Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι, ξεκίνησαν θεαματικά! Είμαστε έτοιμοι να νιώσουμε μεγάλες συγκινήσεις και να θαυμάσουμε μεγάλους αθλητές, στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.
Πάμε όμως να δούμε κάποια πράγματα, που έχουν μείνει ανεξίτηλα και αξίζει να τα αναφέρουμε!
1. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896. Συμμετείχαν 14 χώρες και 241 αθλητές, που αγωνίστηκαν σε 43 εκδηλώσεις.
2. Οι γυναίκες συμμετείχαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι, με 22 γυναίκες να συμμετέχουν σε πέντε αθλήματα.
3. Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε στους Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Η φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρεται με λαμπαδηδρομία μέχρι τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων.
4. Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας. Συμμετείχαν 16 χώρες και 258 αθλητές.
5. Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πέντε κύκλοι που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους που συμμετέχουν στους Αγώνες. Οι κύκλοι είναι μπλε, κίτρινος, μαύρος, πράσινος και κόκκινος. Παρά τις διάφορες ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς, το επίσημο μήνυμα της ΔΟΕ είναι ότι τα χρώματα των κύκλων μαζί με το λευκό του φόντου συνδυάζονται έτσι ώστε κάθε χώρα στον κόσμο να έχει τουλάχιστον ένα από τα χρώματα της σημαίας της αποτυπωμένο πάνω στο σύμβολο. Ωστόσο, μια κοινή (αν και ανεπίσημη) ερμηνεία συνδέει τα χρώματα των κύκλων με τις ηπείρους ως εξής:
- Μπλε κύκλος: Ευρώπη
- Κίτρινος κύκλος: Ασία
- Μαύρος κύκλος: Αφρική
- Πράσινος κύκλος: Ωκεανία
- Κόκκινος κύκλος: Αμερική (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής)
6. Τα μετάλλια που απονέμονται στους Ολυμπιονίκες δεν είναι καθαρά από χρυσό. Το χρυσό μετάλλιο είναι με ασημένιο πυρήνα και επένδυση χρυσού.
7. Το 2016, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων συμμετείχε στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, αποτελούμενη από αθλητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πολέμου ή διωγμού.
8. Στους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απαγόρευσε τη χρήση αναβολικών στεροειδών για πρώτη φορά, αν και οι έλεγχοι ήταν περιορισμένοι.
9. Η ΔΟΕ και οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες συνεχώς βελτιώνουν τις τεχνικές ελέγχου για να ανιχνεύουν νέες και υπάρχουσες μορφές ντόπινγκ. Σημαντική είναι η δουλειά του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA) στη θέσπιση κανόνων και στον έλεγχο των αθλητών.
10. Οι σύγχρονες πολιτικές επιτρέπουν τη διατήρηση δειγμάτων αθλητών για πολλά χρόνια, ώστε να μπορούν να επανεξεταστούν όταν βελτιωθούν οι τεχνικές ανίχνευσης. Αυτό έχει οδηγήσει στην αφαίρεση μεταλλίων πολλά χρόνια μετά την αρχική απονομή.
11. Η μικρότερη συμμετοχή αθλητών σημειώθηκε στους Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις, όπου συμμετείχαν μόνο 12 χώρες.
12. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αναβληθεί μόνο τρεις φορές στην ιστορία τους, όλες λόγω πολέμων: το 1916 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), το 1940 και το 1944 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
Ρεκόρ που έγραψαν ιστορία
Περισσότερα Χρυσά Μετάλλια σε Μια Διοργάνωση
- Ο Μάικλ Φελπς κέρδισε 8 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 7 χρυσών του Μαρκ Σπιτς το 1972.
Περισσότερα Συνολικά Ολυμπιακά Μετάλλια
- Συνολικά, ο Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) έχει κερδίσει 28 μετάλλια (23 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα), κάνοντας τον, τον πιο πολυβραβευμένο Ολυμπιονίκη όλων των εποχών.
Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 100 Μέτρα
- Ο Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με χρόνο 9.58 δευτερόλεπτα, που πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2009. Το Ολυμπιακό ρεκόρ του είναι 9.63 δευτερόλεπτα από τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
- Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε (Κένυα) κατέχει το ρεκόρ του γρηγορότερου Ολυμπιακού Μαραθωνίου, με χρόνο 2:08:38 που πέτυχε στους Αγώνες του Ρίο το 2016.
Περισσότερα Χρυσά Μετάλλια από Γυναίκα Αθλήτρια:
- Η Λαρίσα Λατίνινα, γυμνάστρια από τη Σοβιετική Ένωση, κέρδισε 9 χρυσά, 5 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (1956, 1960, 1964).
Περισσότερες Εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες:
- Ο ιππέας Ιάκουμπ Κρόλο (Πολωνία) συμμετείχε σε 10 διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1964 μέχρι το 2004, κάτι που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών.
Περισσότερα Ρεκόρ σε Μία Διοργάνωση:
- Οι Αγώνες του Μεξικού το 1968 είναι γνωστοί για τα πολυάριθμα παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν, λόγω του υψηλού υψομέτρου της Πόλης του Μεξικού που προσέφερε καλύτερες συνθήκες για ρεκόρ ταχύτητας και άλματος.
Νεότερος Ολυμπιονίκης:
- Η Μαρίζα Λιαν Μποεράρν (ΗΠΑ) κέρδισε χρυσό στο άλμα εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924, σε ηλικία 13 ετών.
Αστεία Γεγονότα στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Στους Αγώνες του Σεντ Λούις το 1904, ο Φρεντ Λορτς, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τον αγώνα, συνέχισε την κούρσα με αυτοκίνητο και επέστρεψε στο στάδιο τρέχοντας, υποστηρίζοντας ότι είχε νικήσει. Αποκαλύφθηκε η απάτη του και ο αληθινός νικητής, ο Τόμας Χικς, κέρδισε τον αγώνα παρά το γεγονός ότι είχε καταναλώσει στρυχνίνη και μπράντι ως ενισχυτικά.
- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 περιλάμβαναν μερικά ασυνήθιστα αθλήματα όπως το μονομαχία με πιστόλια, κυνήγι περιστεριών και οδήγηση αερόστατου.
- Στους Αγώνες του Ρίο το 2016, ο Άγγλος δρομέας του Μαραθωνίου, Mo Farah, έπεσε κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά σηκώθηκε και συνέχισε να τρέχει, κερδίζοντας τελικά το χρυσό μετάλλιο. Ο Farah απέδωσε τη νίκη του στο “χαρισμα του Φόρεστ Γκαμπ”.
- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, μια γάτα διέσχισε τον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα στίβου, διακόπτοντας τους αγώνες για λίγα λεπτά.
Συγκινητικές Στιγμές στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Ο Αφροαμερικανός αθλητής Jesse Owens κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Αγώνες του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας. Η επιτυχία του αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και την άρια θεωρία της υπεροχής.
- Στον ημιτελικό των 400 μέτρων, ο Βρετανός αθλητής Derek Redmond τραυματίστηκε σοβαρά στον δικέφαλο μυ και έπεσε. Παρά τον πόνο, σηκώθηκε και με τη βοήθεια του πατέρα του ολοκλήρωσε τον αγώνα, κερδίζοντας την αναγνώριση και το σεβασμό του κόσμου.
- Η Ρουμάνα γυμνάστρια Nadia Comăneci έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που έλαβε τέλεια βαθμολογία 10.0, κατακτώντας συνολικά επτά 10.0 βαθμολογίες και τρία χρυσά μετάλλια.
- Η Αυστραλή αθλήτρια Cathy Freeman, μέλος της αυτόχθονης κοινότητας της Αυστραλίας, άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα. Η νίκη της είχε μεγάλο συναισθηματικό βάρος για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών.
- Κατά τη διάρκεια των προκριματικών των 5.000 μέτρων, οι δρομείς Abbey D’Agostino (ΗΠΑ) και Nikki Hamblin (Νέα Ζηλανδία) συγκρούστηκαν και έπεσαν. Αντί να σταματήσουν, η μία βοήθησε την άλλη να σηκωθεί και να ολοκληρώσουν τον αγώνα μαζί, δείχνοντας την αληθινή αξία της αθλητικής αλληλεγγύης.
- Κατά τη διάρκεια της ιστιοπλοΐας, ο Καναδός Lawrence Lemieux εγκατέλειψε τη δεύτερη θέση του αγώνα για να σώσει δύο συναθλητές του που είχαν πέσει στη θάλασσα λόγω των ισχυρών ανέμων. Η πράξη του αυτή τιμήθηκε με το ειδικό μετάλλιο του ΔΟΕ για την αθλητική ηθική.
- Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, αποτελούμενη από αθλητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πολέμου και διωγμών, συμμετείχε για πρώτη φορά στους Αγώνες του Ρίο, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση και ελπίδα.
- Στον αγώνα των 200 μέτρων, οι Αμερικανοί δρομείς Tommie Smith και John Carlos φόρεσαν μαύρα γάντια και ύψωσαν τις γροθιές τους κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Η πράξη τους αποτέλεσε ένα σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τελετές που συγκίνησαν
- Η τελετή έναρξης των Αγώνων της Αθήνας το 2004 ήταν εξαιρετικά συγκινητική, καθώς οι Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από περισσότερα από 100 χρόνια. Η αφή της φλόγας έγινε με τρόπο που θύμιζε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με χορευτές να δημιουργούν μια ζωντανή ζωφόρο εμπνευσμένη από την αρχαία τέχνη.
- Στους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ο Ισπανός τοξότης Antonio Rebollo άναψε τον βωμό με ένα φλεγόμενο βέλος, προσφέροντας ένα από τα πιο θεαματικά και αξέχαστα στιγμιότυπα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Η τελετή έναρξης στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και την ενότητα. Η Cathy Freeman, η οποία ήταν η πρώτη Αβορίγινας που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα, συμβολίζοντας τη συμφιλίωση και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών της Αυστραλίας.
- Η τελετή έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου το 2012 είχε ισχυρό κοινωνικό μήνυμα. Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Muhammad Ali και ο Daniel Craig (ως James Bond) συμμετείχαν, ενώ η εναρκτήρια σκηνή παρουσίασε την εξέλιξη της βρετανικής κοινωνίας από την Αγροτική Επανάσταση μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
- Η τελετή λήξης των Αγώνων της Αθήνας το 2004 ήταν γεμάτη μουσική και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η φλόγα έσβησε, αφήνοντας πίσω της ένα αίσθημα νοσταλγίας και υπερηφάνειας.
- Στην τελετή λήξης των Αγώνων του Πεκίνου το 2008, παρουσιάστηκε ένα μεγαλειώδες φαντασμαγορικό θέαμα με παραδοσιακές κινεζικές τέχνες, χορούς και φωτεινά πυροτεχνήματα. Η τελετή τελείωσε με την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των λαών.
- Η τελετή λήξης στο Λονδίνο το 2012 ήταν ένα θεαματικό πάρτι γεμάτο μουσική, χορό και πολιτιστική ποικιλία. Συμμετείχαν πολλοί διάσημοι Βρετανοί καλλιτέχνες, όπως οι Spice Girls και ο George Michael. Η τελετή ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική ερμηνεία του τραγουδιού “Imagine” από τον John Lennon.
- Η τελετή λήξης στους Αγώνες του Ρίο το 2016 ήταν γεμάτη χρώμα, μουσική και ενέργεια με τον βραζιλιάνικο πολιτισμό να πρωταγωνιστεί. Η τελετή περιλάμβανε παραδοσιακές βραζιλιάνικες χορευτικές παραστάσεις και κατέληξε με την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στο Τόκιο, οικοδέσποινα πόλη των επόμενων Αγώνων.
- Ο Nelson Mandela, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά το τέλος του απαρτχάιντ, έκανε μια συγκινητική εμφάνιση στην τελετή έναρξης, προωθώντας το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας.
- Στην τελετή λήξης των Αγώνων του Μονάχου το 1972, η συγκίνηση ήταν διάχυτη μετά την τραγωδία της τρομοκρατικής επίθεσης που σκότωσε 11 Ισραηλινούς αθλητές. Παρά την θλίψη, η τελετή τόνισε την ανθεκτικότητα και την ενότητα του Ολυμπιακού κινήματος.
- Στην τελετή έναρξης των Αγώνων της Ατλάντα το 1996, παιδιά από όλο τον κόσμο παρέλασαν, συμβολίζοντας το μέλλον και την ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο. Η συμμετοχή τους έφερε δάκρυα συγκίνησης σε πολλούς θεατές.
Καλή επιτυχία, Ελλάδα!