|  | 

Κουζίνα

Σαλατογεύματα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Συνταγές για 4 χορταστικές σαλάτες για το σπίτι, το γραφείο, το πικνικ, την παραλία που θα τις λατρέψεις και θα θέλεις να τις τρως όλο το καλοκαίρι σαν ένα ελαφρύ γεύμα, μεσημεριανό ή βραδινό.

 

Μακαρονοσαλάτα με ψητά λαχανικά και πέστο βασιλικού

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. πένες
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 κολοκύθι μεγάλο
  • 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί
  • 150 γρ. ντοματίνια
  • 3 κ.σ. πέστο βασιλικού
  • 100 γρ. φέτα τρίμμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Μερικά φυλλαράκια βασιλικού για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και την αφήνουμε να πάρει βράση. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά.
  2. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Κόβουμε τις πιπεριές σε φιλέτα και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε τα λαχανικά σκόρπια στα ταψιά.
  3. Τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ το νερό στην κατσαρόλα έχει πάρει βράση. Το αλατίζουμε και ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πέστο βασιλικού.
  5. Όταν είναι έτοιμα και τα λαχανικά τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η σαλάτα πριν προσθέσουμε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση κι ελαφρώς αλατισμένα.
  6. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα πασπαλίζοντας με την τριμμένη φέτα και με ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού.

 

Σαλάτα με κινόα, κοτόπουλο, μάνγκο και αβοκάντο

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 αβοκάντο
  • 1 μάνγκο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ή κόλιανδρο
  • 2 λάιμ (ξύσμα και χυμό)
  • Ελαιόλαδο
  • Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά και την στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Την ξεπλένουμε τρίβοντας την ελαφρά.
  2. Την βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Όταν πάρει βράση σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει το νερό.
  3. Παράλληλα, πασπαλίζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και αλάτι και τα ψήνουμε ολόκληρα σε ψηστιέρα ή σχαροτήγανο που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει καλά, μέχρι να ψηθούν σε βάθος.
  4. Όταν είναι έτοιμη η κινόα, την περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύσμα από λάιμ και την αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το χυμό ενός λάιμ και λίγο ελαιόλαδο. Κόβουμε και το μάνγκο σε μικρά κομμάτια.
  6. Στρώνουμε την κινόα σε πιατέλα και από πάνω βάζουμε το ψημένο κοτόπουλο κομμένο σε φέτες ή μπουκιές. Προσθέτουμε το αβοκάντο, το μάνγκο, φυλλαράκια από μαϊντανό ή κόλιανδρο.
  7. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι με καπάκι το χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ μαζί με 50 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

 

Ρυζοσαλάτα με τόνο και πολύχρωμα λαχανικά

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • 2 κονσέρβες τόνο
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 20 ντοματίνια κομμένα στα 4
  • 15 ελιές Καλαμών (ή άλλες της αρεσκείας μας)
  • 1 λάιμ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

 

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το μπασμάτι σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά.
  2. Το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 3 φλιτζάνια νερό και αλάτι και όταν πάρει βράση σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  3. Στο μεταξύ πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά όπως αναγράφεται στα υλικά.
  4. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, το μεταφέρουμε σε μπολ και το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε με τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τον τόνο.
  5. Τα ντοματίνια τα προσθέτουμε τελευταία, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα (ανάλογα το μέγεθος) και τις ελιές.
  6. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με το λάιμ κομμένα σε φετούλες.

 

 

Πράσινη σαλάτα με αρακά, αβοκάντο και σολομό

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 φλιτζάνια αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο ξεσπυρισμένο
  • 1 φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (φιογκάκια, πένες, κλπ)
  • 1 αβοκάντο
  • 150 γρ. ντοματίνια
  • 1 κονσέρβα σολομό κονσέρβα ή καπνιστό
  • 15 φυλλαράκια βασιλικού πλατύφυλλου
  • 3 κ.σ. πέστο βασιλικού έτοιμο από βάζο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και αφού τον στραγγίσουμε τον ανακατεύουμε με το πέστο βασιλικού και τα ζυμαρικά.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες. Το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και αλατίζουμε ελαφρά. Κόβουμε και τα ντοματίνια στα τέσσερα ή στη μέση, ανάλογα το μέγεθος.
  3. Στρώνουμε τον αρακά σε πιατέλα και σκορπάμε από πάνω ομοιόμορφα τα κομμάτια του αβοκάντο, το σολομό, τα ντοματίνια ελαφρώς αλατισμένα και τα φυλλαράκια του βασιλικού.
  4. Ραντίζουμε τη σαλάτα με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δείτε ακόμη