Αν έχει χρειαστεί να ζήσεις μόνος σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου, σίγουρα θα έχεις μείνει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα σε γκαρσονιέρα ή λίγο μεγαλύτερο δωμάτιο. Πρόκειται για μικρά αλλά εξαιρετικά πρακτικά διαμερίσματα. Τα λίγα τετραγωνικά προσφέρουν περιορισμένες σχεδιαστικές και διακοσμητικές επιλογές. Ωστόσο ακολουθώντας απλές συμβουλές μπορείς να διαμορφώσεις εύκολα κι έξυπνα τον χώρο σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία που θα δημιουργήσει πρωτότυπες ιδέες!
Βρες θέση για το κρεβάτι
Η γκαρσονιέρα, πρόκειται ουσιαστικά για έναν ενιαίο χώρο, με την εξαίρεση κυρίως του μπάνιου και κάποιες φορές της κουζίνας. Δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος κρεβατοκάμαρας, άρα κατ’ ανάγκη το κρεβάτι βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο. Πιθανότατα να είναι το μεγαλύτερο έπιπλο που θα καλύπτει τον περισσότερο χώρο. Πρέπει να τοποθετηθεί κάπου που να δίνει, έστω μια ελάχιστη επίφαση ιδιωτικού χαρακτήρα ώστε να μην είναι ορατό όταν ανοίγει κάποιος την πόρτα, γι’ αυτό συνήθως βρίσκεται στη γωνία που δεν βλέπει η είσοδος.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να προτιμήσεις έναν καναπέ-κρεβάτι για εξοικονόμηση χώρου. Γενικά πάντως, αν είσαι μόνος προτίμησε κάτι σε μικρές διαστάσεις.
Υποδοχή καλεσμένων
Φυσικά, πρέπει να υπάρχει ο χώρος που θα υποδέχεσαι τους καλεσμένους. Ο καναπές-κρεβάτι είναι η καλύτερη ιδέα για να κάθονται οι επισκέπτες σου ακόμη κι αν έχεις ήδη κρεβάτι στον χώρο σου. Η διάταξη του «καθιστικού» θα πρέπει να γίνει κοντά στην πόρτα.
Αν δεν χρησιμοποιήσεις καναπέ-κρεβάτι, φρόντισε οι καρέκλες που θα έχεις να πιάνουν λίγο χώρο. Μπορείς ακόμη και να επιλέξεις πτυσσόμενες. Έτσι θα τις μαζεύεις εύκολα και θα δημιουργείς έξτρα χώρο όταν χρειαστεί, αν π.χ. θελήσεις να ανοίξεις μια σιδερώστρα. Στο ίδιο περίπου σημείο θα τοποθετήσεις και την τηλεόραση ώστε να μην είναι ορατή από το κρεβάτι σου. Αν είναι εντοιχιζόμενη θα σε διευκολύνει ακόμη περισσότερο, έτσι θα εξοικονομείς χώρο. Αυτό πάντως που θα δώσει σίγουρα ύφος και ζεστασιά στον χώρο θα είναι ένα μικρό τραπέζι κι από κάτω του κάποιο χαλί, φλοκάτη ή κουρελού που έχει επιστρέψει τελευταία στη μόδα.
Κουζίνα
Σε κάποιες γκαρσονιέρες υπάρχει πιθανότητα η κουζίνα να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το ψυγείο να τοποθετηθεί στη γωνία ενώ όποια κουζίνα, μάτι, φουρνάκι να βρίσκονται παράλληλα με τον νεροχύτη, όσο είναι αυτό εφικτό για να σου αφήνουν χώρο να κινείσαι.
Ανάλογα με το χώρο που έχεις μπορείς να τοποθετήσεις ένα τραπέζι για να τρως, αν και το πιο πρακτικό είναι να χρησιμοποιείς το τραπεζάκι που έχεις στο καθιστικό, το οποίο εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Μια ακόμη λύση είναι να πάρεις πτυσσόμενο τραπέζι. Αν δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο για την κουζίνα, φρόντισε να είναι στο διαμετρικά αντίθετο τμήμα της γκαρσονιέρας σε σχέση με το κρεβάτι και ακόμα καλύτερα κοντά σε κάποιο παράθυρο.
Τοποθέτησε το γραφείο σου
Πλέον το γραφείο είναι απαραίτητο και χρειάζεται ακόμη και για να τοποθετήσεις τον υπολογιστή σου. Ωστόσο, αν έχεις laptop μπορεί πάλι να σου φανεί εξυπηρετικό το τραπεζάκι του καθιστικού. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να αγοράσεις γραφείο, τοποθέτησέ το κολλητά σε κάποιον τοίχο, διαμετρικά αντίθετα από την τηλεόραση και προτιμότερο να είναι κοντά στην τηλεφωνική πρίζα εάν χρειάζεσαι σύνδεση με καλώδια για το internet. Για τις πρίζες του ρεύματος πάντως θα χρειαστεί να τοποθετήσεις κοντά τους τις συσκευές που τις χρειάζονται για να αποφύγεις τη χρήση πολύπριζου.
Διαμόρφωσε το μπάνιο σου
Το μπάνιο παρόλο που βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο πρέπει κι εκεί να χωρέσουν με κάποιον τρόπο τα πράγματα σου. Σίγουρα χρειάζεσαι πλυντήριο, οπότε μια καλή λύση είναι κάποιο μικρό μοντέλο, ίσως να επιλέξεις μοντέλο που ανοίγει από πάνω. Αν έχεις χώρο για πλυντήριο κανονικού μεγέθους σκέψου την ιδέα «πύργου» με πλυντήριο και στεγνωτήριο, ώστε να έχεις δύο σε ένα. Κατόπιν φρόντισε να επιλέξεις έπιπλο μπάνιου-καθρέφτη που θα χωράει στο μπάνιο σου αλλά θα έχει κι αποθηκευτικούς χώρους. Φυσικά, κι εδώ, δεν είναι καθόλου άσχημη η λύση της παπουτσοθήκης στην πόρτα για καθαριστικά ή καλλυντικά. Στο μπάνιο έχεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς τους τοίχους βάζοντας κρεμάστρες-βεντούζες ώστε να κρεμάσεις πετσέτες ή μπουρνούζια.
Διαχωριστικά χώρου
Μπορεί να μην υπάρχουν τοίχοι που χωρίζουν τα δωμάτια μεταξύ τους αλλά με έξυπνη χρήση κάποιων επίπλων μπορείς να πετύχεις τον όποιο διαχωρισμό. Για παράδειγμα, το τραπέζι που λέγαμε μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό διαχωριστικό μεταξύ κουζίνας και καθιστικού ενώ το γραφείο μπορεί να χωριστεί από τα υπόλοιπα «δωμάτια» με ένα μικρό έπιπλο, ίσως μία βιβλιοθήκη, όπου μπορούν να τοποθετηθούν χρήσιμα πράγματα, όπως οι κονσόλες για τα videogames.
Εκμεταλλεύσου κάθε σπιθαμή χώρου
Εκτός από τη στοιχειώδη οριοθέτηση κάποιων «δωματίων» και τους γενικούς κανόνες για τα βασικά αντικείμενα του σπιτιού, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τρόπους για να μην αφήσεις κανένα σημείο του χώρου σου ανεκμετάλλευτο.
1. Χρησιμοποίησε το πίσω μέρος της πόρτας σου ως κρεμάστρα για τα ρούχα ή ακόμα και για μια παπουτσοθήκη. Σε τυχόν εσωτερική πόρτα αυτό θα μπορεί να «κρύβεται» εξαιρετικά εύκολα.
2. Μπορείς να αγοράσεις κρεβάτι με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους ή να δημιουργήσεις συρτάρια κάτω από αυτό. Αν το δωμάτιο έχει εσοχή μπορείς να βάλεις εκεί το κρεβάτι και να κρεμάσεις ακόμα και κουρτίνα. Έτσι θα το απομονώνεις από τον υπόλοιπο χώρο.
3. Στο ίδιο πλαίσιο με το προηγούμενο, μπορείς να εκμεταλλευτείς τον χώρο πάνω από το κρεβάτι, αντικαθιστώντας το όποιο κεφαλάρι με μια ντουλάπα «ανοικτού τύπου». Ουσιαστικά μιλάμε για μια βέργα από τοίχο σε τοίχο όπου μπορείς να κρεμάς τα ρούχα σου, ακριβώς πάνω από το προσκεφάλι σου. Η ιδέα αυτή δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μόνο εκεί, μπορείς να βάλεις τη βέργα σε οποιοδήποτε σημείο σου φαίνεται κατάλληλο στο σπίτι σου.
4. Αν θελήσεις να αγοράσεις σκαμπό, φρόντισε να πάρεις κάποιο από αυτά που έχουν αποθηκευτικό χώρο μιας κι εκεί μπορείς να «κρύψεις» αρκετά πράγματα.
5. Φρόντισε γενικά ό,τι αγοράσεις για το σπίτι σου να ταιριάζει στο διαθέσιμο χώρο που έχεις. Ακόμα καλύτερα, να εξοικονομείς περισσότερο χώρο. Κάτι που μπορεί να φαίνεται υπέροχο στον εκθεσιακό χώρο ενός καταστήματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ταιριάζει εργονομικά στο δικό σου σπίτι.
6. Σε μικρούς χώρους είναι πάντα καλή ιδέα να έχεις πράγματα στους τοίχους. Εκτός από την τηλεόραση, είναι ακόμη πολύ πρακτικό να τοποθετήσεις ραφιέρες για οποιαδήποτε χρήση.
7. Αν είσαι τυχερός και το σπίτι έχει μπαλκόνι εκμεταλλεύσου το στο έπακρο για έξτρα αποθηκευτικό χώρο. Μην διστάσεις φυσικά να τοποθετήσεις εκεί μία ντουλάπα.
8. Εκμεταλλεύσου ακόμη και τις πόρτες από τις ντουλάπες σου (εσωτερικά κι εξωτερικά) για να εγκαταστήσεις εκεί μικρές υποδοχές για διάφορα πράγματα (όπως καλλυντικά) ή μικρές παπουτσοθήκες για τοποθέτηση μικροαντικειμένων.
9. Αν επιλέξεις να έχεις κρεβάτι με κεφαλάρι, φρόντισε να αγοράσεις κάποιο που θα έχει και άλλες χρήσεις, δηλαδή αφενός επιφάνεια για να ακουμπήσεις αντικείμενα και αφετέρου συρόμενους αποθηκευτικούς χώρους που σε ένα μικρό διαμέρισμα είναι πάντα απαραίτητοι.
10. Αν έχεις κενό χώρο στον τοίχο σου, εγκατάστησε γάντζους, είτε με βεντούζα, είτε με καρφιά, τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως καλόγερο για τα ρούχα ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση επιθυμείς.