Οι βοηθοί φωνής είναι το μέλλον της τεχνολογίας Smart Home

 

Κάτι που στη σύγχρονη εποχή θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόλυτη πολυτέλεια θα ήταν ένας βοηθός που θα μπορεί να απαντάει σε κάθε κάλεσμα. Ο βοηθός αυτός θα μπορεί να αναγνωρίζει κάθε επιθυμία σου και να αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που είναι απαραίτητο. Κι όμως, αυτή η «πολυτέλεια» είναι πλέον διαθέσιμη χάρη στους βοηθούς φωνής.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αναγνώριση Φωνής. Οι «έξυπνοι» ψηφιακοί βοηθοί αποτελούν ένα εργαλείο στη σύγχρονη και απαιτητική κοινωνία μας. Έρχονται με συμπαγή σχεδιασμό, όπως έξυπνες οθόνες με ηχεία (Smart Displays), και μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά ενεργειών μετά την ακρόαση μιας λέξης ή και φράσης. Μπορούν να ενεργοποιήσουν τα φώτα, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να παίξουν μουσική, να κάνουν online παραγγελίες κ.ά. Σε πολλές χώρες του κόσμου, τέτοιου είδους συσκευές υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι βελτιώνοντας την καθημερινότητα των χρηστών.

 

Ψηφιακοί βοηθοί στα smartphones

Οι ψηφιακοί βοηθοί προσφέρουν τη δυνατότητα να εκτελούνται παράλληλα πολλές εργασίες χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου. Αυτός είναι κι ο βασικότερος λόγος που οι ψηφιακοί βοηθοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ειδικά στα smartphones. Η Apple έχει το Siri, ενώ τα Google phones και τα περισσότερα Android smartphones έχουν τα Google Assistant και OK Google. H Samsung έχει το Bixby και τα Windows phones έχουν την Cortana. Οι βοηθοί φωνής πραγματοποιούν κλήσεις, στέλνουν μηνύματα κειμένου, παρέχουν οδηγίες, ανοίγουν εφαρμογές, ορίζουν ραντεβού στα ημερολόγιά και ξεκινούν και ολοκληρώνουν πολλές άλλες εργασίες.

Με την προσθήκη εφαρμογών τρίτων στο τηλέφωνό, η φωνή σου μπορεί να γίνει το «τηλεχειριστήριο» για πολλές συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά. Ακόμη και να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη, να αλλάξεις κανάλι στην τηλεόραση και πολλά άλλα.

 

 

 

 

Φωνητικός έλεγχος στο σπίτι – Η άνοδος των έξυπνων ηχείων

Η Amazon και η Google έχουν ηγετική θέση στην αγορά των έξυπνων συσκευών. Έχουν αποδείξει τη «δύναμή» τους στον χώρο, με συσκευές που υποστηρίζουν τους βοηθούς φωνής Amazon Alexa όπως το bluetooth ηχείο Bose Home Speaker 500, ή συσκευές όπως το Google Home Mini carbon smart speaker αντίστοιχα. Προβλέπεται πως στο κοντινό μέλλον, ο φωνητικός έλεγχος θα γίνει μία βασική διεπαφή χρήστη για το «έξυπνο» σπίτι, στην αναπτυσσόμενη αγορά συνδεδεμένων συστημάτων Smart Home. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ABI Research, μέχρι το 2021, περισσότερα από 600 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές Smart Home θα διατίθενται σε ετήσια βάση, έναντι μόλις 40 εκατομμυρίων το 2015.

Παράλληλα με την Amazon και την Google, στο «παιχνίδι» του Smart Home (και του Internet of Things εν γένει) έχουν μπει δυναμικά κι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Samsung και η Microsoft. Η Apple έχει ήδη παρουσιάσει τη δική της πρόταση, το Apple HomePod με το Siri να αποτελεί τον πυρήνα του έξυπνου ηχείου της εταιρείας, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν οι Samsung και Microsoft, με αντίστοιχες συσκευές για το έξυπνο σπίτι. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Samsung είναι ήδη σε θέση να προσφέρει συνδεδεμένες συσκευές για την IoT εποχή, από προηγμένα smartphone και wearables που μετράνε κάθε σου δραστηριότητα, μέχρι έξυπνα πλυντήρια, σκούπες ρομπότ και, φυσικά, smart TVs.

 

 

MAIC Smart Screen – Η πρώτη βοηθός φωνής που μιλάει ελληνικά

Η MLS λανσάρισε πρόσφατα την πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής, που έρχεται για να αλλάξει τη ζωή σου. Ο λόγος για τις έξυπνες οθόνες MAIC και MAIC mini. Οι προτάσεις της ΜLS αντιλαμβάνονται, εκτελούν και μιλάνε ελληνικά κι είναι εδώ για να βελτιώσουν την καθημερινότητα σου.

Οι MLS MAIC Smart Screen και Mini Smart Screen μπορούν να παίζουν μουσική οποιουδήποτε είδους και καλλιτέχνη, να βρίσκουν ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο, να αναπαράγουν κινούμενα σχέδια, να διηγούνται παραμύθια, να ενημερώνουν για τον καιρό, να δείχνουν τις ειδήσεις, να κρατούν υπενθυμίσεις, να αναζητούν σημεία ενδιαφέροντος, να βρίσκουν ένα καλό εστιατόριο, να εμφανίζουν συνταγές μαγειρικής και πολλά περισσότερα. Με τη λειτουργία Smart Ηome, οι έξυπνες οθόνες της MLS διαχειρίζονται τις έξυπνες λάμπες σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, τις έξυπνες πρίζες και όλες τις οικιακές συσκευές που είναι συνδεμένες σε έξυπνη πρίζα, όπως για παράδειγμα, να ενεργοποιήσουν την καφετιέρα, να κλείσουν τα παντζούρια, να διαχειριστούν μια έξυπνη τηλεόραση, να κάνουν ρυθμίσεις και να εμφανίσουν πληροφορίες από έξυπνους θερμοστάτες. Επιπλέον, οι συσκευές μπορούν να πραγματοποιήσουν video-κλήσεις, video-streaming και φυσικά αναζήτηση στο διαδίκτυο.

 

Το μέλλον είναι εδώ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που δημιουργούν εξαιρετικές δυνατότητες για τις κατασκευάστριες εταιρείες, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν «έξυπνες» συσκευές που θα προσαρμόζονται εύκολα στην εκάστοτε κουλτούρα της κάθε χώρας (χαρακτηριστικό παράδειγμα, η MAIC που μιλάει ελληνικά) για να μπορούν να βελτιώνονται διαρκώς, με στόχο να αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη