Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αλλαγή σακούλας στη σκούπα σου

Η ηλεκτρική σκούπα είναι το «δεξί χέρι» σου για να κρατάς καθαρό το πάτωμα και τα χαλιά σου. Μάλιστα, αν το μοντέλο σου λειτουργεί με σακούλα, τότε «παίρνει άριστα» σαν ασπίδα προστασίας από τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα. Κι αυτό γιατί η σακούλα λειτουργεί σαν έξτρα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, με συνέπεια να παγιδεύει αποτελεσματικά τους ρύπους. Το αντίτιμο, βέβαια, είναι ότι η σακούλα χρειάζεται αντικατάσταση. Αν ξέρεις όμως κάθε πότε πρέπει να την αντικαθιστάς με καινούρια, αλλά και πώς, η διαδικασία είναι παιχνιδάκι.

 

Κάθε πότε πρέπει να βάζουμε νέο ανταλλακτικό;

Αν η σκούπα σου μετράει ήδη κάποια χρόνια ζωής, ενδεχομένως να μην έχει ένδειξη που να σε ειδοποιεί πότε γέμισε η σακούλα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει η αλλαγή να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα βέβαια με το πόσο συχνά σκουπίζεις, αλλά και με το πόσους ρύπους «μαζεύει» το πάτωμα και τα χαλιά σου. Αρκετοί κατασκευαστές συστήνουν η αλλαγή να γίνεται μία φορά κάθε μήνα. Στην περίπτωση ωστόσο που έχεις μεγάλη οικογένεια, ή υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, καλό είναι η αντικατάσταση να γίνεται ακόμη συχνότερα. Βέβαια, τα πράγματα είναι πιο απλά στην περίπτωση που η σκούπα σου διαθέτει ένδειξη η οποία σε ενημερώνει πότε γέμισε η σακούλα. Τότε, μέχρι να ενεργοποιηθεί η ένδειξη, η σκούπα σου λειτουργεί στην εντέλεια.

 

Τι θα συμβεί όταν γεμίσει η σακούλα;

Η «συμπεριφορά» της σκούπας σου εξαρτάται και πάλι από το πόσο σύγχρονη ή παλιά είναι. Ο λόγος είναι ότι πολλά σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν ειδικές τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να διατηρούν την απορροφητική τους ισχύ στο μέγιστο, ακόμη και αν η σακούλα τους είναι γεμάτη. Επομένως, στις συγκεκριμένες συσκευές χρειάζεται να κάνεις πιο αραιά αλλαγή. Κάτι που, εκτός από ευκολία, σημαίνει και λιγότερα έξοδα για αγορά αναλώσιμων. Στα πιο παλιά μοντέλα, η απόδοση καθαρισμού «πέφτει» όσο γεμίζει η σακούλα, αφού μειώνεται η απορροφητική τους ισχύ. Επίσης, όσο πιο γεμάτη είναι η σακούλα με ρύπους, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να φιλτράρει τον εισερχόμενο αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς συγκεντρώνονται ρύποι στο εσωτερικό της, η σακούλα «παγιδεύει» ολοένα και μικρότερη ποσότητα σκόνης. Μάλιστα, στην ακραία περίπτωση γεμίσει πλήρως, η σκούπα απλώς θα ρουφά τη σκόνη από το πάτωμα και θα την εξαπλώνει πάλι πίσω.

Μία βασική ένδειξη για να καταλάβεις πως έχει γεμίσει η σακούλα, είναι ότι μειώνεται η ισχύς απορρόφησης της σκούπας. Έτσι, το πέλμα δεν «ρουφά» πλέον όλες τις σκόνες και τους ρύπους από την περιοχή που σαρώνει. Επίσης, είναι πιθανό να αρχίσει να μυρίσει δυσάρεστα ο αέρας που βγαίνει από τη σκούπα. Κι αυτό γιατί πλέον περιέχει σημαντική ποσότητα σκόνης.

 

Τι προσέχουμε στην αλλαγή;

Για τη διαδικασία αντικατάστασης, θα πρέπει πάντοτε να ακολουθείς τις οδηγίες που περιγράφει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό πριν ξεκινήσεις η σκούπα να βρίσκεται εκτός πρίζας. Επίσης, βάζοντας την καινούρια σακούλα, θα πρέπει να προσέξεις να μην την τσακίσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να σκιστεί την πρώτη φορά που θα σκουπίσεις ξανά, με συνέπεια να «πλημμυρίσει» από σκόνη και το εσωτερικό της σκούπας, αλλά και ο γύρω χώρος.

 

Τι σακούλες επιλέγουμε;

Η επιλογή γνήσιας σακούλας έχει αρκετά πλεονεκτήματα, μιας και ο κατασκευαστής γνωρίζει απόλυτα τις τεχνικές προδιαγραφές της σκούπας και επομένως πώς ακριβώς θα πρέπει να είναι τα ανταλλακτικά, για να είναι απολύτως συμβατά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που η σακούλα παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη «συμπεριφορά» της σκούπας.

Έτσι, για παράδειγμα, οι αυθεντικές σακούλες ορισμένων κατασκευαστών ενσωματώνουν ειδικές μεμβράνες (π.χ. φίλτρα ΗΕΡΑ) ώστε να κατακρατούν έως και το 99,9% των ακάρεων και των υπόλοιπων μικροοργανισμών. Επομένως, χρησιμοποιώντας γνήσια αναλώσιμα, οι σκούπες τους «επιστρέφουν» τον αέρα στον χώρο καθαρότερο απ’ ό,τι τον απορρόφησαν.

Επίσης, στις σκούπες που διατηρούν μέγιστη απορροφητική ισχύ ακόμη κι αν η σακούλα γεμίσει κυριολεκτικά πλήρως, για να αξιοποιήσεις αυτό το ατού, προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιείς γνήσια αναλώσιμα. Εξάλλου, με την επιλογή αυτή εξοικονομείς και χρήματα, αφού στα συγκεκριμένα μοντέλα μία γνήσια σακούλα έχει έως και 50% μεγαλύτερο χρόνο «ζωής» από μία κοινή σακούλα ίδιας χωρητικότητας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη