Ο κορυφαίος εξοπλισμός για ορειβασία και outdoor activities

by Zikou Stella

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για green exercise έφτασε: Ο χειμώνας είναι μια περίοδος που ενδείκνυται για μία σειρά από outdoor activities.
Υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το ψάρεμα κ.α. αποτελούν τις συνηθέστερες και πιο δημοφιλείς επιλογές ασκήσεων σε εξωτερικό περιβάλλον και στη φύση.
Αποδεδειγμένα οι outdoor activities προκαλούν αμέτρητα οφέλη. Η άσκηση στο φυσικό περιβάλλον (σε λόφους, βουνά, δάση, πάρκα, παραλίες) σχετίστηκε με αυξημένο αίσθημα αναζωογόνησης και ενέργειας καθώς και με μειωμένη ένταση, σύγχυση κτλ. Βελτιώνει γενικότερα την ψυχική σου υγεία και αδειάζει το μυαλό σου.
Οι υπαίθριες & αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής αποτελούν το πιο δυνατό μέσο εκτόνωσης για τον άνθρωπο της πόλης, που τρέχει όλη μέρα από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα.
Αν σκεφτείς τα αμέτρητα βουνά, παραλίες, δάση που διαθέτει η Ελλάδα, και φυσικά όταν αναλογιστείς τα οφέλη των υπαίθριων δραστηριοτήτων για την υγεία σου, τότε δεν θα το σκεφτείς περαιτέρω: θα γίνεις κι εσύ ένας δραστήριος, outdoor, αθλητικός τύπος! Μην κάθεσαι σπίτι, επίλεξε τον κορυφαίο εξοπλισμό και πάρε τα… βουνά.

 

 

O οργανωμένος ορειβάτης

Μία ευχάριστη χειμωνιάτική δραστηριότητα είναι η ορειβασία, ένα χόμπι που τα τελευταία χρόνια κερδίζει φανατικούς οπαδούς, καθώς συνδυάζει γυμναστική και απόλυτη επαφή με τη φύση. Για να επιδοθείς με επιτυχία σε αυτή τη δραστηριότητα, φρόντισε να είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος έτσι ώστε να είσαι πάντα ασφαλής και ξέγνοιαστος. Πέραν της κατάλληλης στολής και παπουτσιών, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα όπως τρόφιμα, νερό σε υδροδοχείο (π.χ. το Panda Ορειβατικό 600ml με κρίκο ανάρτησης είναι ιδανικό), μια αλλαξιά ρούχα, μίνι φαρμακευτικό κιτ κ.ο.κ. Ένα ευρύχωρο, εύχρηστο και πρακτικό σακίδιο που θα σου λύσει τα χέρια είναι το Panda Elbrus, 75l φτιαγμένο από αδιάβροχο ύφασμα για όλες τις συνθήκες και Air Flow System στην πλάτη για αερισμό. Για περισσότερες επιλογές, περιηγήσου εδώ.

Για να είσαι σίγουρος σε κάθε σου βηματισμό, θα ήταν καλό να εξοπλιστείς με ένα σετ μπατόν ορειβασίας, όπως τα τηλεσκοπικά Compass Carbon από ανθρακόνημα, που αποτελούνται από 3 μέρη, κατάλληλα για επιπλέον στήριξη και αίσθηση ασφάλειας ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία. Για παν ενδεχόμενο, έχε μαζί σου και μια ανακλαστική ταινία για υψηλή ορατότητα, όπως η Mcnett Tenacious Reflelctive Fabric Tape που είναι ιδανική για επιδιόρθωση και βελτίωση του ρουχισμού και του εξοπλισμού σου.

Εάν δε, είσαι από τους επαγγελματίες του σπορ και θες να μετράς τις επιδόσεις σου, αλλά και να μην χάνεσαι, μην ξεχάσεις να επενδύσεις σε ένα smartwatch ή ακόμη καλύτερα ένα activity tracker που θα παρακολουθεί την κάθε σου κίνηση. Μια καλή επιλογή είναι το Xiaomi Smart Band 7 NFC, ένα ανθεκτικό activity tracker που υποστηρίζει 110+ λειτουργίες άθλησης και ενσωματώνει ολοήμερη παρακολούθηση SpO2, καρδιακού ρυθμού, ποιότητας ύπνου, κλπ. Τέλος, εάν το επιθυμείς, μπορείς να καταγράψεις σε πραγματικό χρόνο τις περιπέτειές σου στο βουνό, χρησιμοποιώντας μια ευέλικτη action camera, όπως η σύγχρονη GoPro HERO10 Black Action Camera, με αμέτρητες δυνατότητες.

 

 

Απόδραση στη φύση

Αν ετοιμάζεσαι για απόδραση στη φύση που θα συνδυαστεί με άσκηση, τύπου yoga, αλλά και για ολιγόωρη/ολιγοήμερη παραμονή, τότε εκτός από καλή διάθεση πρέπει να έχεις και σωστή οργάνωση. Έχεις πολλές, οικονομικές και αξιόπιστες επιλογές.

Πρώτο και κύριο μέλημα σου είναι η προμήθεια υπνόσακου. Σε μπλε και χακί χρώμα ο αδιάβροχος υπνόσακος Amazon της Campus θα σε βολέψει. Η σκηνή της Campus θα γίνει το αγαπημένο σου “αξεσουάρ” σε κάθε περιπέτεια. Εσύ και δύο ακόμα άτομα χωράτε άνετα, ώστε να περάσετε όμορφα στο camping. Διαθέτει πόρτες και παράθυρα με κουνουπιέρα και φερμουάρ.

To αφρώδες υπόστρωμα της εταιρείας Campus δεν χρειάζεται φούσκωμα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να τρυπήσει. Εξαλείφει αποτελεσματικά τις ανομοιομορφίες στο έδαφος, προστατεύει από το κρύο και την υγρασία και χάρη στο μαλακό σχεδιασμό προσφέρει άνεση και ξεκούραση. Τυλίγεται σε μορφή ρολού για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση! Κάνε τις εξορμήσεις σου πιο άνετες από ποτέ.

Αν τυχόν σκοπεύεις να το ξενυχτήσεις, μην ξεχάσεις τον εύχρηστο, φορητό φακό LED (2 σε 1) από την ABBEY Camp. Μπορείς να τον τοποθετήσεις εύκολα οπουδήποτε, χάρη στον περιστρεφόμενο γάντζο και το μαγνήτη στο πίσω μέρος.

Τέλος, μην ξεχάσεις μία ισοθερμική θήκη για μπουκάλι 1.5L με ιμάντα μεταφοράς, την Panda Outdoor τσάντα – ψυγείο χωρητικότητας 36L από εξωτερικό υλικό 70D Nylon, το παγούρι θερμός της εταιρείας Panda που είναι κατάλληλο τόσο για ζεστά όσο και για κρύα ροφήματα. Το καπάκι του γίνεται και κύπελλο για να μπορείς να απολαμβάνεις καλύτερα ή να μοιράζεσαι το ρόφημά σου.

 

 

Για τους θαλασσόλυκους

Το ψάρεμα και η κατάδυση αποτελούν τα πιο αγαπημένα activities όσων λατρεύουν το υδάτινο στοιχείο. Ιδιαίτερα η αλιεία βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις πολλών Ελλήνων. Ο εξοπλισμός και εδώ είναι απαραίτητος. Μην ξεχάσεις πετονιές, αγκίστρια, νήματα. Το Thunder είναι ένα εξαιρετικό καλάμι για surfcasting, κατασκευασμένο από άριστο carbon, πολύ ελαφρύ, με οδηγούς βαριού τύπου διπλής σύνδεσης, δετούς και επικαλυμμένους και μήκος 4,2m. Για να μην ψάχνεις τα πράγματα από δω κι από κει, προμηθεύσου το αδιάβροχο XDive τσαντάκι μέσης, ποιοτικής κατασκευής και μεγάλης χωρητικότητας.

Όσον αφορά στην κατάδυση, τα απαραίτητα είδη που πρέπει να έχεις είναι τα βατραχοπέδιλα, μάσκα και αναπνευστήρες. Τα πέδιλα Migra κλειστού τύπου, μαύρου χρώματος με μαλακό και άνετο πέλμα αποτελούν μια ιδανική και οικονομικότατη λύση. Η μάσκα θαλάσσης Scuba Force Vito με κρύσταλλα tempered glass και εργονομικά κλιπς για εύκολη ρύθμιση είναι αυτό που ψάχνεις. Ο XDive Tech Αναπνευστήρας φέρει σύστημα Anti-slip στο πάνω μέρος για την αποφυγή διείσδυσης νερού. Με βαλβίδα διαφυγής για γρήγορη και αποτελεσματική εκκένωση του σωλήνα. Έχει εργονομικό σχεδιασμό για εύκολη αναπνοή και κίνηση.

 

 

Κατάγραψε τα πάντα

Εσύ ήξερες ότι ένα αρκετά ανερχόμενο χειμερινό – και όχι μόνο – χόμπι είναι η εξερεύνηση/παρατήρηση; Υπάρχουν όμιλοι και groups ατόμων στα social media που συχνά διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης, εστιάζοντας στα αστέρια, στα πουλιά, σε ζώα του δάσους, στα φυτά, καταγράφοντας τις συνήθειες και τις κινήσεις τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν μια τέτοια δραστηριότητα σε ιντριγκάρει, τότε μάθε ότι με τα κατάλληλα “εργαλεία” μπορείς κι εσύ να γίνεις μέλος μιας τέτοιας ομάδας και να παρατηρήσεις τη φύση με… άλλο μάτι. Ένα απαραίτητο αξεσουάρ είναι τα κιάλια, που θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις στις λεπτομέρειες! Από τα πιο δυνατά, είναι τα Olympus 10Χ42 PRO με δυνατότητα μεγέθυνσης Χ10 και εύρος οπτικού πεδίου 6.2, τα οποία διαθέτουν φακούς και πρίσματα πολλαπλής επίστρωσης για απόλυτα ευκρινείς, φωτεινές εικόνες. Για τους αρχάριους, μια καλή λύση είναι τα Discovery Gator 8-20×40 με μεταβλητή μεγέθυνση (x): 8 – 20 και μεγάλο εύρος οπτικού πεδίου.

Εάν πάλι θέλεις να απογειώσεις την εμπειρία, εξοπλίσου με ένα drone, για να καταγράφεις από ψηλά real-time όλα όσα σε ενδιαφέρουν. Επίλεξε ένα drone όπως το Dji 3 Fly More Combo Drone, ένα εξαιρετικά ελαφρύ μηχάνημα με μεγάλη διάρκεια ζωής με εξαιρετικές λειτουργίες. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, το True Vertical Shooting για φανταστικές λήψεις στα social media. Όσο για τους ρομαντικούς, που προτιμούν την παρατήρηση των άστρων, το εργαλείο που χρειάζονται είναι ένα τηλεσκόπιο. Το Celestron Νexstar 102 SLT είναι ένα εύχρηστο τηλεσκόπιο με βάση από ανοξείδωτο ατσάλι, με ισχυρή εστιακή απόσταση για τις πιο ευκρινείς και φωτεινές εικόνες από το απέραντο ουρανό!

Οι υπαίθριες δραστηριότητες φέρνουν τον άνθρωπο σε απευθείας, άμεση επαφή με τη φύση, απομακρύνοντας τον από τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσφέροντας παράλληλα σωματική και συναισθηματική αποφόρτιση.

Οι outdoor δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να επιδοθείς και αυτό τον χειμώνα είναι αμέτρητες. Είτε είσαι λάτρης του μπάσκετ, είτε του ποδοσφαίρου, είτε αγαπάς το τραμπολίνο, το τρέξιμο ή άλλα αθλήματα εξωτερικού χώρου, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και θα τις βρεις όλες στην ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επιλογές, περιηγήσου στο kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη