Οικονομικό και οικολογικό πλύσιμο ρούχων με αυτά τα tips

by Aggeliki Tsoukana

 

Οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν τα πιο σημαντικά πάγια έξοδα για ένα νοικοκυριό. Το πλυντήριο ρούχων είναι από τις συσκευές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος και νερού. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να βάλεις τέλος στην άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Υπάρχουν τρόποι για να το καταφέρεις και να προστατέψεις την τσέπη σου και το περιβάλλον.

 

 

Βάλε τέλος στο διαχωρισμό ρούχων

Με το κατάλληλο πλυντήριο ρούχων μπορείς να καταργήσεις τον διαχωρισμό των ρούχων και να εξοικονομήσεις ενέργεια, χρόνο και κόπο. Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν τεχνολογίες που σου επιτρέπουν να πλένεις όλα τα υφάσματα και χρώματα μαζί. Ενδεικτικά, η τεχνολογία πλύσης All in One της Hoover σχεδιάστηκε για αυτό τον σκοπό.

Η κατάργηση του διαχωρισμού των ρούχων και η ταχύτατη ολοκλήρωση της πλύσης μπορεί να προσφέρει έως και 6 ημέρες «ρεπό» από την αγγαρεία του πλυσίματος ρούχων, ανάλογα με το μοντέλο και τη συχνότητα των πλύσεων ανά νοικοκυριό. Παράλληλα, λιγότερα πλυσίματα σημαίνει μικρότερη σπατάλη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε περίπτωση που το πλυντήριό σου δεν είναι «προικισμένο» με σύγχρονες τεχνολογίες πλύσεις, μπορείς τουλάχιστον να πλύνεις μαζί όλα τα ανοιχτόχρωμα ρούχα χρησιμοποιώντας πρόγραμμα για ευαίσθητα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα απορρυπαντικό που είναι ιδανικό για όλα τα υφάσματα.

 

 

Μάθε όλα τα προγράμματα πλύσης του πλυντηρίου σου

Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια διαθέτουν πολλά προγράμματα για να ταιριάζουν σε κάθε τρόπο ζωής.

Με το να επιλέγεις προγράμματα με πιο υψηλή θερμοκρασία δεν πετυχαίνεις καλύτερο καθάρισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αντίθετο, ενώ καταναλώνεις άσκοπα ενέργεια.

Το σύντομο πρόγραμμα, για παράδειγμα, είναι ιδανικό για ρούχα που δεν είναι πολύ λερωμένα. Αν διαθέτεις πλυντήριο ρούχων με τεχνολογία ατμού, μπορείς να το αξιοποιήσεις για να «φρεσκάρεις» τα ρούχα που έχεις φορέσει ελάχιστα και επομένως είναι καθαρά.

Το φρεσκάρισμα χωρίς πλύσιμο σημαίνει μικρότερη κατανάλωση νερού για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου. Σημαίνει επίσης και μικρότερη φθορά των ρούχων, τα οποία επομένως θα κρατήσουν για περισσότερο χρόνο τα χρώματά τους το ίδιο «ζωντανά» όπως τα αγόρασες.

Ρίξε μια ματιά στις οδηγίες χρήσης της συσκευής και θα ανακαλύψεις ότι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα, για μάλλινα, για χρωματιστά, για απαιτητικούς λεκέδες, ακόμα και για εύκολο σιδέρωμα.

 

 

Μην παραγεμίζεις τον κάδο

Πολλές φορές, στην προσπάθειά σου να μειώσεις τις πλύσεις, στριμώχνεις τα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου. Όταν ο κάδος είναι υπερβολικά γεμάτος, το νερό και το απορρυπαντικό δεν φτάνει παντού, η βρωμιά παγιδεύεται και τα ρούχα δεν καθαρίζονται σωστά. Επιπλέον, η υπερφόρτωση προκαλεί άσκοπη φθορά στο πλυντήριο και περαιτέρω τσαλάκωμα στο ύφασμα των ρούχων.

Αν νιώθεις ότι δεν σε καλύπτει η χωρητικότητα του πλυντηρίου σου, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να το αναβαθμίσεις με ένα μοντέλο μεγάλης χωρητικότητας. Έτσι δε θα χρειάζεται κάθε φορά να υπερ-φορτώνεις τον κάδο, ούτε να βάζεις δύο και τρεις «μπουγάδες» για να πλύνεις όλα τα ρούχα της οικογένειας.

Ο κανόνας που ήθελε τα πλυντήρια μεγάλης χωρητικότητας να απευθύνονται αποκλειστικά σε πολυμελείς οικογένειες αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι πιο σύγχρονες προτάσεις σε πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια μεγάλης χωρητικότητας μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά, ακόμη κι όταν πλένουν με μισογεμάτο κάδο. Έτσι, ένας εργένης μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα μοντέλο 8 κιλών για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας του, κι ένα ζευγάρι ένα 9κιλο μοντέλο. Παρόλο που συνήθως η συσκευή θ’ αναλαμβάνει να πλένει ρούχα μικρότερου βάρους από το μέγιστό όριό της.

Για όλες τις περιπτώσεις όπου τα πλυντήρια καλούνται να καθαρίσουν ποσότητες άπλυτων που είναι μικρότερες από τη μέγιστη χωρητικότητά τους, σχεδόν όλα τα πλυντήρια είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αυτόματου ζυγίσματος, ώστε να «καταλαβαίνουν» πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο.

Ενδεικτικά, το πλυντήριο WM14UTK8GR iQ500 από τη Siemens θα ρυθμίσει τον χρόνο πλύσης, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού με τη μέγιστη ακρίβεια, ώστε να μην επιβαρύνει άσκοπα τους λογαριασμούς σου. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα άπλυτα στον κάδο του πλυντηρίου.

 

 

Περισσότερος χρόνος για σένα με «έξυπνο» πλυντήριο

Πέρα από την οικονομία και την υγιεινή καθαριότητα ρούχων είναι εξίσου σημαντικό να μπορείς να εξασφαλίζεις χρόνο για να κάνεις τις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις τη φροντίδα των αγαπημένων σου ρούχων σε ένα «έξυπνο» πλυντήριο ρούχων. Για να προγραμματίζεις τη μέρα σου όπως εσύ θέλεις και να απολαμβάνεις περισσότερη ξεγνοιασιά.

Ενδεικτικά, με ένα «έξυπνο» πλυντήριο όπως το Hoover HW 28AM/1-S 8kg θα μπορείς να ελέγχεις το πλυντήριό σου από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας μια διαισθητική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet σου. Από τον απομακρυσμένο χειρισμό πλύσης, είτε κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, είτε βρίσκεσαι στο γραφείο, μέχρι τη δυνατότητα λήψης πρακτικών συμβουλών σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα απορρυπαντικού, το πλυντήριό σου γίνεται ακόμη εξυπνότερο χάρη στη συνδεσιμότητα Wi-Fi.

Μπορείς να δεις ακόμη