Ο ατμός στην καθαριότητα του σπιτιού

by K Admin

 

Η καθημερινότητα είναι ασφυκτικά γεμάτη από υποχρεώσεις και ο χρόνος που απομένει για να απολαύσεις λίγες στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι, τις περισσότερες φορές είναι ελάχιστος. Σίγουρα λοιπόν, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις καθημερινά, είναι να δαπανάς χρόνο σε δουλειές του σπιτιού. Από την άλλη όμως, η καθαριότητα του σπιτιού είναι απαραίτητη εάν θέλεις να κρατήσεις την οικογένειά σου και τον εαυτό σου ασφαλή από ρίπους, μικρόβια και βακτήρια. Μια πολύ αποτελεσματική λύση για αποτελεσματική και γρήγορο καθάρισμα είναι η χρήση ενός ατμοκαθαριστή.

 

Τι κερδίζεις με έναν ατμοκαθαριστή

Ο καθαρισμός ενός σπιτιού μπορεί να απαιτεί διάφορους τύπους εργαλείων καθαρισμού και απορρυπαντικών. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά τζαμιών για τα παράθυρά μας, λύσεις καθαρισμού για ξύλινα δάπεδα καθώς και καθαριστικά για τις κεραμικές επιφάνειες. Αυτή η «εξειδίκευση» λοιπόν, μας ωθεί να αγοράζουμε -κάθε τόσο- τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους προϊόντων και εργαλείων καθαρισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα μόνο εργαλείο, τον ατμοκαθαριστή.

Η δύναμη του ατμού είναι τόσο αποτελεσματική που δε χρειάζεσαι χημικά καθαριστικά και για τους πιο μικρούς πόρους. Με ένα ατμοκαθαριστή, όχι μόνο μπορείς να εξαλείψεις τα χημικά κατάλοιπα στο σπίτι σου εξασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο χώρο ειδικά για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα, αλλά και να μειώσεις την ποσότητα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Η καθαριστική δράση του ατμού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να απομακρύνει ακόμα και τους πιο επίμονους ρύπους. Ο ατμός εισχωρεί ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία εξουδετερώνοντας όλες τις βρωμιές και τους παθογόνους μικροοργανισμούς γρήγορα και αποτελεσματικά. Μάλιστα, οι ατμοκαθαριστές, όπως της Black & Decker εξουδετερώνουν το 99.9% των μικροβίων.

Επιπλέον, ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για προϊόντα καθαρισμού. Δε χρειάζεται να έχεις ξεχωριστά καθαριστικά για το μπάνιο, τα παράθυρα, τους καθρέφτες κ.λπ. Ένας ατμοκαθαριστής μπορεί να αντικαταστήσει πολλά από αυτά τα καθαριστικά, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε τόσο να ξοδεύεις χρήματα. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείς χρήματα, χώρο καθώς επίσης και χρόνο, αφού καθαρίζεις πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσες την παραδοσιακή σφουγγαρίστρα.

 

Πώς λειτουργεί ο ατμοκαθαριστής

Ο ατμοκαθαριστής λειτουργεί με ρεύμα και χρησιμοποιεί το νερό για την παραγωγή ατμού. Ειδικότερα, το νερό θερμαίνεται σε εσωτερικό θερμαντήρα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και έτσι παράγεται ατμός. Η πίεση του ατμού εξαρτάται από τον τύπο του ατμοκαθαριστή. Όσο πιο ισχυρή είναι η πίεση που εκτοξεύεται ο ατμός, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά διασπώνται και στη συνέχεια απομακρύνονται όλες οι ακαθαρσίες, λίπη, απορρυπαντικά και όλα τα σωματίδια που δεν αποτελούν μέρος της επιφάνειας.

Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η υψηλή θερμοκρασία του ατμού, η οποία εξουδετερώνει τα βακτηρίδια και άλλα παθογόνα, όπως μούχλα, ψύλλους, τα αυγά των ψύλλων, και τα ακάρεα της σκόνης. Το αποτέλεσμα είναι μια επιφάνεια απολυμασμένη, υποαλλεργική, και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές. Παράλληλα, η υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση του ατμού, βοηθά στο να περιοριστεί το τρίψιμο ενός επίμονου λεκέ στην επιφάνεια.

 

 

Τι μπορείς να καθαρίσεις με έναν ατμοκαθαριστή

Με τη χρήση του ατμού μπορείς να καθαρίσεις σχεδόν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Ανάλογα, λοιπόν, τις ανάγκες σου μπορείς να βρεις έναν ατμοκαθαριστή που να τις καλύπτει και να είναι ιδανικός για :

 

Δάπεδα και πλακάκια

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ατμοκαθαριστή για να κάνεις τα δάπεδά σου καθαρά και λαμπερά. Οι ατμοκαθαριστές λειτουργούν αποτελεσματικά σε κάθε τύπο δαπέδου, από κεραμικά πλακάκια και ξύλινα πατώματα, μέχρι δάπεδα από μελαμίνη (εφόσον είσαι βέβαιος ότι έχει στρωθεί και κολληθεί από επαγγελματίες).

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται. Μάλιστα, τα καλής ποιότητας ξύλινα πατώματα δε χρειάζονται καν χημικά για το καθάρισμά τους. Αντίθετα, οι ατμοκαθαριστές δεν χρησιμοποιούν καθόλου απορρυπαντικό ή σαπούνι, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για ξέπλυμα. Αυτό σου επιτρέπει, με μία μικρή ποσότητα νερού, να καθαρίσεις δάπεδα από μελαμίνη ή ακόμα και βερνικωμένο παρκέ (αρκεί να μην είναι περασμένα με λάδι ή κερί).

 

Χαλιά και μοκέτες

Ο ζεστός ατμός είναι εξαιρετικά ισχυρός. Μπορεί να απομακρύνει ακόμη και τις πιο επίμονες βρωμιές και ακαθαρσίες από τις ίνες των χαλιών καθαρίζοντάς τις σε βάθος. Επιπλέον, αυτή η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει σχεδόν όλα τα γνωστά μικρόβια και βακτήρια. Έτσι, τα χαλιά σου δεν καθαρίζονται απλά από τη σκόνη και τους ρύπους, αλλά απολυμαίνονται από τις ιδιότητες του ατμού καθιστώντας το σπίτι ασφαλέστερο για τους πάσχοντες από αλλεργίες.

Ο ατμοκαθαριστής μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για να απομακρύνεις εύκολα ορισμένους λεκέδες τοπικά. Χρησιμοποίησε το ειδικό εξάρτημα (με ή χωρίς βούρτσα) και μετακινήσου αργά πάνω από τη λερωμένη περιοχή αφήνοντας τον ατμό να εισχωρήσει. Σκούπισε με τη βούρτσα ή μια καθαρή πετσέτα και έπειτα σφούγγισε απαλά το σημείο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ελέγχεις τη σταθερότητα των χρωμάτων παίρνοντας μια καθαρή, υγρή πετσέτα και τρίβοντας απαλά μια μικρή περιοχή στην άκρη του χαλιού. Αν βγει χρώμα πάνω στην πετσέτα, μπορεί να χρειαστεί στεγνό καθάρισμα. Επίσης, μετά το καθάρισμα με ατμό, πατάς ή σκουπίζεις το χαλί μόνο αφού στεγνώσει τελείως.

 

Κουρτίνες, στρώματα, και ταπετσαρίες

Μία σημαντική κατηγορία ρύπων είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και τα απόβλητα των ακάρεων της σκόνης – δεύτερη αιτία μετά τη γύρη στην πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Ο ατμοκαθαριστής είναι μία εξαιρετική λύση για να δημιουργήσεις μια απόλυτα καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου εξουδετερώνοντας αυτά τα αλλεργιογόνα από το στρώμα, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τα επικαλυμμένα έπιπλα. Επιπλέον, στο παιδικό δωμάτιο, μπορείς να απολυμάνεις τις κουρτίνες, το στρώμα στο κρεβάτι του μωρού και το χαλί του.

 

Καθάρισμα εσοχών στα πλακάκια

Ένας ατμοκαθαριστής μπορεί επίσης να καθαρίσει αποτελεσματικά τις εσοχές στα πλακάκια. Εάν έχεις προσπαθήσει ποτέ να αφαιρέσεις τη βρωμιά από τις εσοχές, σίγουρα γνωρίζεις ότι αυτή είναι μία επίπονη δουλειά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ατμού, μπορείς να κάνεις τα κεραμικά πλακάκια σου να φαίνονται πεντακάθαρα και λαμπερά ξανά. Ακόμα και η επίμονη βρωμιά που έχει ξεραθεί μπορεί να αφαιρεθεί αν χρησιμοποιήσεις ατμό απευθείας πάνω της.

 

Μπάνια και τουαλέτες

Το μπάνιο είναι από τους χώρους του σπιτιού που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια. Γι’ αυτό και η απολύμανση των ειδών υγιεινής είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικά. Ωστόσο, ορισμένα σημεία, όπως η λεκάνη της τουαλέτας, είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστούν και να απολυμανθούν αποτελεσματικά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ατμοκαθαριστή για να καθαρίσεις αυτές τις εστίες μικροβίων και παράλληλα να δώσεις λάμψη σε χρόνο μηδέν. Αξιοποίησε τα αξεσουάρ του ατμοκαθαριστή σου και καθάρισε τη μπανιέρα και τη ντουζιέρα, το νιπτήρα, τις βρύσες, τα πλακίδια τοίχων, τους καθρέπτες κ.λπ. Ακόμα και τα επίμονα υπολείμματα αλάτων και σαπουνιού μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με τη δύναμη του ατμού. Παράλληλα, ο τακτικός καθαρισμός με ατμό αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στο μέλλον.

 

Παράθυρα και καθρέπτες

Ενώ το χαρτί κουζίνας ή τα πανιά καθαρισμού μπορεί να αφήσουν χνούδια και ραβδώσεις σε τζάμια και καθρέπτες, ο ατμοκαθαριστής μπορεί να απομακρύνει ρύπους, θαμπάδες και δαχτυλιές με ένα μόνο πέρασμα. Ορισμένα μοντέλα έρχονται με ειδικό εξάρτημα για τον καθαρισμό τζαμιών και καθρεπτών, το οποίο χρησιμοποιεί ένα πανί μικροϊνών – για εξαιρετικά σχολαστικό καθάρισμα. Έτσι, χωρίς τη χρήση χημικών και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, τα τζάμια γίνονται αόρατα και ο καθρέπτες τέλειοι!

 

Κουζίνα: Εστίες, φούρνος, ανοξείδωτες επιφάνειες, πάγκοι, πλακάκια, αρμοί

Οι γυάλινες κεραμικές εστίες αποτελούν πρόβλημα για πολλές μεθόδους καθαρισμού. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους ατμοκαθαριστές. Αξιοποιώντας τη δύναμη του ατμού, ο ατμοκαθαριστής θα απομακρύνει ξεραμένα λίπη και άλλους ρύπους από τις γυάλινες εστίες χωρίς να τις γρατζουνίσει. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εξαρτήματα, μπορείς να καθαρίσεις τις εσοχές και τις άκρες της εστίας και, φυσικά, το φούρνο σου.

Κουζίνα, όμως, δεν είναι μόνο οι εστίες και ο φούρνος. Με τον ατμοκαθαριστή μπορείς επίσης να αφαιρέσεις τις λιπαρές επικαθίσεις από: τον απορροφητήρα, τις ανοξείδωτες επιφάνειες, τους πάγκους, τα πλακάκια και τους αρμούς. Και όλα αυτά, χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών και επίμονο τρίψιμο.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, οι ατμοκαθαριστές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, υγιεινοί και οικολογικοί, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού μέσα στο σπίτι. Σε σκληρές επιφάνειες, στην κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα, σε τζάμια, καθρέπτες, ευαίσθητες επιφάνειες επίπλων, κοκ. Και όλα αυτά, εξασφαλίζοντας απόλυτη υγιεινή για εσένα και την οικογένειά σου.

 

Δες στο σχετικό επεισόδιο Try Me πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι εσύ τους ατμοκαθαριστές της Black & Decker

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη