ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024: ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

by Zikou Stella

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 11 Αυγούστου με μια ακόμα εντυπωσιακή τελετή. Το Παρίσι αποχαιρέτησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και παρέδωσε τη σκυτάλη στην Αυστραλία, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διοργάνωση το 2028. Οι συγκινήσεις που μας πρόσφερε η 33η Σύγχρονη Ολυμπιάδα δεν ήταν λίγες και η Ελλάδα κατέκτησε 8 μετάλλια, όσα και το 1996 στην Ατλάντα και διπλάσια από το 2021 στο Τόκιο.

Με την ελληνική σημαία στο βάθρο ανέβηκαν ο Μίλτος Τεντόγλου (χρυσό στο άλμα εις μήκος), ο Απόστολος Χρήστου (ασημένιο στα 100μ ύπτιο), ο Θοδωρή Τσελίδης (χάλκινο στο τζούντο), οι Παπακωνσταντίνου/ Γκαϊδατζής (χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών), οι Κοντού/ Φίτσιου (χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών), ο Λευτέρης Πετρούνιας (χάλκινο στους κρίκους), ο Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο στο επί κοντώ) και ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ (χάλκινο στην κατηγορία των 86 κιλών της ελευθέρας πάλης ανδρών).

 

Το άλμα που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον Μίλτο Τεντόγλου

 

 

Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

 

 

Η μυθική προσπάθεια του Εμμανουήλ Καραλή προς το μετάλλιο

 

Η εκπληκτική εμφάνιση του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων

 

 

Τα ελληνικά μετάλλια στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με τα οκτώ μετάλλια που κατέκτησαν στο Παρίσι οι Έλληνες αθλητές, η συνολική συγκομιδή για τη χώρα μας από το 1896 που αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, έφτασε τα 129. Η ιστορία έχει γράψει τις εξής επιδόσεις ανά διοργάνωση.

 

1896 Αθήνα: 47

1904 Σεντ Λούις: 2

1908 Λονδίνο: 4

1912 Στοκχόλμη: 2

1916 Αντβέρπ: 1

1956 Μελβούρνη:1

1960 Ρώμη: 1

1968 Πόλη του Μεξικού: 1

1972 Μόναχο: 2

1980 Μόσχα: 3

1984 Λος Άντζελες: 2

1988 Σεούλ:1

1992 Βαρκελώνη: 2

1996 Ατλάντα: 8

2000 Σίδνεϊ:13

2004 Αθήνα: 16

2008 Πεκίνο: 3

2012 Λονδίνο: 2

2016 Ρίο: 6

2020 Τόκιο: 4

2024 Παρίσι: 8

 

 

Το παλέψαμε σε μπάσκετ και πόλο

Οι εθνικές μας ομάδες μπάσκετ και πόλο ανδρών πάλεψαν να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούσαν, όμως από τη μία η ατυχία, από την άλλη οι πιο ισχυροί αντίπαλοι δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

Στο μπάσκετ, αν και ξεκινήσαμε με δύο ήττες από τον Καναδά και την Ισπανία, σε αγώνες που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει τη νίκη, καθώς το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε σε λεπτομέρειες, η επικράτηση επί της Αυστραλίας την τελευταία αγωνιστική, σε συνδυασμό με το σύστημα διεξαγωγής, μας έδωσαν την πρόκριση για τα προημιτελικά, ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων. Εκεί αντιμετωπίσαμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Στο πρώτο ημίχρονο προηγηθήκαμε ακόμα και με διψήφια διαφορά, όμως η ανωτερότητα των αντιπάλων μας ήταν τέτοια που μας έκλεισε τον δρόμο προς την 4άδα.

Όπως πάντα, η εθνική ανδρών στο πόλο έκανε μια τιτάνια προσπάθεια και βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου. Όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος της και αναγκάστηκε να περιοριστεί στην πέμπτη θέση, η οποία θεωρείται επίσης μια τεράστια επιτυχία. Δυστυχώς, στον προημιτελικό εναντίον της Σερβίας η εθνική μας δέχτηκε γκολ μόλις 2’’ πριν λήξει ο αγώνας και ο πίνακας του σκορ έγραψε το 12- 11 υπέρ των Σέρβων. Οι διεθνείς μας συνέχισαν, όπως πάντα, με το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησαν ό,τι καλύτερο από εκεί και πέρα. Αυτό αποδεικνύεται με τις δύο νίκες που ακολούθησαν. Επί της Αυστραλίας με 15 – 9 και επί της Ισπανίας με 15 – 13. Έτσι το πόλο ανδρών έγραψε για μια ακόμα φορά ιστορία, με την πέμπτη θέση στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

 

Οι κορυφαίες χώρες σε κατακτήσεις μεταλλίων

Σε μια Ολυμπιάδα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι απολαμβάνουν τη συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, απλά η ιστορία γράφει τη συγκομιδή των μεταλλίων για κάθε χώρα. Πρώτη αναδείχτηκαν οι Η.Π.Α. που ναι μεν είχαν 40 χρυσά μετάλλια, όσα και η Κίνα, όμως είχαν 44 ασημένια, ενώ η χώρα της ανατολικής Ασίας 27.

 

Η κατάταξη των δέκα πρώτων χωρών έχει ως εξής:

 

Α/Α ΧΩΡΑ ΧΡΥΣΑ ΑΡΓΥΡΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΥΝΟΛΟ
1. Η.Π.Α. 40 44 42 126
2. ΚΙΝΑ 40 27 24 91
3. ΙΑΠΩΝΙΑ 20 12 13 45
4. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 18 19 16 53
5. ΓΑΛΛΙΑ 16 26 22 64
6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 15 7 12 34
7. Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 14 22 29 65
8. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 13 9 10 32
9. ΙΤΑΛΙΑ 12 13 15 40
10. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 12 13 8 33

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Από τις 28 Αυγούστου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, οι κορυφαίοι Παρά- αθλητές  και Παρά- αθλήτριες θα δώσουν μεγάλη μάχη για τα μετάλλια σε 22 Παρά- Ολυμπιακά αθλήματα και 549 αγωνίσματα.

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί επίσης στο Παρίσι και στην ελληνική αποστολή μετέχουν 37 αθλητές, 24 άνδρες και 13 γυναίκες. Τα χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι:

 

ΑΝΔΡΕΣ

Πασχάλης Κουλουμόγλου (άρση βαρών σε πάγκο)

Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών σε πάγκο)

Μιχάλης Καλαράκης (ιππασία)

Δημήτρης Καρυπίδης (κολύμβηση)

Νίκος Κοντού (κολύμβηση)

Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση)

Αλέξανδρος Λέργιος (κολύμβηση)

Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση)

Αντώνης Τσαπατάκης (κολύμβηση)

Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) – Κατερίνα Πατρώνη (ramp operator)

Νίκος Παπαγγελής (ποδηλασία δρόμου)

Σωτήρης Γαλογαύρος (σκοποβολή)

Παναγιώτης Γιαννουκάρης (σκοποβολή)

Νάσος Γκαβέλας (στίβος) – Ιωάννης Νυφαντόπουλος (guide)

Δημήτρης Ζησίδης (στίβος)

Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος)

Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος)

Στράτος Νικολαΐδης (στίβος)

Γρηγόρης Ντισλής (στίβος)

Θανάσης Προδρόμου (στίβος)

Μιχάλης Σεΐτης (στίβος)

Λάζαρος Στεφανίδης (στίβος)

Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος)

Κωνσταντίνος Τζούνης (στίβος)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση)

Αρετή Σπυρίδου (κολύμβηση)

Μαρία Τζιβελέκη (κολύμβηση)

Χρυσή Μόρφη (μπότσια)

Άννα Ντέντα (μπότσια) – Χριστίνα Ντέντα (ramp operator)

Τάνια Κεραμυδά (στίβος)

Λήδα Μανθοπούλου (στίβος)

Ζωή Μαντούδη (στίβος)

Χριστίνα Γκέντζου (τάε κβον ντο)

Ελένη Παπασταματοπούλου (τάε κβον ντο)

Εμμανουέλα Μασούρου (τζούντο)

Θεοδώρα Πασχαλίδου (τζούντο)

Δωροθέα Ποιμενίδου (τοξοβολία)

 

Το 2021 στου Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η ελληνική αποστολή κατέκτησε 11 μετάλλια και τώρα, την επιτυχία τους θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν οι: Αντώνης Τσαπατάκης, Θανάσης Προδρόμου, Στράτος Νικολαΐδης, Θανάσης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Μπακοχρήστος, Γρηγόρης Πολυχρονίδης (Κατερίνα Πατρωνη – ramp operator), Άννα Ντέντα (Χριστίνα Ντέντα – ramp operator), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης.

 

 

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Εκτός αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν εξασφαλίσει ένα μαγικό εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθήσεις τη γιορτή του αθλητισμού από την άνεση του σπιτιού σου. Ώρα λοιπόν να εξοπλίσεις τον χώρο σου κατάλληλα για να ζήσεις λες και βρίσκεσαι στο Παρίσι όλες τις μεγάλες συγκινήσεις που φιλοδοξούν να μας προσφέρουν οι Έλληνες αθλητές.

Ακόμα και αν την ύστατη στιγμή δεν έχεις οργανωθεί, προλαβαίνεις. Με τις ευέλικτες επιλογές παράδοσης που σου προσφέρει ο Κωτσόβολος, σου εξασφαλίζει όλο τον απαραίτητο χρόνο για να μετατρέψεις το σπίτι σου στον απόλυτο προορισμό για την παρέα. Μπες τώρα στο site ή έλα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος, όπου σε περιμένει μια μεγάλη γκάμα από τηλεοράσεις υψηλής ποιότητας, ηχόμπαρες και projectors, που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι όντως βρίσκεσαι στα στάδια διεξαγωγής κάθε αθλήματος. Σε κάθε περίπτωση, το έμπειρο προσωπικό μας θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στην κάλυψη όλων των αναγκών σου, δίχως να υπερβείς τα όρια του προϋπολογισμού σου.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, στηρίζουμε την προσπάθεια της των Ελλήνων αθλητών για διάκριση στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού. Η πόλη του φωτός μας περιμένει.

 

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑ- ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΡΑ- ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ!!!

Μπορείς να δεις ακόμη