Σκούπα Stick: Tips για καλύτερη λειτουργία

Οι σκούπες stick προσφέρουν ευελιξία και ταχύτητα στο καθάρισμα του πατώματος και των χαλιών. Ξεχωρίζουν κυρίως επειδή καταργούν το σκύψιμο, χάρις στην πολύ μεγάλη κλίση που μπορεί να πάρει το «κοντάρι» τους. Επίσης, ελίσσονται με άνεση ανάμεσα στα έπιπλα, αποθηκεύονται εύκολα ακόμη και πίσω από μια πόρτα. Βέβαια, για να προσφέρει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ένα μοντέλο stick διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις σκούπες με καλώδιο. Έτσι, για παράδειγμα, «έρχεται» με κάδο μικρότερης χωρητικότητας και, βέβαια, με μπαταρία. Επομένως, χρειάζεται και ιδιαίτερη φροντίδα, για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια.

 

Μην παραγεμίζεις τον κάδο

Όπως όλες οι ηλεκτρικές σκούπες με κάδο, έτσι και τα μοντέλα stick έχουν ένα μέγιστο όριο στους ρύπους που μπορεί να χωρέσει το δοχείο συλλογής τους. Αν ξεπερασθεί αυτό το όριο, τότε υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα φίλτρα ή και να προκληθεί κάποια άλλη βλάβη στη συσκευή. Σε πολλά μοντέλα, η σχετική ένδειξη που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής στον κάδο είναι αισθητά χαμηλότερα από την κορυφή του δοχείου συλλογής. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι κάδοι των σκουπών stick έχουν μικρή σχετικά χωρητικότητα, θα πρέπει να παρακολουθείς αρκετά συχνά τη στάθμη της σκόνης, για να την αδειάζεις κάθε φορά που αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Άδειαζε τον κάδο μετά το καθάρισμα

Ανάτρεξε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σου, και δες αν ο κατασκευαστής συνιστά να αδειάζεις τον κάδο κάθε φορά που τελειώνεις το σκούπισμα. Μερικές εταιρείες δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο, αλλά μόνο ότι είναι αρκετό να μην γεμίζεται υπερβολικά ο κάδος. Άλλοι κατασκευαστές σημειώνουν ότι είναι καλό να απομακρύνονται οι ρύποι μετά το σκούπισμα, καθώς αν παραμείνουν στη σκούπα μπορεί να διαβρώσουν το εσωτερικό της. Τέλος, υπάρχουν κατασκευαστές που συστήσουν να αδειάζεται ο κάδος όχι για λόγους «υγείας» της σκούπας, αλλά για να μην μειωθεί η απόδοσή της στο καθάρισμα.

 

Κράτα καθαρή τη βούρτσα

Έλεγχε σε τακτική βάση τη βούρτσα της σκούπας σου. Αν έχει μαζέψει σκόνη, μικρά σκουπίδια ή άλλες τρίχες, τότε μπορεί να μπλοκάρει το στόμιο αναρρόφησης, με συνέπεια να μην καθαρίζει πλέον αποτελεσματικά. Η βούρτσα θα πρέπει να καθαρίζεται το αργότερα ανά τρία σκουπίσματα. Στα περισσότερα μοντέλα stick είναι αφαιρούμενη, για πιο εύκολο καθάρισμα, ενώ μάλιστα διαθέτει ειδικές εκπομπές, για να κόβεις με ένα ψαλίδι τις τρίχες που έχουν τυλιχθεί γύρω της.

 

Φρόντιζε τα φίλτρα

Τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τόσο πολύ την απόδοση της σκούπας, όσο το φίλτρο της όταν έχει «στομώσει» από ρύπους. Επίσης, αν το φίλτρο δεν είναι καθαρό, τότε η σκούπα θα επανεκπέμπει πίσω στον χώρο αρκετά περισσότερη σκόνη από το κανονικό. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχεις συχνά το φίλτρο της συσκευής (ή τα φίλτρα, αν διαθέτει παραπάνω από ένα), φροντίζοντας να είναι πάντοτε καθαρά. Με την ίδια λογική, αν για κάποιον λόγο έχει φθαρεί, θα πρέπει να το αντικαταστήσεις με ένα καινούριο ανταλλακτικό.

 

 

Καθάριζε πιο σχολαστικά την σκούπα ανά 3-4 μήνες

Καλό είναι, ανά 3-4 μήνες, να καθαρίζεις και τα υπόλοιπα μέρη της σκούπας, τα οποία δεν καθαρίζεις συχνά. Πλύνε τον κάδο συλλογής σκόνης και καθάρισε το «κοντάρι». Επίσης, αν η συσκευή σου έχει πρόσθετα εξαρτήματα, φρόντισε να τα καθαρίσεις κι αυτά.

 

Φόρτιζε την μπαταρία

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, και επομένως πόσο γρήγορα ή αργά θα χρειαστεί να την αντικαταστήσεις με μία καινούρια, εξαρτάται απόλυτα από την επαναφόρτισή της. Και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής για το πώς πρέπει να αναπληρώνει η μπαταρία την ενέργεια που χάνει κάθε φορά που σκουπίζεις. Οι οδηγίες αυτές είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος της μπαταρίας, δηλαδή αν είναι ιόντων λιθίου ή νικελίου (Ni-MH). Οι περισσότερες σύγχρονες σκούπες «έρχονται» πάντως με μπαταρία λιθίου. Επομένως, αν η συσκευή σου συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να επαναφορτίζεις την μπαταρία της, πριν ξεμείνει εντελώς από ενέργεια.

Επίσης, για τις μπαταρίες λιθίου είναι «ανθυγιεινές» οι υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως, δεν θα πρέπει να εκτίθενται για ώρα στον ήλιο, ειδικά κατά τη φόρτιση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη