Οι must εργασίες που κάνουμε την άνοιξη στον κήπο

by Zikou Stella

Επιτέλους ήρθε η ομορφότερη εποχή του χρόνου, η Άνοιξη. Είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε τη φύση, τα δέντρα και τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει κι ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ένα κήπο γεμάτο ζωντάνια και χρώμα. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστεί να κάνουμε ορισμένες βασικές εργασίες.

Μην ανησυχείς, όμως. Γιατί με σωστή προετοιμασία και τα κατάλληλα εργαλεία κήπου και μηχανήματα κήπου, όλες οι εργασίες γίνονται διασκέδαση!

 

Φύτευση και μεταφύτευση

Ήρθε η ώρα για να δώσεις χρώμα και ομορφιά στον κήπο και το μπαλκόνι σου, φυτεύοντας ετήσια ανθόφυτα, βολβούς λουλουδιών, καλλωπιστικούς θάμνους και καρποφόρα δέντρα.

Μπορείς να φυτέψεις καλλωπιστικούς θάμνους απευθείας στο χώμα ή να μεταφυτεύσεις τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο «χώρο» για να ευδοκιμήσουν όπως τριανταφυλλιές, γεράνια και καμέλιες. Αυτή η περίοδος, άλλωστε, μας βρίσκει να σπέρνουμε ή να φυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα για να δώσουμε αέρα ανανέωσης στα παρτέρια μας και τις ζαρντινιέρες στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

 

Επομένως, θα χρειαστεί να βγάλεις τα σκαλιστήρια και τα φτυαράκια σου για να κάνεις σωστά τις εργασίες σου και να μην τραυματίσεις τα φυτά που πρέπει να μεταφυτεύσεις.

Έτσι, καλό είναι να έχεις ένα σετ με διάφορα μεγέθη φτυαριών για φύτευση και μεταφύτευση, ενώ μπορείς πάντα να έχεις και ένα φτυάρι γενικής χρήσης όπως το Fieldmann Φτυάρι FPL 4002.

Επιπλέον, με ένα εκριζωτή-σκαλιστήρι όπως το πολυεργαλείο Combisystem της Gardena θα μπορείς να προετοιμάσεις κατάλληλα το έδαφος, να απομακρύνεις ζιζάνια και να απομακρύνεις τυχόν «άγρια» φυτά.

 

Κλάδεμα και καλλωπισμός φυτών και δέντρων

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψεις τα αειθαλή δέντρα και θάμνους που δεν χάνουν τα φύλλα τους την περίοδο του χειμώνα. Οι μέρες είναι πιο ηλιόλουστες και η υγρασία έχει μειωθεί αρκετά, οπότε μπορείς να βγάλεις το κλαδευτήρι σου και να κλαδέψεις όλα τα ξερά κλαδιά που είναι πάνω στα φυτά και τους θάμνους αλλά και να περιποιηθείς τα φυτά μπορντούρας και τα αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης.

Ένα σετ με ψαλίδι γκαζόν και λεπίδα μπορντουροψάλιδου, θα σε βοηθήσει να βγάλεις εις πέρας τις εργασίες κλαδέματος. Για φυτά μπορντούρας και αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, θα χρειαστείς ένα εργαλείο όπως το THS 500/48 της Gardena.

Τέλος, απαραίτητο είναι και ένα κλαδευτήρι χειρός όπως το ExpertCut, για να κλαδέψεις με λεπτομέρεια τα κλαδιά φυτών και δέντρων που πρόκειται να ανθίσουν σύντομα.

 

Το απαραίτητο καθάρισμα – ξεκαθάρισμα

Αν ξεκινάς τώρα την προετοιμασία του κήπου ή του μπαλκονιού σου ή έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που καθάρισες τις πλακόστρωτες επιφάνειες ή τα πλακάκια, σίγουρα θα βρεθείς αντιμέτωπος με έντονους ρύπους που δεν απομακρύνονται με λάστιχο και βούρτσισμα. Εδώ χρειάζεσαι κάτι πιο αποτελεσματικό, δηλαδή ένα πλυστικό μηχάνημα.

Τα πλυστικά μηχανήματα, επιτρέπουν τη ρύθμιση της πίεσης του νερού από έναν διακόπτη στην κάννη τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ελέγχεις εύκολα τις συνθήκες του πλυσίματος. Θα απομακρύνεις αποτελεσματικά ακόμα και την πιο επίμονη βρωμιά, ενώ θα γλυτώσεις χρόνο, κόπο και χρήμα από την εξοικονόμηση νερού, σε σχέση με το να προσπαθούσες με την «πίεση» από το λάστιχο.

Ένας φυσητήρας φύλλων θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος για να απομακρύνεις τα πεσμένα φύλλα και να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου. Διάλεξε ανάμεσα σε μικρούς φυσητήρες για λιγότερο απαιτητικές εργασίες όπως ο φυσητήρας  Fieldmann ή πήγαινε με πιο ισχυρά μηχανήματα, όπως ο φυσητήρας φύλων της Bosch ή το PowerJet της Gardena.

 

Κούρεμα γκαζόν

Στην συστηματική φροντίδα και περιποίηση του γκαζόν περιλαμβάνεται και το σωστό κούρεμα, τόσο για τέλεια εμφάνιση όσο και για αντοχή στα προβλήματα που προκαλούν τα ζιζάνια και οι ασθένειες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάπτυξή του γκαζόν γίνεται πιο αργή, ενώ μετά το φθινόπωρο, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται ξανά. Σε κάθε περίπτωση, ένα χλοοκοπτικό μηχάνημα κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή φροντίδα του γκαζόν.

Οπότε θα χρειαστείς ένα ευέλικτο μηχάνημα όπως το CityMower 18 της Bosch. Διαθέτει τεχνολογία Syneon, που αναλύει συνεχώς την απαίτηση ισχύος και τραβά μόνο τόση ενέργεια από την μπαταρία, όση είναι απαραίτητη, για ιδανική ισχύ κατά τη διάρκεια εργασιών υψηλής ισχύος και μέγιστη αντοχή στις λιγότερο εντατικές εργασίες.

Αν πρόκειται για κοντό γρασίδι, τότε αρκεί ένα μηχάνημα όπως το SmallCut της Gardena. Είναι ιδανικό για ελαφριές εργασίες κοπής στον κήπο. Αντίστοιχα, ένα χλοοκοπτικό μπαταρίας όπως το Fieldmann FZS μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε γρασίδι στους δρόμους και σε κοντινή απόσταση από φράχτες και τοίχους.

 

Τακτικό πότισμα

Τους θερινούς μήνες, τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα πότισμα. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών σου. Φροντίζεις λοιπόν για το σωστό πότισμα των λαχανικών, των καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων. Και για να το πετύχεις αυτό, θα χρειαστεί να οργανώσεις τον κήπο σου με τον κατάλληλο μηχανισμό ποτίσματος. Έτσι θα εξασφαλίσεις βέλτιστο πότισμα και εξοικονόμηση χρόνου και νερού.

Ο μηχανικός χρονοδιακόπτης Gardena απενεργοποιεί αυτόματα το πότισμα στον κήπου σου. Η μονάδα απλά συνδέεται στη βρύση και μπορείς να τη χειριστείς εύκολα, χρησιμοποιώντας το μεγάλο περιστροφικό κουμπί. Η λειτουργία του συστήματος ψεκασμού ή του ποτίσματος με σταγόνα μπορεί να ξεκινήσει χειροκίνητα. Η χρονική διάρκεια ποτίσματος είναι μεταξύ 5 και 120 λεπτών, μετά τη λήξη του προκαθορισμένου χρόνου, η ροή του νερού θα σταματήσει αυτόματα.

Ανάλογα τις ανάγκες σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σετ ποτίσματος με Micro-Drip της Gardena. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, μαζί με προγραμματιστή ποτίσματος για το αποτελεσματικό πότισμα έως και 35 φυτών/γλαστρών.

Μπορείς να δεις ακόμη