Οι ελληνικές επιδόσεις στην πρώτη ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η ελληνική αποστολή την πορεία της στο Τόκιο καθώς συγκέντρωσε ήδη δυο χάλκινα μετάλλια. Την αρχή έκανε ο Έλληνας ξιφομάχος, Πάνος Τριανταφύλλου στην κατηγορία Β’ της ξιφασκίας με αμαξίδιο. Με νίκη ξεκίνησε η πρεμιέρα του επί του Ρούτζι Όντα και έδειξε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ακολούθησαν δυο ήττες που όμως δεν μπόρεσαν να τον επηρεάσουν καθώς στην επόμενη φάση επέστρεψε γρήγορα στα νικηφόρα αποτελέσματα. Προκρίθηκε έτσι στα προημιτελικά της κατηγορίας και επικράτησε του Αντρέι Πράνεβιτς με 15-7. Η εξαιρετική πορεία του συνεχίστηκε καθώς νίκησε και τον Πολωνό Γκρέγκορ Πλούτα με σκορ 15-13 και έφτασε στα ημιτελικά. Εκεί ο Έλληνας αθλητής βγήκε νικητής στον μικρό τελικό στην κατηγορία Β’ της ξιφασκίας σε αμαξίδιο και επικράτησε του Μαξίμ Βαλέτ από την Γαλλία με 15-6. Κατέκτησε έτσι το χάλκινο μετάλλιο και από την 1η κιόλας ημέρα χάρισε χαμόγελα σε όλους τους Έλληνες.

 

 

Τα νικηφόρα αποτελέσματα και τα μετάλλια ακολούθησε και ο Δήμος Μιχαλεντζάκης. Ο αθλητής της κολύμβησης κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, που ήταν και το 12ο στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης. Ο Μιχαλεντζάκης κατάφερε να προκριθεί στη δεύτερη προκριματική σειρά καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση. Στον τελικό και ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε 2ος πήρε τελικά την 3η θέση στο βάθρο. Έκανε μια εκπληκτική προσπάθεια στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κατηγορία  S8 και με χρόνο 58,73 πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων όπως και στον Πάνο Τριανταφύλλου παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Προέδρου της ΕΠΕ Χρήστου Καλούδη και του γενικού γραμματέα της ΕΠΕ Χρήστου Τζαμούση.

Στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο S2 ο Αριστείδης Μακροδημήτρης κατέλαβε την 5η θέση με χρόνο 2:14.54. Ο Έλληνας αθλητής βρισκόταν στην πρώτη προκριματική σειρά όπου τερμάτισε 4ος με χρόνο 2:17.68.

Τέταρτος τερμάτισε ο κολυμβητής Δημήτρης Καρυπίδης στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο S1 με χρόνο 2:58:07. Λίγο έλειψε για να ανέβει στο βάθρο καθώς έκανε μια εξαιρετική κούρσα και έκανε το δικό του ατομικό ρεκόρ για αυτή την απόσταση. Η κολύμβηση φαίνεται στους φετινούς Παραολυμπιακούς αγώνες να έχει την τιμητική της.

 

 

Συνεχίζουμε στην κολύμβηση εκεί όπου ο αθλητής Γεράσιμος Λιγνός έμεινε εκτός τελικού στα 100 μέτρα πεταλούδα S13 καθώς στη γενική κατάταξη κατέλαβε την 12η θέση. Πήρε την 6η θέση στη δεύτερη προκριματική σειρά με χρόνο 1:03:01.

Παρά την καλή εμφάνιση του ο Βασίλης Ντούνης στάθηκε άτυχος και έμεινε εκτός στην κατηγορία Α’ της ξιφασκίας και ολοκλήρωσε την πορεία του στο Τόκιο. Συνολικά απέσπασε 2 νίκες και 2 ήττες στην προκριματική φάση. Νίκησε τον Μάθιου Χέμπερτ, έχασε από τον Μαξίμ Σαμπούροφ και από τον Ρίτσαρντ Οσβάθ αλλά έκλεισε νικηφόρα την εμφάνιση του επικρατώντας του Σιντάρο Κάνο.

 

 

Στην επιτραπέζια αντισφαίριση ο Μάριος Χατζηκυριάκος πήγε να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει το φαβορί όμως ηττήθηκε με 3-2 στην πρεμιέρα του Παραολυμπιακού τουρνουά. Δημιούργησε καλές προϋποθέσεις, προηγήθηκε με 2-1 σετ αλλά δεν τα κατάφερε σε έναν αγώνα που διήρκησε 43 λεπτά. Το άγχος του ήταν δικαιολογημένο λόγω και του νεαρού της ηλικίας του όμως κατάφερε να το διαχειριστεί. Παρόλα αυτά ο στόχος της πρόκρισης του παραμένει ανοιχτός όμως χρειάζεται νίκη στο δεύτερο παιχνίδι τα ξημερώματα της Παρασκευής κόντρα στον Χιλιανό Κριστιάν Ντετόνι.

Μπορείς να δεις ακόμη