Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης

by Zikou Stella

Η ηλεκτροκίνηση, και ειδικότερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, δεν αποτελεί ένα απλό “trend” της εποχής. Ήρθε για να μείνει και σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε ένα ηλεκτρικό όχημα.

 

Ευκολία και άνεση στην κίνηση μέσα στην πόλη

Τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υιοθετηθεί και αγαπηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο δίνοντας μια οικονομική μα κυρίως οικολογική εναλλακτική στις αστικές μετακινήσεις. Μεταφέρονται εύκολα, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ δεν «πιάνουν» χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι, σε μια εποχή που το «πάρκινγκ» αποτελεί πονοκέφαλο για τους περισσότερους οδηγούς στη χώρα μας, οι κάτοχοι ενός ηλεκτροκίνητου δίκυκλου δεν έχουν αυτή την ανησυχία στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Όταν αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται με την ηλεκτροκίνηση, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για καύσιμα, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν τον πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης που κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει.

 

«Αντίδοτο» στη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μάς χρειάζεται όλους συμμάχους. Έτσι, η χρήση ενός μέσου μεταφοράς που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει μετακινήσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με κάποιο όχημα που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι κατά 100% μη ανανεώσιμα. Επίσης, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι λιγότερο ενεργοβόρα σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν καύσιμα, ενώ δεν εκπέμπουν ρύπους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα.

 

Αντιμετώπιση της ηχορύπανσης

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης, των διαταραχών ύπνου, των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, καθώς και της γνωστικής δυσλειτουργίας των παιδιών.

Ένα ηλεκτρικό όχημα, από τη φύση του, δεν διαθέτει κινητήρα. Αντιθέτως, έχει ένα σύστημα κινητήρα το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία. Σε αντίθεση με τη θερμοδυναμική, ο ηλεκτρομαγνητισμός δεν προκαλεί εκπομπές θορύβου. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας είναι σχεδόν αθόρυβος.

 

Μεγάλη εξοικονόμηση

Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα εσωτερικής καύσης, είτε δίκυκλο είτε αυτοκίνητο, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος κοστίζει πολύ φθηνότερα. Η τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή την τιμή της κιλοβατώρας), με συνέπεια να εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε δρομολόγιο. Ενδεικτικά, η πλήρως φορτισμένη μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο προσφέρει αυτονομία από 25 έως 45 χιλιόμετρα, ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που χρησιμοποιείται.

 

Φυσική άσκηση χωρίς κούραση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο

Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να απολαμβάνεις τη χαρά της ποδηλασίας, χωρίς να κουράζεσαι, να ιδρώνεις ή και να καταπονείς το σώμα σου. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν 4-5 επίπεδα ηλεκτρικής υποβοήθησης, ώστε να αυξομειώνεται η ισχύς του κινητήρα. Ακόμη κι αν το δρομολόγιό σου περιλαμβάνει ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα ανώτερα επίπεδα υποβοήθησης, για να κινείσαι ξεκούραστα.

Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητες (έως 25 χλμ./ώρα) που δεν θα μπορούσες εύκολα να πετύχεις με ένα συμβατικό ποδήλατο, ώστε να φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου, όποτε το χρειάζεσαι. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να καλύπτεις χωρίς κόπο σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Αποτελεί μάλιστα την ιδανική επιλογή για άτομα σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ασφάλειας, αποφεύγουν το συμβατικό ποδήλατο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, με ένα ηλεκτρικό όχημα μπορείς να μετακινείσαι σχεδόν παντού γρήγορα, ξεκούραστα και οικολογικά. Δίχως αμφιβολία, τα ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ εξασφαλίζουν έναν πιο υγιή, οικολογικό και πιο μοντέρνο τρόπο ζωής!

Μπορείς να δεις ακόμη