Αξιοποίησε το κρασί που δεν ήπιες

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Αν αφήσουμε ένα μπουκάλι κρασί στο ψυγείο ανοιχτό θα αρχίσει να χάνει τα αρώματά του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε το κρασί που έχει περισσέψει για να μην χαλάσει. Παρακάτω θα δούμε 5 ιδέες για μοναδικές δημιουργίες.

 

1. Παγάκια κρασιού

Είναι ένας εύκολος τρόπος για να παγώσουμε άμεσα το αγαπημένο μας ποτό. Έτσι πετυχαίνουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και δεν αραιώνει, όπως θα γινόταν αν χρησιμοποιούσαμε κλασικά παγάκια. Μοιράζουμε το κρασί που περίσσεψε σε παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Τα παγάκια αυτά μπορούμε να τα προσθέτουμε σε ποτήρια κρασιού της ίδιας ετικέτας που θα ανοίξουμε κάποια άλλη στιγμή κι επειδή είναι ζεστό χρειάζεται να το δροσίσουμε άμεσα χωρίς να το αραιώσουμε.

 

2. Παγάκια για το φαγητό

Πολλές συνταγές απαιτούν την προσθήκη κρασιού, για περισσότερη γεύση και έντονο άρωμα. Η κατάψυξη διατηρεί καλύτερα τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Οπότε αντί να έχουμε το κρασί στο ψυγείο και να σβήνουμε το φαγητό μας, θα προσθέτουμε παγάκια.

 

3. Ζελέ με κρασί

Ένα υπέροχο συνοδευτικό για τυριά, αλλαντικά και κρέατα με βάση το κόκκινο κρασί.

Συνταγή:

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 200 γρ. νερό να βράσει μαζί με 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ½ κ.γ. σποράκια κόλιανδρου, 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό από 1 πορτοκάλι, 350 γρ. κόκκινο κρασί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μουλιάζουμε σε λίγο κρύο νερό 10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη ή φύλλα για 10 λεπτά. Σουρώσουμε το μείγμα του κρασιού, το ξαναζεσταίνουμε μέχρι να ατμίσει, διαλύουμε μέσα τη μουλιασμένη ζελατίνη και ξανασουρώνουμε. Τέλος μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινα δοχεία συντήρησης και αφού κρυώσει τελείως τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο.

 

4. Κομπόστα ξερών φρούτων με κρασί και μπαχαρικά

Αυτή η μεθυστικά νόστιμη κομπόστα ξερών φρούτων λέγεται χουσάφι κι είναι ιδανική για να συνοδεύσει παγωτά, κρέμες, πανακότες ή γιαούρτι.

Συνταγή:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μισό μπουκάλι λευκό ή κόκκινο κρασί και μουλιάζουμε μέσα για 10 λεπτά 350 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκκα). Προσθέτουμε 350 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρη καστανή, τη φλούδα από μισό πορτοκάλι ψιλοκομμένη, 1 ξύλο κανέλας, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει η κομπόστα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

 

5. Παξιμάδια κρασιού με σταφίδες και αμύγδαλα

Είναι η ιδανική συντροφιά του καφέ ή του τσαγιού.

Συνταγή:

Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 1 κ.σ. κανέλα, ½ κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 1 κούπα ηλιέλαιο με ½ κούπα ζάχαρη, 2 κ.σ. νερό, ½ κούπα κρασί λευκό ή ροζέ και ξύσμα από 1 λεμόνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε μέσα το μείγμα του αλευριού, ¾ φλιτζανιού χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα, 1/3 φλιτζανιού κορινθιακή σταφίδα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη απαλή που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και πλάθουμε τρία ρολά πάχους 3 εκ. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα ρολά σε φέτες χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω και χωρίσουν οι φέτες. Υπολογίζουμε 13-14 φέτες σε κάθε ρολό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα ρολά από τον φούρνο και χωρίζουμε τις φέτες με μαχαίρι. Τις βάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160οC μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν.

 

Μπορείς να δεις ακόμη