Καθαρός αέρας για όλους με «σύμμαχο» την τεχνολογία

by Aggeliki Tsoukana

 

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 7η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα του Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ο στενός σύνδεσμος του καθαρού αέρα με την κλιματική αλλαγή, καθώς η βελτίωση της ποιότητας του αέρα επιδρά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τις δράσεις και μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται από διάφορους διεθνής παράγοντες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η Διεθνής Ημέρα Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό αποτελεί ακόμα μία ευκαιρία για να εξοικειωθεί το παγκόσμιο κοινό με θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να συμβάλουμε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Κινούμαστε ηλεκτρικά, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μας χρειάζεται όλους συμμάχους. Συνεπώς, η χρήση ενός ηλεκτροκίνητου μέσου μεταφοράς όπως είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και scooter, σημαίνει μετακινήσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με κάποιο όχημα που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα τα οποία είναι κατά 100% μη ανανεώσιμα.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι λιγότερο ενεργοβόρα, αφού καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα αυτοκίνητα και δεν εκπέμπουν ρύπους. Κάτι που σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα. Είναι το ιδανικό μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές σου μετακινήσεις. Προσφέρει αισθητά μεγαλύτερη οικονομία χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε οικιακές συσκευές που συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων

Οι εκπομπές CO2 από την κατανάλωση ενέργειας συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των εκπομπών είναι πολλοί, όπως -μεταξύ άλλων- η κατανάλωση ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας σε θέρμανση, ψύξη και λειτουργία των απαραίτητων συσκευών.

Το ψυγείο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ο φούρνος είναι απαραίτητος για την ετοιμασία του φαγητού, το πλυντήριο ρούχων για τη φροντίδα των ρούχων. Πρόκειται για οικιακές συσκευές με μεγάλη συχνότητα χρήσης. Δυστυχώς, δεν αρκεί μόνο η ορθολογική χρήση τους για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Ειδικά όταν γίνεται λόγος για παλιές συσκευές, όπου κανονικά θα έπρεπε να ανακυκλωθούν.

Αντίστοιχα, με τη χρήση «πράσινων» συσκευών θέρμανσης και ψύξης, μπορείς να μειώσεις κατακόρυφα την εκπομπή ρύπων. Τα σύγχρονα κλιματιστικά, για παράδειγμα, μπορούν να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένα για ακόμα καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Χρησιμοποιούν οικολογικό ψυκτικό μέσο, την ίδια στιγμή που είναι πιο αποτελεσματικά καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, θα συναντήσεις θερμαντικά σώματα όπως είναι οι θερμοπομποί, καλοριφέρ Mica, θερμάστρες πετρελαίου και σόμπες υγραερίου, που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα εξασφαλίζουν βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης. Οι περισσότερες προτάσεις για θέρμανση και ψύξη έρχονται με μια πληθώρα έξυπνων λειτουργιών, από απομακρυσμένο έλεγχο από το smartphone σου, μέχρι έξυπνα συστήματα ασφαλείας που «αντιλαμβάνονται» τα επίπεδα CO2. Εκτός από τις ευκολίες που προσφέρουν σε επίπεδο χρήσης, θα μειώσεις κατακόρυφα το ενεργειακό αποτύπωμα του νοικοκυριού σου. Έτσι, έχεις ακόμη περισσότερους λόγους για να εξετάσεις την αναβάθμιση των οικιακών σου συσκευών, με πιο σύγχρονες λύσεις.

 

 

Καθαρός αέρας στο σπίτι, καλύτερη ποιότητα ζωής

Είτε βρίσκεσαι στο γραφείο είτε στο σπίτι, δεν αρκεί μόνο το τακτικό άνοιγμα των παραθύρων για να εξασφαλίσεις καθαρό και υγιεινό αέρα στον χώρο σου. Μάλιστα, είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ατμόσφαιρα σε έναν εσωτερικό χώρο είναι πολλές φορές πιο επιβαρυμένη από την ατμόσφαιρα της πόλης. Και κάπου εδώ, τη λύση έρχονται να δώσουν οι καθαριστές αέρα.

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν οι καθαριστές αέρα, λειτουργούν με χαμηλή ισχύ, χωρίς όμως να ανεβάζουν την κατανάλωση ρεύματος. Ο καθαριστής αέρα αποτελεί πλέον απαραίτητο στοιχείο για κάθε εσωτερικό χώρο. Μάλιστα, θα συναντήσεις μοντέλα που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως ο καθαριστής αέρα της FrangoLab. Με δυνατότητα αποστείρωσης αέρα μπορεί να εξουδετερώσει έως και το 99,9% των πτητικών οργανικών ενώσεων και μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες. Αν λάβεις υπόψη ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεις την ποιότητα ζωής σου και των αγαπημένων σου, τότε το κόστος περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η τεχνολογία γίνεται σημαντικός αρωγός σε όλη αυτή τη μεγάλη και παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για ένα πιο πράσινο μέλλον και καλύτερη ζωή για όλους.

Μπορείς να δεις ακόμη