Μηχανές espresso: Τα πιο συχνά προβλήματα και οι λύσεις τους!

by K Admin

 

Η αγαπημένη σου μηχανή espresso βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον πάγκο της κουζίνας και λειτουργεί σε καθημερινή βάση για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις ροφήματα με μοναδική γεύση κι άρωμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις συσκευές που έχουν συχνή χρήση, είναι λογικό κάποια στιγμή να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα και να χρειαστεί φροντίδα, τη δική σου, ή ενός εξειδικευμένου τεχνικού.

Παρακάτω θα βρεις τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη μηχανή σου και το πώς μπορείς, αλλά και το πώς να τ’ αντιμετωπίσεις:

 

Η καφετιέρα δεν λειτουργεί

Εφόσον έχεις ελέγξει ότι ο διακόπτης είναι σε ένδειξη λειτουργίας (π.χ. στο ΟΝ), τότε πιθανώς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παροχή ρεύματος στην οποία είναι συνδεδεμένη η συσκευή. Αρχικά, σιγουρέψου ότι το φις της μηχανής έχει συνδεθεί σωστά στη πρίζα –βγάλε και ξαναβάλε το φις της συσκευής στην πρίζα. Μπορείς, επίσης, να ελέγξεις μήπως το πρόβλημα είναι ηλεκτρολογικό (προβλήματα στις καλωδιώσεις, πίνακας ρεύματος κ.λπ.). Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μ’ έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

 

Η μηχανή φαίνεται να λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχει εκροή καφέ

Έλεγξε αν έχεις ανοίξει την παροχή νερού. Διαφορετικά η μηχανή χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα, καθώς τα υπολείμματα εμποδίζουν τη ροή του νερού. Η μηχανή του εσπρέσο, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά. Εάν η μηχανή εξακολουθεί να μην παράγει καφέ, τότε θα πρέπει ν’ απευθυνθείς σ’ έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

 

Ο καφές δεν είναι αρκετά ζεστός

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι τα φλιτζάνια είναι κρύα. Ζέστανε τα φλιτζάνια με ζεστό νερό, ή τοποθέτησέ τα πάνω στη μηχανή για ν’ αποκτήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Να θυμάσαι επίσης ότι η ενεργοποίηση της μηχανής θα πρέπει να γίνεται λίγα λεπτά πριν από την πρώτη παρασκευή, ώστε το εσωτερικό της να έρθει στη σωστή θερμοκρασία. Πολλές μηχανές espresso έρχονται εξοπλισμένες με πλάκα θέρμανσης που διατηρεί τα φλιτζάνια ζεστά, ενισχύοντας έτσι τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

 

Ο καφές είναι πολύ νερουλός

Η αιτία μπορεί να «κρύβεται» είτε στη λανθασμένη δοσολογία, είτε στη λανθασμένη επιλογή μείγματος καφέ. Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο, ίσως πρέπει ν’ αυξήσεις τη δοσολογία καφέ. Αν η μηχανή σου είναι εξοπλισμένη με μύλο άλεσης καφέ, δοκίμασε να τον ρυθμίσεις σε πιο ψιλή άλεση. Ο καφές, άλλωστε, είναι ένα φυσικό προϊόν και τα χαρακτηριστικά του ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση, το μείγμα και το καβούρδισμα. Για παράδειγμα, η ποικιλία Robusta δίνει πιο δυνατό, πικρό τόνο στη γεύση του καφέ, σε σχέση με τη ποικιλία Arabica που έχει μια γλυκιά, μεστή γεύση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέχρι να βρεις τη σωστή δοσολογία και το κατάλληλο άλεσμα, ίσως χρειαστεί να φτιάξεις αρκετά φλιτζάνια καφέ.

 

 

Ο καφές έχει όξινη γεύση

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει καθαριστεί σωστά η μηχανή. Το δοχείο του νερού καλό είναι να το καθαρίζεις πιο συχνά χρησιμοποιώντας αποσκληρυντικά κι αφαλατωτές. Να χρησιμοποιείς μόνο ειδικά καθαριστικά που δρουν χωρίς ν’ αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού και πάντα να ξεβγάζεις καλά με άφθονο νερό όλες τις επιφάνειες.

Άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι η λανθασμένη αποθήκευση του καφέ, κάτι που σημαίνει ότι είναι αποθηκευμένος για αρκετό χρονικό διάστημα σε ζεστό, υγρό μέρος κι έχει χαλάσει. Θα πρέπει ν’ αποθηκεύεις τον καφέ σε ξηρό μέρος, όπου επικρατεί θερμοκρασία δωματίου. Αφού ανοίξεις τη συσκευασία του καφέ σφράγισέ τη καλά, ή αποθήκευσε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο.

 

Υπερβολικά αργή εκροή καφέ

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο καφές που χρησιμοποιείς είναι πολύ λεπτά αλεσμένος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ αλλάξεις μείγμα καφέ, ή ρύθμισε την άλεση σε πιο τραχύ αποτέλεσμα. Διαφορετικά η μηχανή χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα, καθώς τα υπολείμματα εμποδίζουν τη ροή του καφέ.

 

Διαρροή νερού από τη βάση της καφετιέρας

Η πιο πιθανή αιτία είναι να υπάρχει πολύ νερό στο δοχείο περισυλλογής υγρών. Αφού βεβαιωθείς ότι η μηχανή είναι απενεργοποιημένη και κρύα, καθάρισε το δοχείο περισυλλογής υγρών.

 

Το ακροφύσιο δε βγάζει ζεστό νερό ή ατμό

Μπορεί να μην έχει θερμανθεί επαρκώς το μπόιλερ. Περίμενε μερικά λεπτά και δοκίμασε ξανά. Διαφορετικά, η οπή του σωλήνα ατμού/ζεστού νερού είναι βουλωμένη. Καθάρισέ τη με μια βελόνα. Πριν κάνεις αυτήν την εργασία, βεβαιώσου ότι η μηχανή είναι απενεργοποιημένη και κρύα.

Αν εξακολουθείς ν’ αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τη μηχανή, σου συνιστούμε να μην επιχειρήσεις να την επισκευάσεις μόνος σου για δύο βασικούς λόγους: α) μπορεί να ισχύει ακόμα η εργοστασιακή εγγύησή της β) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνεις τα πράγματα χειρότερα κι ακόμα και μια μικρή βλάβη να σου στοιχίσει ακριβά.

 

 

Να θυμάσαι, τέλος, ότι ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιμήκυνση του κύκλου ζωής της μηχανής. Μην ξεχνάς ότι η μηχανή σου εκτίθεται συνεχώς σε υγρασία, καφέ κι άλατα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη