Όλα όσα μπορείς να κάνεις με ένα smart speaker

by Aggeliki Tsoukana

 

Ένα smart speaker είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις ένα σπίτι με νοημοσύνη που θα σκέπτεται και θα «ακούει» κάθε επιθυμία σου. Ενσωματώνει βοηθό φωνής (Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri) και μπορείς να το ελέγξεις χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές για διάφορες λειτουργίες και εργασίες όπως δημιουργία μιας playlist με την αγαπημένη σου μουσική, για αναζήτηση στο διαδίκτυο, μέχρι τον χειρισμό συνδεδεμένων οικιακών συσκευών.

Δες παρακάτω, όλα όσα μπορείς να κάνεις με ένα smart speaker στο σαλόνι, στο καθιστικό, στο υπνοδωμάτιο, ή ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας σου.

 

Έλεγξε το σπίτι σου με τη φωνή σου

Αν και η ιδέα ενός smart speaker είναι να «ακούει» και να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και τις απαιτήσεις σου, για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πρώτα να «κατεβάσεις» την κατάλληλη εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet σου.

Από εκεί κι έπειτα, όλες οι έξυπνες συσκευές στο σπίτι, όπως έξυπνες λάμπες, θερμοστάτες, smart αισθητήρες και πρίζες, μπορούν να ελεγχθούν μέσω του smart speaker σου. Από την άνεση του καναπέ, παρακολούθησε στη smart TV τις αγαπημένες σου τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ή χαλάρωσε σερφάροντας στο internet. Άκου ασύρματα την αγαπημένη σου μουσική από το smartphone ή το tablet στα ασύρματα ηχεία σου και φτιάξε ατμόσφαιρα ρυθμίζοντας το φωτισμό του χώρου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εάν έχεις τον ίδιο έξυπνο βοηθό φωνής και στο smartphone σου, μπορείς να ελέγξεις όλες τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι ακόμα κι όταν δεν βρίσκεσαι μέσα σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Google Home Mini από το Android smartphone σου για να ρυθμίσεις απομακρυσμένα τον θερμοστάτη, τα φώτα, και να φτιάξεις την ατμόσφαιρα που επιθυμείς όσο βρίσκεσαι καθ’ οδόν για το σπίτι.

 

 

Φρόντισε για την ψυχαγωγία όλης της οικογένειας

Ένα έξυπνο ηχείο γίνεται το δεξί σου χέρι όταν ακούς μουσική μέσω Bluetooth ή Wi-Fi, προσφέροντας πρόσβαση σε μια πληθώρα διαφορετικών υπηρεσιών ροής μουσικής όπως το Amazon Music, Spotify κ.ά. Οι προτάσεις της Google, για παράδειγμα, σου επιτρέπουν να χρησιμοποιείς τη φωνή σου για να επιλέξεις τα αγαπημένα σου κομμάτια μέσω του έξυπνου ηχείου Google Home Mini, να ακούσεις audiobook, να κάνεις stream shows, και πολλά ακόμα στην τηλεόρασή σου, με την ενσωματωμένη τεχνολογία Chromecast και Chromecast Audio. Ό,τι κι αν ζητήσεις να ακούσεις, θα το απολαύσεις με κορυφαίο ήχο μέσα από το έξυπνο ηχείο σου.

Η ευελιξία των έξυπνων ηχείων είναι απεριόριστη, καθώς η μουσική μπορεί να προέρχεται από τις ψηφιακές σου συλλογές ή από το διαδίκτυο και μπορείς να τη διαχειρίζεσαι από το  tablet ή το smartphone σου μέσω Wi-Fi και Bluetooth. Επιπλέον μπορείς να αποφασίσεις να παίξεις το αγαπημένο σου τραγούδι σε ολόκληρο το σπίτι ή να επιλέξεις διαφορετικό τραγούδι για κάθε δωμάτιο.

Όταν το θελήσεις, ο έξυπνος βοηθός φωνής θα σου προτείνει μια πληθώρα παιχνιδιών για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα, πες “Hey Google, let’s play a game” και το έξυπνο ηχείο θα σού προτείνει εκατοντάδες trivia games.

 

Φρόντισε για την ασφάλεια του σπιτιού σου

Ηχεία όπως το Amazon Echo Dot διαθέτουν λειτουργίες που «συνεργάζονται» με συμβατούς αισθητήρες καπνού, ή αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, και σε ειδοποιούν κάθε φορά που εντοπίζουν καπνό, θόρυβο ή παραβίαση, προστατεύοντας τον χώρο σου.

Επιπλέον, μπορείς να συνδέσεις ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού, όπως το Somfy Tahoma, για να διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κι ανιχνευτές, παράθυρα κ.ά., απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.

 

Προγραμμάτισε την ημέρα σου εύκολα

Ένα έξυπνο ηχείο θα σε βοηθήσει να προγραμματίζεις πιο εύκολα την καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, τα Google Home Mini και Google Home smart speaker assistant, αναλαμβάνουν να σε ενημερώσουν για ραντεβού και υποχρεώσεις, κλήσεις, νέα και πολλά άλλα. Έτσι, δεν πρόκειται να ξεχάσεις κάποιο προγραμματισμένο meeting στη δουλειά, να χάσεις μια σημαντική είδηση που σε ενδιαφέρει, ή ένα σημαντικό ραντεβού. Επίσης, είναι εξαιρετικά βολικό όταν μαγειρεύεις και παρατηρείς ότι έχει τελειώσει κάποιο υλικό. Απλώς ζήτησε από το έξυπνο ηχείο σου να το προσθέσει στη λίστα αγορών σου. Στη συνέχεια, όταν ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στη λίστα σου από το smartphone σου.

 

 

Λάβε συμβουλές και ιδέες μαγειρικής

Το έξυπνο ηχείο σου μπορεί να γίνει πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα. Δώσε την κατάλληλη φωνητική εντολή και ζήτησε ιδέες για συνταγές, μετρικές μετατροπές, πληροφορίες για διατροφική αξία τροφίμων, χρόνους μαγειρέματος, μέχρι ποιο κρασί θα συνδυάσεις με ένα γεύμα.

 

 

Διατήρησε έναν υγιή τρόπο ζωής

Δεδομένου ότι είναι ο προσωπικός σου βοηθός, το έξυπνο ηχείο μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διατηρήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής και να φροντίσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου. Όπως, π.χ. να ελέγχεις τα στατιστικά σου από το activity tracker που φοράς στον καρπό σου ή από την έξυπνη ζυγαριά μπάνιου, να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές, να σε προτρέπει να γυμναστείς ή και να λαμβάνεις συμβουλές για προγράμματα ασκήσεων. Η Alexa μπορεί να σου προτείνει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προπόνησης 7-10 λεπτών, στην περίπτωση που ο χρόνος σου για άσκηση είναι περιορισμένος.

Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσεις ένα υπερδραστήριο μυαλό και να το καθαρίσεις από σκέψεις που μπορούν να σε κρατήσουν στρεσαρισμένο. Τα έξυπνα ηχεία μπορούν να «γεμίσουν» το δωμάτιό σου με ήχους διαλογισμού που έχουν σχεδιαστεί για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Το Headspace είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές διαλογισμού. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο Google Home ή στο Amazon Echo δωρεάν.

Μπορείς επίσης να ζητήσεις από το smart speaker σου να ενεργοποιήσει μια καταπραϋντική μουσική ή ένα μοτίβο με οικείους, χαλαρωτικούς ήχους περιβάλλοντος, για να κοιμηθείς καλύτερα. Αυτό μπορεί να είναι ένα συνεχές ηχητικό μοτίβο με την ίδια ένταση σε διαφορετικές συχνότητες, κλασική μουσική, ήχος από ένα ρυάκι, ο ήχος της θάλασσας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε χαλαρώσει.

 

 

Θα απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση

Είτε θέλεις να μάθεις τα νέα για τον καιρό, να μάθεις τον τίτλο ενός τραγουδιού που ακούς, να ακούσεις όλες τις επικεφαλίδες των τελευταίων ειδήσεων, τα έξυπνα ηχεία με ενσωματωμένο βοηθό φωνής όπως τα Echo Dot και Google smart speakers, βρίσκονται δίπλα σου για να σε βοηθήσουν.

Μάλιστα, ένα smart speaker μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό με τις «απαντήσεις» του. Ανάλογα με το smart speaker που διαθέτεις, ο βοηθός φωνής είναι σε θέση να σου απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, από το να πάρεις ιδέες για χιουμοριστικές ατάκες, μέχρι να μάθεις τι ήχο κάνει ένας… μονόκερος.

Η αλήθεια είναι πως με ένα smart speaker στο κέντρο του σπιτιού και, ιδανικά, σε κάθε δωμάτιο, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στο παρόν άρθρο. Η ουσία είναι πως αρκεί να επενδύσεις σε μια τόσο μικρή συσκευή για να κερδίσεις πολλά και να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο όμορφη. Με λιγότερο άγχος, περισσότερα χαμόγελα και με πολλές ευκολίες που μέχρι σήμερα ίσως να μην είχες αντιληφθεί ότι χρειάζεσαι.

Μπορείς να δεις ακόμη