Διάλεξε τα κατάλληλα ηχεία υπολογιστή

by Aggeliki Tsoukana

 

Ένα ποιοτικό σετ ηχείων υπολογιστή μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργικότητα του υπολογιστή σου και να εμπλουτίσει την εμπειρία χρήσης του. Είτε θέλεις να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, είτε να παίξεις video games ή να απολαύσεις τις ταινίες σου με τον ήχο που τους αξίζει, τα ηχεία υπολογιστή μπορούν να μετατρέψουν το PC σου σε ένα πραγματικό κέντρο πολυμέσων.

Ετοιμάσαμε για σένα ένα μίνι-οδηγό αγοράς για να κάνεις την καλύτερη για σένα επιλογή και να απογειώσεις την ψυχαγωγία σου!

 

 

Βασικοί τύποι ηχείων

Το πρώτο και βασικότερο χαρακτηριστικό που συναντά κανείς σε ένα σετ ηχείων υπολογιστή είναι ο τύπος ηχείων, ή αλλιώς Τύπος Surround. Ο Τύπος Surround αναφέρεται στη διάταξη κάθε ηχοσυστήματος, η οποία συνοψίζεται με δύο αριθμούς όπως 2.0, 2.1, και 5.1. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στη διάταξη του συστήματος ηχείων και ενίοτε στη μορφή ηχητικού σήματος που παράγει αυτό. Ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ηχείων ή των κύριων καναλιών ήχου, και το 1 ή το 0 μετά την υποδιαστολή δηλώνει εάν το σύστημα διαθέτει υπογούφερ (subwoofer). Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα ηχείων που τελειώνουν σε 1 διαθέτουν υπογούφερ.

Έτσι, έχουμε το βασικό σύστημα ηχείων υπολογιστή 2.0, που αποτελείται από ένα ζεύγος ηχείων αριστερά και δεξιά. Συνδέονται μεταξύ τους και το ένα συνδέεται στον υπολογιστή.

Έπειτα, υπάρχουν τα συστήματα 2.1 καναλιών. Αποτελούνται από 2 ηχεία και ένα ξεχωριστό υπογούφερ για πιο στιβαρό ήχο με βαθύτερο μπάσο. Τα συστήματα 5.1 καναλιών αποτελούνται από 4 δορυφορικά ηχεία, 1 μπροστινό κεντρικό ηχείο και 1 υπογούφερ. Οι δορυφόροι μπορούν να τοποθετηθούν περιμετρικά του δωματίου για να προσφέρουν μια εμπειρία surround ήχου που μπορείς να ακούσεις και να αισθανθείς.

Η ποιότητα της εξόδου στα PC Speakers 2.0 είναι συχνά καλή για το μέσο χρήστη του υπολογιστή, ενώ η απουσία εξωτερικού υπογούφερ τα καθιστά ιδανικά για τοποθέτηση σε περιορισμένο χώρο. Το πλεονέκτημα της επιλογής ενός συστήματος 2.1 καναλιών είναι η πλούσια απόδοση -σε σύγκριση με το σύστημα ηχείων 2.0 καναλιών- σε προσιτή τιμή. Η εγκατάστασή του είναι το ίδιο εύκολη με την εγκατάσταση του συστήματος 2.0, ωστόσο θα πρέπει να έχεις προβλέψει χώρο για τη τοποθέτηση του υπογούφερ.

Αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου κυρίως για ταινίες και παιχνίδια -και είναι εφικτό στον χώρο σου να χρησιμοποιήσεις σύστημα surround με 5 ηχεία- τότε με ένα σύστημα 5.1 καναλιών είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις μια πιο ρεαλιστική εμπειρία ήχου.

 

 

Συνδεσιμότητα

Ένα άλλο βασικό κριτήριο που μπορεί να καθορίσει την επιλογή σου είναι η συνδεσιμότητα του συστήματος ηχείων. Σχετίζεται, κυρίως, με την ευκολία με την οποία θα το χρησιμοποιήσεις.

Τα περισσότερα συστήματα ηχείων υπολογιστή συνδέονται εύκολα και γρήγορα σε οποιαδήποτε πηγή ήχου, μέσα από ένα βύσμα Jack 3.5 mm και τροφοδοτούνται από ξεχωριστό καλώδιο ρεύματος. Υπάρχουν επίσης ηχεία που τροφοδοτούνται από τον υπολογιστή -είτε laptop είτε desktop- μέσω USB ή συνδέονται και στο ρεύμα.

Άλλα συστήματα ηχείων συνδέονται στο ρεύμα και χρησιμοποιούν ασύρματη συνδεσιμότητα για αναπαραγωγή ήχου μέσω Bluetooth, αλλά χρειάζεται Bluetooth υποστήριξη από τον υπολογιστή. Η ασύρματη υποστήριξη είναι ακόμη πιο ιδανική για τα συστήματα 5.1 καναλιών, καθώς η απουσία καλωδίων καθιστά πολύ εύκολη την εγκατάστασή τους. Παράλληλα, σου επιτρέπουν να αναπαράγεις ήχο ασύρματα από οποιονδήποτε υπολογιστή, tablet ή smartphone (εφόσον βρίσκονται εντός εμβέλειας).

Ορισμένες προτάσεις υποστηρίζουν πολλαπλές ταυτόχρονες εισόδους για ευέλικτη ρύθμιση. Έτσι, μπορείς π.χ. να συνδέσεις έως 6 συμβατές συσκευές μέσω υποδοχής 3.5mm, εισόδου RCA, άμεσης σύνδεσης έξι καναλιών, ψηφιακής ομοαξονικής εισόδου και οπτικών εισόδων.

 

 

Φορητά ηχεία

Τα φορητά ηχεία είναι ιδανικά για τους χρήστες Laptop. Πρόκειται για μικρά στερεοφωνικά ηχεία που συνήθως τροφοδοτούνται μέσω USB. Μπορείς να τα έχεις μαζί σου για να ενισχύσεις τον ήχο στο φορητό σου υπολογιστή, ή ακόμα και να τα συνδέσεις στο smartphone ή στο MP3 player σου. Φυσικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε desktop PCs. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ποιότητα του ήχου είναι υποδεέστερη σε σχέση με τα συστήματα ηχείων υπολογιστή, καθώς αυτά τα ηχεία είναι πολύ μικρά και δεν είναι τόσο ισχυρά. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι μία καλή επιλογή για κάποιον που θέλει compact ηχεία τόσο για το σπίτι όσο και για τα ταξίδια του.

 

 

Ανάλυση και ερμηνεία βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών των ηχείων

 

Τι είναι στερεοφωνικός ήχος;

Ο όρος «στερεοφωνικός ήχος» αναφέρεται στην αναπαραγωγή ήχου μέσω δύο ανεξάρτητων καναλιών. Στις υλοποιήσεις του, συνήθως αποτελείται από δύο ηχεία, το αριστερό και το δεξί, τα οποία μεταφέρουν διαφορετική πληροφορία με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός συνεχούς πεδίου ήχου γύρω από τον ακροατή.

 

Ήχος surround τι είναι;

Ο όρος Ήχος surround (πολυκάναλος-περιφερειακός ήχος) αναφέρεται στην πολυκαναλική αναπαραγωγή ήχου που δημιουργεί τρισδιάστατο ήχο εμπλουτίζοντας την ηχητική εμπειρία του ακροατή. Στις υλοποιήσεις του, χρησιμοποιεί επιπλέον ηχεία εμπρός και πίσω από τη θέση ακρόασης.

 

Ποιος ο ρόλος του subwoofer;

Είναι ένα ηχείο που έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει συχνότητες από το κατώτερο όριο του ακουστικού φάσματος (20 Hz) μέχρι ένα ανώτερο όριο που μπορεί να φτάσει έως τα 200 Hz. Το υπογούφερ μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο δωμάτιο (σε λογικά πλαίσια) και σε συνδυασμό με τα δορυφορικά ηχεία παράγουν βαθύ και πλούσιο ήχο. Τα περισσότερα μοντέλα υπογούφερ διαθέτουν βάση ελέγχου για εύκολη ρύθμιση της ποσότητας των μπάσων.

 

Τι είναι RMS;

Πρόκειται για τη ποσότητα συνεχούς ροής, μετρούμενη σε Watt, που μπορεί να παράγει ένα ενισχυτής. Κατά γενικό κανόνα, όσο υψηλότερη είναι η τιμή RMS τόσο πιο δυνατά και καθαρά ακούγεται ο ήχος.

 

Τι είναι η ισχύς σε Watt (RMS);

Πρόκειται για μία μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής ισχύος και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ισχύος εξόδου ενός ενισχυτή. Η συγκεκριμένη τιμή δεν καθορίζει απαραίτητα την ηχητική ποιότητα ενός ηχοσυστήματος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες μετρήσεις όπως είναι η τιμή RMS, η οποία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της μέσης πραγματικής τιμής ισχύος ενός ηχητικού σήματος. Μεταξύ RMS και Watt η πιο ακριβής μέτρηση είναι η τιμή RMS.

 

Τι είναι ο ήχος 360 μοιρών;

Μία καινοτόμα τεχνολογία ήχου, η οποία χρησιμοποιεί οδηγούς που αποδίδουν ήχο προς τα εμπρός και προς τα πίσω και διαχέουν σφαιρικά τον ήχο προς όλες τις κατευθύνσεις στον χώρο. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις καθαρό ήχο σε όποια γωνία του δωματίου κι αν επιλέξεις να καθίσεις. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που θα το συναντήσεις σε πολλά premium φορητά ασύρματα ηχεία όπως οι σειρές Bose και Bang & Olufsen.

Μπορείς να δεις ακόμη