεκτικού κινητού είναι πως δεν χρειάζεται έξτρα θήκη προστασίας. Κάτι που είναι απαραίτητο για τα flagship phones που είναι φτιαγμένα με γυαλί. Διαθέτουν ένα πανέμορφο design που κάνει όμως τη συσκευή να γλιστράει από το χέρι σου. Αγοράζεις λοιπόν μια προστατευτική θήκη με αντιολισθητικό υλικό, η οποία κρύβει όλο το design. Δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα.

Το Nokia 7 Plus είναι φτιαγμένο σαν… τανκ με υλικά που δεν θα γλιστρήσουν στο χέρι σου. Παρόλα αυτά η Nokia σου δίνει και μια διάφανη θήκη σιλικόνης για να νοιώθεις 110% σίγουρος ότι δεν θα πάθει ποτέ τίποτα.

 

Τώρα Vs Σε λίγο

Αν σκέφτεσαι ακόμα τι κινητό αξίζει να αγοράσεις και είσαι ανάμεσα στο Nokia 7 Plus και ένα flagship phone, υπολόγισε τα εξής:

Το Nokia 7 Plus έχει τώρα την καλύτερη σχέση τιμής και απόδοσης. Είναι μια αξιόπιστη μάρκα και αποτελεί ένα στιβαρό κινητό. Έχει ίσως όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα το κάνουν να τρέξει τα πάντα, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο ένα πανάκριβο flagship. Οι διαφορές βρίσκονται σε ms και όχι σε δευτερόλεπτα.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις θα το διατηρούν σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια. Ποιο άλλο κινητό μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο; Σε ένα χρόνο από τώρα θα αποδίδει πολύ καλύτερα από τα περισσότερα κινητά της γενιάς του. Θα “ρίχνει” σε επιδόσεις ακόμα και σε καινούρια κινητά της κατηγορίας του.

Φυσικά δεν είναι το απόλυτο κινητό. Είναι όμως μία από τις ελάχιστες συσκευές που πετυχαίνει τόσο καλά την ισορροπία ανάμεσα στο αναγκαίο και το επιθυμητό. Είναι σίγουρα μια επιλογή που δεν πρόκειται να μετανιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το Nokia 7 Plus είναι καλύτερο σε καθημερινή χρήση από ένα πολύ ακριβότερο κινητό.

 

 

Τι θα θέλαμε να έχει

Αν έχει να ζηλέψει κάτι το Nokia 7 Plus από τα πολύ ακριβότερα phones είναι το γεγονός ότι δεν είναι αδιάβροχο. Το μοναδικό μειονέκτημα σε σχέση με την κατασκευή του και το μόνο πράγμα που έχει να ζηλέψει. Την ίδια στιγμή πολλά άλλα κινητά έχουν πολλά να ζηλέψουν από το παράδειγμα του Nokia 7 Plus.

Μπορείς να δεις ακόμη