Έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες οι φετινοί Παραολυμπιακοί αγώνες ‘‘έριξαν’’ αυλαία. Σε μια τελετή λήξης, που έμοιαζε με ‘‘πάρτι’’ οι Παραολυμπιονίκες, οι συνοδοί τους, οι ιθύνοντες καθώς και όλοι όσοι συντέλεσαν για να διεξαχθούν οι φετινοί αγώνες γιόρτασαν μια ακόμη επιτυχία. Μια επιτυχία που έχει βαθύτερο νόημα από αυτό που φαίνεται. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας γέμισε χαμόγελα, αγκαλιές και δάκρυα. Μπορεί κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων να υπήρχε η αίσθηση της ανταγωνιστικότητας αλλά ξέρουν όλοι πως αυτό για το οποίο αγωνίζονται είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οι άνθρωποι αυτοί, με κινητικά ή εγκεφαλικά προβλήματα, με μειωμένη ή καθόλου όραση, με απώλεια άκρων και πολλά ακόμη αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση διότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά βρίσκουν τη δύναμη να μην τα παρατήσουν και να διεκδικήσουν ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο. Άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι όχι, πάντως η προσπάθεια όλων παραμένει αξιέπαινη. Τα ‘‘χρυσά’’ παιδιά της Ελλάδος, Νάσος Γκαβέλας και Σωτήρης Γκαραγκάνης ανέλαβαν χρέη σημαιοφόρων στην τελετή λήξης, καθώς ήταν και αυτοί που έκαναν τον εθνικό ύμνο της χώρας μας να ακουστεί δυνατά στο Τόκιο. Χρέη DJ ανέλαβε ο Αντερκάτ και ο γνωστός break dancer Μουρίκο διασκέδασε τον κόσμο. Στη γιορτή αυτή παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Άντριου Πάρσονς μαζί με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο.
Ο πίνακας των μεταλλίων
Στον καθιερωμένο πίνακα των μεταλλίων η χώρα μας κατάφερε με 1 χρυσό, 3 ασημένια και 7 χάλκινα μετάλλια να καταλάβει την 51η θέση. Όσον αφορά την πρώτη πεντάδα, την 1η θέση πήρε η Κίνα με 96 χρυσά, 60 ασημένια και 51 χάλκινα μετάλλια (σύνολο 207). Δεύτερη ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία με 41 χρυσά, 38 ασημένια και 45 χάλκινα μετάλλια (124 σύνολο). Την 3η θέση κατέλαβαν οι ΗΠΑ καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν 37 χρυσά μετάλλια, 36 ασημένια και 31 χάλκινα (σύνολο 104). Η 4η θέση ανήκει στη Ρωσία καθώς συγκέντρωσε στο σύνολο 118 μετάλλια. 36 εξ αυτών ήταν χρυσά, 33 ασημένια και 49 χάλκινα. Την πρώτη 5άδα ολοκληρώνουν οι Ολλανδοί οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν από τους φετινούς αγώνες 25 χρυσά, 17 ασημένια και 17 χάλκινα μετάλλια. Συνολικά συγκέντρωσαν 59 μετάλλια. Το ελληνικό επιτελείο κατόρθωσε να φέρει στη χώρα μας συνολικά 11 μετάλλια. Την αρχή έκανε στην ξιφομαχία ο Πάνος Τριανταφύλλου από την 1η κιόλας ημέρα καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Συνέχεια στα χάλκινα έδωσε ο αθλητής της κολύμβησης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης με χρόνο 58,73 στα 100 μέτρα ελεύθερο. Τρίτωσε τα χάλκινα ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Μπακοχρήστος καθώς σήκωσε 165 κιλά στην κατηγορία άρση βαρών σε πάγκο. Το πρώτο ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε από τον Θανάση Κωνσταντινίδη, σημαιοφόρο στην τελετή έναρξης καθώς πέταξε την κορίνα του στα 38,68 μέτρα. Ένα όνειρο κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Αντώνης Τσαπατάκης αφού κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο με επίδοση 1:40.20. Το επόμενο χάλκινο ήρθε από τον Στράτο Νικολαΐδη στη σφαίρα ενώ το δεύτερο ασημένιο μας το χάρισε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης στο μικτό ατομικό BC3. Το πρώτο και το μοναδικό χρυσό το χάρισαν στους Έλληνες όλου του κόσμου ο Νάσος Γκαβέλας και ο Σωτήρης Γκαραγκάνης που έτρεξαν πιο γρήγορα από όλους. Το 9ο μετάλλιο ήταν χάλκινο και ήρθε από την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στην κολύμβηση. Το επόμενο κατόρθωσαν να το πάρουν στο ομαδικό μπότσια η Άννα Ντέντα και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ενώ το τελευταίο μετάλλια για την Ελλάδα ήταν ασημένιο και ήρθε από τον Θανάση Προδρόμου στο άλμα εις μήκος Τ20.
Όσοι έφτασαν κοντά στο βάθρο αλλά δεν ανέβηκαν
Οι Έλληνας αθλητές θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει κι άλλα μετάλλια όμως τα έχασαν στις λεπτομέρειες. Στην κολύμβηση ο Αριστείδης Μακροδημήτρης τερμάτισε 5ος στα 100 μέτρα ύπτιο, ενώ ο συναθλητής του Δημήτρης Καρυπίδης 4ος στα 100 μέτρα ύπτιο S1 με χρόνο 2:58.07. Και πάλι στην κολύμβηση ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατέλαβε την 4η θέση και λίγο έλειψε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο S2 με χρόνο 1:02.26. Στη σφαιροβολία F53 ο Σεζόν Φερνάντες πήρε την 5η θέση με την καλύτερη βολή του να φτάνει στα 7,63. Ο Κωνσταντίνος Τζούνης στον δίσκο F56 με μια βολή στα 42,86 μέτρα πήρε την 4η θέση. Ο αρσιβαρίστας Δήμου Κωνσταντίνος στην κατηγορία +107 kg κατέλαβε την 5η θέση σηκώνοντας 218 κιλά. Ο αθλητής του στίβου Δημήτρης Μαλακόπουλος στο άλμα εις μήκος Τ64 κατετάγη 4ος και βρέθηκε πολύ κοντά στο μετάλλιο. Και πάλι στην κολύμβηση ο Γεράσιμος Λιγνός δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση με επίδοση 1:13.34. O κολυμβητής Δημήτρης Καρυπίδης στα 50 μέτρα ύπτιο S1 κατέλαβε και αυτός την 5η θέση με χρόνο 1:25.30. Τέλος άτυχος στάθηκε και ο αθλητής Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο F54 έχοντας την καλύτερη βολή του στα 30,45. Πήρε τελικά την 4η θέση.
Οι Παραολυμπιονίκες έδωσαν όλοι ανεξαιρέτου ηλικίας, αθλήματος και εθνικότητας τον καλύτερο τους εαυτό, προσπάθησαν ο καθένας για το καλύτερο και απέδειξαν για άλλη μια φορά τα ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν. Οι αθλητές ανανέωσαν το ραντεβού για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.