Κολατσιό σχολείου: 3 πανεύκολες συνταγές που τα παιδιά θα αγαπήσουν!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τυροπιτάκια με φέτα

Τα πιτάκια αυτά τρώγονται ζεστά, χλιαρά ή και κρύα και είναι το καλύτερο κολατσιό για τα παιδιά, στο σπίτι ή το σχολείο.

 

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. μείγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου
  • 150 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα

 

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το νερό με το λάδι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και κάπου στο ενδιάμεσο το αλάτι. Όταν η ζύμη πάρει όλο το αλεύρι και γίνει ομοιογενής σταματάμε το ζύμωμα.
  1. Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε πάνω του τη ζύμη. Την αλευρώνουμε κι από πάνω και της κάνουμε μερικά ακόμη διπλώματα με τα χέρια.
  2. Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ κι ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα τυριά µε το αυγό και το γάλα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες και µε τον πλάστη τις ανοίγουμε πάνω στον πάγκο σε φύλλα πάχους 3χιλ. περίπου.
  4. Με κουπ πατ κόβουμε τα φύλλα σε δίσκους διαμ. 7-8 εκ. (ή µε το ειδικό εργαλείο που τους κόβει και μετά τους διπλώνει σε µισοφέγγαρα) και βάζετε στη µισή πλευρά τους από µια κουταλίτσα γέµιση.
  5. Τους διπλώνουμε σε µισοφέγγαρα αφού πρώτα βρέξουμε ελαφρά την περιφέρειά τους βουτώντας το δάχτυλό μας σε λίγο νερό και µετά πιέζουμε την κοίλη πλευρά µε πιρούνι για να κλείσει καλά.
  6. Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψιά στρωµένα µε λαδόκολλα και µε ένα πινέλο τα αλείφουμε µε το µείγµα του αυγού. Τα πασπαλίζουμε µε το σουσάµι και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

 

 

Ψωμάκια στρογγυλά

Μπορούμε να ζυμώσουμε και να ψήσουμε διπλή δόση από αυτά τα θεϊκά ψωμάκια. Αφήνουμε όσα θέλουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε κάθε πρωί όσα χρειαζόμαστε. Τα ανοίγουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με μπιφτέκι ή κεφτεδάκια, με ζαμπόν και τυρί ή με ντομάτα και φέτα ή όποια άλλη γέμιση αγαπούν τα παιδιά.

 

Υλικά για 8 κανονικά ψωμάκια ή 12 μικρότερα

  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 ml γάλα
  • 50 ml νερό
  • 70 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 αυγό μικρό

 

Για το ψήσιμο

  • σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το γάλα με το λάδι και το νερό κι αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα. Ανακατεύουμε μέσα το αυγό με σύρμα.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο και δίνουμε ένα γρήγορα ανακάτεμα.
  3. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα των υγρών στο αλεύρι, δουλεύοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που θα τη νιώθουμε να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζουμε κι από πάνω με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
  5. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη και αφού τα πλάσουμε σε μπαλίτσες τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος πατώντας ελαφρά να πλατύνουν.
  6. Ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

 

 

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

Δεν χρειάζεται φύλλα για να γίνει πεντανίστιμη αυτή η πίτα. Τα υλικά δένουν μεταξύ τους με τον τραχανά, ενώ ένα λεπτό στρώμα από καλαμποκάλευρο πάνω και κάτω την κρατάνε ακόμη πιο στέρεα.

 

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.

  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 2 πράσα σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλαδάκια δυόσμο μόνο τα φύλλα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φέτα σε κομματάκια
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. τραχανάς ξινός
  • 100 γρ. περίπου καλαμποκάλευρο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε κι ετοιμάζουμε το σπανάκι κι όλα τα υπόλοιπα αρωματικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Αν δεν έχουμε αρκετό χρόνο χρησιμοποιούμε και κατεψυγμένο σπανάκι σε φύλλα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε να μαλακώσει κι αυτό, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τον τραχανά και μισό φλιτζάνι νερό, όχι περισσότερο. Ανακατεύουμε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του το μίγμα και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τον άνηθο και τον δυόσμο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού διαμ. 30εκ. περίπου και ρίχνουμε όλο το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Πασπαλίζετε τον πάτο με καλαμποκάλευρο να καλυφθεί παντού και αδειάζουμε το μείγμα της πίτας προσεκτικά στο ταψί. Ισιώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με καλαμποκάλευρο.
  6. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η πίτα από πάνω. Τρώγεται χλιαρή και κρύα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ταψί, φούρνος, κατσαρόλα, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη