Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κούρεμα χλοοτάπητα

by Zikou Stella

Η συντήρηση του γκαζόν δεν είναι απαραίτητο να γίνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Με τα κατάλληλα εργαλεία συντήρησης του χλοοτάπητα, ακόμα και οι ερασιτέχνες κηπουροί μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εφόσον συντηρείς προσεκτικά τα εργαλεία κήπου μετά από κάθε χρήση, μπορείς να τα αγοράσεις μια φορά και να συνεχίσεις να τα αξιοποιείς για πολλά χρόνια.

 

Ένα χλοοκοπτικό είναι ιδανική επιλογή για το κούρεμα του γκαζόν. Ένα δυνατό μηχάνημα όπως το Fieldmann FZR διαθέτει ισχυρό κινητήρα 2500 Watt που φροντίζει για ξεκούραστη εργασία ακόμα και σε ψηλό γρασίδι.

Πόσο συχνά πρέπει να κουρεύεις το γκαζόν

Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, βασικός παράγοντας είναι το είδος του χλοοτάπητα που έχεις εγκαταστήσει. Έπειτα σημαντικό ρόλο παίζει η εποχή και, φυσικά, η μηχανή κουρέματος που χρησιμοποιείς.

Πολλοί χλοοτάπητες αποτελούνται από Φεστούκα Γλαύκη. Είναι ένα καταπληκτικό, φυλλοβόλο χορτάρι, αγαπημένο για τις μοναδικές γκρίζες-μπλε αποχρώσεις του. Η συχνότητα κουρέματος για τις φεστούκες πρέπει να είναι από 5-8 μέρες για όλες σχεδόν τις εποχές πλην του χειμώνα. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του χειμώνα, τόσο μειώνεται η ανάπτυξη της φεστούκας και των άλλων ψυχρόφυλλων ειδών. Ωστόσο, ακόμα και κατά την περίοδο του χειμώνα ένα ελαφρύ κούρεμα ανά 15-20 μέρες θεωρείται ότι βοηθάει αρκετά. Εάν ο χλοοτάπητάς σου αποτελείται από έναν συνδυασμό χορταριών, τότε η συχνότητα κουρέματος μικραίνει (4-7 ημέρες) και διατηρείται ο ίδιος ρυθμός και τον χειμώνα.

Τα θερμόφυλλα είδη είναι ιδανικά κατά τους θερινούς μήνες, όπου το κούρεμα γίνεται υποχρεωτικά κάθε 5-7 ημέρες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, ενώ εκμηδενίζεται τον χειμώνα που πέφτουν σε λήθαργο. Η διχόνδρα (τριφύλλι) κουρεύεται συνήθως κάθε 25-30 μέρες το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα δεν απαιτείται κούρεμα.

 

 

Συχνότητα με βάση το χλοοκοπτικό που χρησιμοποιείς

Αν χρησιμοποιείς μία μηχανή κουρέματος χωρίς συλλογή του κομμένου χόρτου ή χρησιμοποιείς κυλινδρικά μαχαίρια τότε η συχνότητα επανάληψης κουρέματος θα πρέπει να είναι κάθε 3-4 ημέρες, ώστε να έχεις μικρό όγκο κομμένου χόρτου και να μη δημιουργούνται ζητήματα ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Αυτό γίνεται κυρίως για είδη όπως το Cynodon dactylon (Αγριάδα-Βερμούδα) και Festuca arundinacea (Φεστούκα).

Όταν η συχνότητα κουρέματος αυξάνεται, με ένα μηχάνημα όπως το χλοοκοπτικό μπαταρίας Gardena PowerMax, η εργασία γίνεται πιο άνετη, ειδικά σε μεγάλες εκτάσεις. Διαθέτει ισχυρό κινητήρα PowerPlus χωρίς ψήκτρες και ατσάλινο πλαίσιο κοπής. Ο χειρισμός γίνεται μέσω έξυπνου πληκτρολογίου για άνετη χρήση με κουμπί επιλογής on/off, ένδειξη στάθμης μπαταρίας και λειτουργία ECO για μέγιστη αυτονομία.

 

Ύψος κουρέματος

Αναφορικά με το ύψος κουρέματος, θα πρέπει να ακολουθείς έναν βασικό κανόνα, που είναι οδηγός για όλα τα είδη του χλοοτάπητα: Κόβεις και αφαιρείς το 1/3 του ύψους που υπάρχει κάθε φορά. Αν επιθυμείς να μειώσεις περισσότερο το ύψος επαναλαμβάνεις την κοπή σε λίγες ημέρες για να πετύχεις το τελικό επιθυμητό ύψος. Αυτό γίνεται επίσης όταν το ύψος είναι αρκετά παραπάνω από το επιθυμητό, όπως είναι π.χ. το ακούρευτο γκαζόν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το γκαζόν από το σοκάρισμα που θα υποστεί όταν μειωθεί πολύ το ύψος τους αναβλαστάνοντας έτσι πιο γρήγορα.

Άλλοι βασικοί κανόνες που πρέπει να θυμάσαι

Φρόντισε να κουρεύεις το γκαζόν όταν είναι στεγνό και ποτέ μετά από πότισμα. Πριν ξεκινήσεις το κούρεμα, καθάρισε το γκαζόν από τυχόν «εμπόδια» όπως πέτρες, φύλλα, χαρτιά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στον χλοοτάπητα.

Φρόντισε το χλοοκοπτικό να είναι καθαρό από κάτω, χωρίς υπολείμματα από προηγούμενα κουρέματα, και μην κόβεις ποτέ περισσότερο από το μισό μήκος του γρασιδιού σε κάθε κούρεμα. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι το μήκος του γκαζόν που θα μείνει δεν θα πρέπει να είναι ποτέ μικρότερο από τρία εκατοστά.

 

Το καλοκαίρι, απόφυγε το κούρεμα τις ημέρες με υπερβολική ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια, καθώς ο χλοοτάπητας τότε είναι πολύ πιο ευάλωτος. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι είναι πολύ πιο άνετο και ξεκούραστο να κουρεύεις το γκαζόν με την απογευματινή δροσιά. Αντίστοιχα, το χειμώνα καλό είναι να κουρεύεις τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Αποφεύγεις το κούρεμα όταν πρόκειται να έρθει παγετός.

Να κουρεύεις πάντα σε ευθείες παράλληλες γραμμές η μία δίπλα στην άλλη, ξεκινώντας από μία άκρη του γκαζόν. Επίσης δεν ακολουθείς πάντα την ίδια διαδρομή σε κάθε κούρεμα.

 

Και το χλοοκοπτικό θέλει τη φροντίδα του

Σημαντικό ρόλο παίζει η λεπίδα κοπής (μαχαίρι) να είναι αιχμηρή και λεία. Η ακριβής κοπή του γρασιδιού μειώνει τον κίνδυνο ξηρασίας του σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας ασθένειας. Οι ασθένειες και οι εχθροί ευνοούνται σε ένα γρασίδι που δεν έχει κοπεί σωστά. Με αποτέλεσμα το χρώμα του γκαζόν να γίνεται καφέ και τα ζιζάνια να αναπτύσσονται ευκολότερα.

Μην αφήνεις υπολείμματα από την κοπή του γρασιδιού στο γκαζόν. Άδειαζε τον κάδο της κουρευτικής μηχανής πριν γεμίσει τελείως.

Στο τέλος του κουρέματος καθάριζε σχολαστικά τον χώρο με νερό ή σκούπισμα ή φυσητήρα και πλένε την μηχανή γκαζόν προσεκτικά. Η αποθήκευση της κουρευτικής μηχανής γίνεται σε κλειστό χώρο ή σκιερό σημείο.

Μπορείς να δεις ακόμη